Н У Х Т

Навчатися, працювати та завжди бажати дізнатися нове!

31 травня 2024

Навчатися, працювати та завжди бажати дізнатися нове!

Питання, як відбувається процес піногасіння у біотехнологічних циклах, стало основною темою однієї з останніх лабораторних робіт з дисципліни «Загальна біотехнологія», яке під керівництвом старшої викладачки Тетяни Белемець виконали здобувачі груп БТ-2-1 і БТ-2-2.

Другокурсники ознайомилися з різними способами піногасіння, відтворили їх практично в умовах мікробіологічної лабораторії та порівняли ефективність.

Лабораторія кафедри біотехнології і мікробіології була наповнена захоплюючою атмосферою завдяки детальному розбору процесів піноутворення/піногасіння й їх ролі під час аеробного глибинного культивування мікроорганізмів. Саме ж практичне виконання роботи розпочалася з підготовки мірного циліндра, в який додали 0,5 дм³ водопровідної води та 1% меляси/кукурудзяного екстракту. У циліндр занурили барботер мікрокомпресора, й кожен зі здобувачів із нетерпінням спостерігав як рівень піни поступово піднімався до позначки 1 дм³, після чого розпочалося додавання піногасника із використанням піпетки (додавання припиняли одразу після повного зникнення піни). Після закінчення експерименту фіксувалися об’єм (маса) використаного піногасника і таймінги, за які відбулося зниження рівня піни.

Під час виконання лабораторної роботи здобувачі спостерігали як додавання жирів та олій (котрі також можуть бути джерелами поживних речовин для мікроорганізмів) може впливати на піноутворення. Загалом дослідженими були властивості жирових піногасників (тваринних жирів, олеїнової кислоти, соняшникової, соєвої, бавовняної та кукурудзяної олій) та теоретично розібрані принципи роботи хімічних (ПАР) й синтетичних піногасників, які поступово замінюють натуральні речовини у багатьох біотехнологічних процесах. Дізналися, що спінювання поживного середовища, стійкість піни і її реологічні властивості (поверхневий натяг, поверхнева в’язкість) залежать від складу середовища (вмісту цукрів, ліпідів, білків, структуроутворюючих солей), режимів його стерилізації й аерації.

Тема є актуальною й потребує вирішення на будь-яких біотехнологічних і мікробіологічних виробництвах. А кваліфікований спеціаліст-біотехнолог, який має відповідні знання у цій тематиці, завжди буде конкурентоспроможним і затребуваним на ринку праці як в Україні, так і закордоном. Тож, наші другокурсники продовжують навчатися, працювати та дізнаватися щось нове!

Опублікований: 31-05-2024
Читайте також:
Із університетом знайомлять школярів викладачі кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації

20 вересня 2018 р. викладач кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації Юлія Старунська відвідала спеціалізовану школу №131 Святошинського району в м. Києві. Під час зустрічі з учнями 11-х класів викладач роздала буклети з інформацією про наш університет із переліком спеціальностей навчального закладу. Особливу увагу фахівець приділ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Із університетом знайомлять школярів викладачі кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації 24 вересня 2018

Здобувачі-холодильщики відвідали ТОВ «Маєкава Україна»

25 вересня 2025 року здобувачі освіти спеціальності G4 «Енерговиробництво» (спеціалізації G4.04 «Холодильні та кліматичні технології»), що навчаються на кафедрі теплоенергетики та холодильної техніки Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого, відвідали сервісний центр фірми ТОВ «Маєкава Україна», офіційного представни...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачі-холодильщики відвідали ТОВ «Маєкава Україна» 26 вересня 2025

8 Березня на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів

До свята 8 Березня наставниці академічних груп, доцентки кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Юлія Бондаренко, Анна Грищенко, Лариса Михонік та Олена Кохан провели тематичний захід. Під час онлайн-зустрічей зі студентами розглянули історію його виникнення, традиції святкування в різних країнах та як вони змінювалися з роками....

ЧИТАТИ ДАЛІ

8 Березня на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів 09 березня 2021

Осінь наукових стартів на кафедрі біотехнології і мікробіології

Серед яскравих вражень осені цього року на кафедрі біотехнології і мікробіології – наукові старти МАНівських робіт учнів середніх і старших класів київських шкіл. Допитливість і цікавість до наукової роботи привели восьмикласників ліцею «Наукова зміна» Марію Погасій, Івана Соломатіна і Назара Лифенка та десятикласницю спеціалізованої школи №82 ім. ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Осінь наукових стартів на кафедрі біотехнології і мікробіології 22 листопада 2018