Н У Х Т

Навички наукової комунікації – в теорії та на практиці

06 листопада 2018

Навички наукової комунікації – в теорії та на практиці

Нову дисципліну «Іноземна мова: практичні навички наукової комунікації» введено до навчальних планів магістрів НУХТ лише цього року. Її викладачі (Наталія Науменко, Яна Окопна, Олена Сподинюк, Богдана Кукса, а надалі цей список тільки збільшуватиметься…) мають на меті допомогти магістрантам – майбутнім виробничникам, науковцям, експериментаторам і педагогам – опановувати професійне мовлення своєї галузі, дотримуючись таких головних вимог: точність у формулюванні думки, недвозначність; логічність; стислість; відповідність між змістом і мовними засобами; відповідність між мовними засобами та обставинами мовлення; відповідність між мовними засобами та стилем викладу; вживання сталих словосполучень; різноманітність мовних засобів; нешаблонність у побудові висловлювання; доречність; виразність дикції; відповідність інтонації мовленнєвій ситуації.

Нині до майбутніх фахівців ставляться високі вимоги, які полягають не лише в досконалому знанні своєї царини діяльності, а й у високому рівні володіння іноземною мовою, вільному користуванню нею в усіх галузях. Уміння спілкуватися іноземною мовою професійного спрямування сприятиме швидкому засвоєнню спеціальних дисциплін, підвищує ефективність праці, допоможе орієнтуватися у наукових і ділових контактах.

Саме таку тему – «Навички виголошення наукової доповіді та ведення наукової дискусії» – обрала для свого першого відкритого заняття на кафедрі іноземних мов професійного спрямування професор Наталія Науменко. За два місяці спілкування зі студентами спеціальності «Біотехнології та біоінженерія» (освітня програма – «Фармацевтична біотехнологія») з’ясувалося, що вони не лише мають значний досвід участі в наукових конференціях, а й готуються – цілком серйозно! – захищати англійською мовою дипломні роботи.

Досвідчені науковці стверджують: «Практикуватися без теорії – означає пливти в незвіданому морі без карт і компаса; вивчати ж теорію без практики – означає зовсім не вийти в море». Тому й довелося поєднати теорію з практикою – передусім поділитися зі студентами низкою правил (як грамотно оформити доповідь, як триматися перед залом та утримувати увагу слухачів, як подолати страх перед аудиторією), а згодом надати їм слово під час міні-конференції «Актуальні проблеми сучасної біотехнології».

У день відкритого заняття – 30 жовтня 2018 року – магістранти освітньої програми «Фармацевтична біотехнологія» мали першу чудову нагоду продемонструвати фахівцям кафедри, на що вони здатні і як фахівці, і як промовці. Як і належить порядним фармацевтам, доповідачі – Оксана Боднар та Іван Янчук, Анна Мартинюк і Наталія Петренко – до «грана» вивірили тексти своїх доповідей, профільтрували їх від непотрібних слів-домішок, на аналітичних вагах зважили «цікаве» й «нецікаве», відібравши лише потрібну інформацію – таку, що дозволила б осягнути принципи наукових досліджень у біотехнології навіть невтаємниченим. А інтонація, з якою було подано матеріали доповідей, доповнила «есенцію» слів натуральними «ароматизаторами» і «барвниками» питань, які назріли і в думці, і на язиці:
Що таке «продукти щастя» і чому вони мають таку властивість?
Які можливості нанотехнологій у сучасних харчових виробництвах?
Чи справді є великим ризиком уживати генетично модифіковані організми?
А відповіді майже на всі ці питання були сформульовані різними словами, але цілком у дусі Парацельса: усього має бути в міру. Так, можна вживати банани й шоколад як джерела «гормонів радості», але в першій половині дня – коли краще засвоюються вуглеводи. І – ні, ми не перетворимося на дивних істот, якщо їстимемо картоплю з уживленим у неї геном камбали (щоб не мерзла), але – не так часто. І англійська мова в Україні не витіснить української, якщо говоритимемо нею в певних ситуаціях. Зокрема, таких, як міжнародна конференція, атмосферу якої створили викладачі та студенти в аудиторії А-512.

 

Опублікований: 06-11-2018
Читайте також:
Чергове засідання хімічного лекторію для абітурієнтів

Кафедра харчової хімії продовжує серію хімічних лекторіїв для майбутніх вступників. Чергове засідання цього цікавого, пізнавального заходу відбулось за графіком, 26-го жовтня. Лекторій розпочала доцент кафедри харчової хімії Віра Іщенко. Школярі активно брали участь у розв’язанні завдань ЗНО, які запропонувала лектор, повторили матеріал попередньо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Чергове засідання хімічного лекторію для абітурієнтів 28 жовтня 2019

Профорієнтаційний марафон осені розпочато

Зовсім скоро, 2-го жовтня, наш університет зустрічатиме майбутніх вступників, їх батьків і всіх охочих на традиційному заході онлайн-дні відкритих дверей. Саме в цей час на кафедрі біотехнології і мікробіології стартував осінній  профорієнтаційний марафон. Цього разу він розпочався із зустрічі з учнями крайнього курсу Першого Київського медичного к...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Профорієнтаційний марафон осені розпочато 28 вересня 2021

Цикл семінарів про ефективне управління діяльністю підприємств сфери гостинності триває

Цикл семінарів про ефективне управління діяльністю підприємств сфери гостинності для викладачів кафедри готельно-ресторанної справи за ініціативи доцента Олександра Люльки продовжив керівник відділу POS-систем Олег Гальченко. Спеціаліст компанії «Expert Solution» розповів про нові можливості комплексної автоматизації готельних підприємств. Автомат...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Цикл семінарів про ефективне управління діяльністю підприємств сфери гостинності триває 24 жовтня 2018

Наука без кордонів

21 квітня 2023 року на кафедрі експертизи харчових продуктів відбувся науковий семінар «The German Science System: postdoc and funding». Доповідачка – к.х.н., доцентка кафедри Ася Калініченко, яка зараз проходить наукове стажування за напрямом «Харчова хімія» на хімічному факультеті Тюнінбергського університету (Німеччина). На семінарі також був пр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наука без кордонів 24 квітня 2023