Н У Х Т

Навчатися, працювати та завжди бажати дізнатися нове!

31 травня 2024

Навчатися, працювати та завжди бажати дізнатися нове!

Питання, як відбувається процес піногасіння у біотехнологічних циклах, стало основною темою однієї з останніх лабораторних робіт з дисципліни «Загальна біотехнологія», яке під керівництвом старшої викладачки Тетяни Белемець виконали здобувачі груп БТ-2-1 і БТ-2-2.

Другокурсники ознайомилися з різними способами піногасіння, відтворили їх практично в умовах мікробіологічної лабораторії та порівняли ефективність.

Лабораторія кафедри біотехнології і мікробіології була наповнена захоплюючою атмосферою завдяки детальному розбору процесів піноутворення/піногасіння й їх ролі під час аеробного глибинного культивування мікроорганізмів. Саме ж практичне виконання роботи розпочалася з підготовки мірного циліндра, в який додали 0,5 дм³ водопровідної води та 1% меляси/кукурудзяного екстракту. У циліндр занурили барботер мікрокомпресора, й кожен зі здобувачів із нетерпінням спостерігав як рівень піни поступово піднімався до позначки 1 дм³, після чого розпочалося додавання піногасника із використанням піпетки (додавання припиняли одразу після повного зникнення піни). Після закінчення експерименту фіксувалися об’єм (маса) використаного піногасника і таймінги, за які відбулося зниження рівня піни.

Під час виконання лабораторної роботи здобувачі спостерігали як додавання жирів та олій (котрі також можуть бути джерелами поживних речовин для мікроорганізмів) може впливати на піноутворення. Загалом дослідженими були властивості жирових піногасників (тваринних жирів, олеїнової кислоти, соняшникової, соєвої, бавовняної та кукурудзяної олій) та теоретично розібрані принципи роботи хімічних (ПАР) й синтетичних піногасників, які поступово замінюють натуральні речовини у багатьох біотехнологічних процесах. Дізналися, що спінювання поживного середовища, стійкість піни і її реологічні властивості (поверхневий натяг, поверхнева в’язкість) залежать від складу середовища (вмісту цукрів, ліпідів, білків, структуроутворюючих солей), режимів його стерилізації й аерації.

Тема є актуальною й потребує вирішення на будь-яких біотехнологічних і мікробіологічних виробництвах. А кваліфікований спеціаліст-біотехнолог, який має відповідні знання у цій тематиці, завжди буде конкурентоспроможним і затребуваним на ринку праці як в Україні, так і закордоном. Тож, наші другокурсники продовжують навчатися, працювати та дізнаватися щось нове!

Опублікований: 31-05-2024
Читайте також:
Дистанційна профорієнтація від біотехнологів

І у нинішніх, карантинних, реаліях профорієнтаційний сектор факультету біотехнології та екологічного контролю спільно з викладачами кафедри біотехнології і мікробіології розробляє нові методи заохочення майбутніх студентів до вступу на спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія» – спеціальність майбутнього. Голова сектору Ганна Ярова та її з...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Дистанційна профорієнтація від біотехнологів 29 квітня 2020

З класикою німецького кінематографу мовою оригіналу знайомляться здобувачі освіти

24 травня 2023 року за ініціативи доцентки кафедри іноземних мов професійного спрямування Ольги Неживої третьокурсники спеціальності «Туризм» факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф.Доценка, які вивчають німецьку мову приєдналися до проєкту Goethe-Institut в Україні, який у співпраці з Міжнародним кінофестивалем «Мо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

З класикою німецького кінематографу мовою оригіналу знайомляться здобувачі освіти 26 травня 2023

Відповіді на важливі питання знайшли студенти й працівники Івано-Франківського коледжу ресторанного сервісу і туризму НУХТ

В  Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ у рамках роботи «Клубу зустрічей з цікавими людьми» відбувся психологічний майстер-клас «Мрії, цілі, дії», який провела психолог, сертифікований консультант у методі позитивної психології, коуч, координатор «Клубу успішна леді» Вікторія Гаврилюк. До участі у майстер-класі були запр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відповіді на важливі питання знайшли студенти й працівники Івано-Франківського коледжу ресторанного сервісу і туризму НУХТ 14 березня 2019

Вручено сертифікати випускникам сертифікатної програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі»

На кафедрі готельно-ресторанної справи відбулося урочисте вручення сертифікатів випускникам сертифікатної програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі». Протягом двох місяців, з 19 вересня по 15 листопада, під керівництвом професорки кафедри Тетяни Сильчук слухачі програми вивчали особливості функціонування підприємств готельно-ресторанног...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вручено сертифікати випускникам сертифікатної програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі» 22 листопада 2024