Н У Х Т

Науковий Олімп підкорюють аспіранти кафедри технології молока і молочних продуктів

23 червня 2025

Науковий Олімп підкорюють аспіранти кафедри технології молока і молочних продуктів

Сьогодні у разовій спеціалізованій раді відбувся успішний захист дисертації «Удосконалення технологій сметани та продуктів сметанних зі зниженим вмістом жиру» на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» аспіранткою кафедри технології молока і молочних продуктів Оленою Мандюк. Наукова керівниця здобувачки – завідувачка кафедри, д.т.н., професорка Галина Поліщук.

Дисертаційну роботу присвячено удосконаленню технологій сметани і сметанних продуктів із низьким вмістом жиру шляхом застосування функціонально-технологічних інгредієнтів (молочно-білкових і білково-вуглеводних концентратів і полісахаридів), розробленню енергоощадного способу пряження вершків і рецептурного складу нових видів продуктів, а також уточненню технологічних режимів їх виробництва. Аспіранткою розроблено оригінальну рецептуру сметанного продукту, збагаченого білком, що містить гуарову камедь і куркуму.

Дослідження виконувалися на кафедрі технології молока і молочних продуктів, кафедрі експертизи харчових продуктів, кафедрі інформаційних технологій, штучного інтелекту ат кібербезпеки та у Проблемній науково-дослідній лабораторії нашого університету.

Результати дослідження були апробовані в умовах виробництв, представлені на низці фахових вітчизняних і міжнародних конференцій, оприлюднені у публікаціях, у тому числі у виданнях, що індексуються наукометричними базами Scopus и Web of Science, та впроваджені у навчальний процес кафедри технології молока і молочних продуктів. Також їх наукову новизну підтверджено деклараційним патентом на корисну модель.

Разова спеціалізована вчена рада працювала у складі: рецензенток – професорки кафедри технології молока і молочних продуктів нашого університету Олени Грек і доцентки цієї ж кафедри Алли Тимчук і опонентів – професора кафедри харчової біотехнології та хімії Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Володимира Юкала та доцентки кафедри технології молока і молочних продуктів Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнології імені С. З. Ґжицького Ольги Михайлицької. Очолив роботу ради завідувач кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів НУХТ, професор Василь Пасічний.

Науковці відзначили беззаперечну актуальність і ґрунтовність дослідження здобувачки, вагомий соціальний ефект дослідження, який полягає у розширенні асортименту ферментованих молочних продуктів підвищеної харчової цінності на основі виключно натуральної сировини та значний економічний ефект, що обумовлений заощадженням сировини тваринного походження і зниженням витрат енергоресурсів за рахунок скорочення тривалості технологічного циклу виробництва.

Також члени ради звернули увагу на підтвердження достовірності отриманих здобувачкою результатів, використанням сучасних методик і методів досліджень, відповідного обладнання та застосуванням математичних засобів для опрацювання результатів.

Тепло відгукнулася про свою підопічну наукова керівниця здобувачки, професорка Галина Поліщук, відзначивши, що молода науковця ще з часів навчання у бакалавраті та магістратурі демонструвала великий науковий потенціал, здатність комплексно виконувати дослідження й аналізувати їх результати.

За результатами публічного захисту разова спеціалізована вчена рада одноголосно ухвалила рішення про присудження Олені Мандюк ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології».

Вітаємо молоду науковицю та її наукову керівницю з цим досягненням! Бажаємо нових цікавих досліджень і відкриттів!

Опублікований: 23-06-2025
Читайте також:
Щодо безпечності харчових продуктів розширюють свої знання викладачі та здобувачі кафедри експертизи харчових продуктів

Викладачі та здобувачі кафедри експертизи харчових продуктів розширюють свої знання з питань безпечності харчових продуктів. Відповідно до нової редакції стандарту ISO 22000 алергени є небезпечним фактором виробництва харчових продуктів. Тому наших фахівців і студентів зацікавила онлайн-конференція «Харчові алергії – все, що хотіли знати, але боял...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Щодо безпечності харчових продуктів розширюють свої знання викладачі та здобувачі кафедри експертизи харчових продуктів 17 березня 2021

Думками щодо необхідності знання іноземної мови у професійній діяльності поділилися першокурсники

Студенти спеціальності «Готельно-ресторанна справа», які завершують свій перший семестр в університеті та вивчають інтенсивний курс «Іноземної мови за професійним спрямуванням», поділилися своїми думками з приводу необхідності вміти розмовляти англійською мовою у їх майбутній професії. Разом із доцентом кафедри іноземних мов професійного спрямуван...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Думками щодо необхідності знання іноземної мови у професійній діяльності поділилися першокурсники 28 листопада 2019

Мистецька мандрівка здобувачів

Сонячним вересневим днем здобувачі групи ТХ-3-5ск разом зі своєю  наставницею, доценткою кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Оленою Кохан відвідали виставковий простір PinchukArtCentre, що розташований в самому серці столиці України, неподалік від НУХТ. По дорозі до локації здобувачі натрапили на ще один арт-об’єкт – мініатю...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Мистецька мандрівка здобувачів 25 вересня 2023

Співпраця з роботодавцями продовжується

Освіта наразі є надважливою темою, яка потребує співпраці як між зовнішніми стейкхолдерами, так і внутрішніми учасниками освітнього процесу. Адже пандемія останніх років і війна корінним чином вплинули на підходи до реалізації освітнього процесу. Деякі здобувачі почали навчатися онлайн, але через відсутність електроенергії втратили можливість навч...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Співпраця з роботодавцями продовжується 06 лютого 2023