Н У Х Т

Наука майбутнього: використання розумних наноматеріалів у нових технологіях

24 березня 2023

Наука майбутнього: використання розумних наноматеріалів у нових технологіях

Всесвітньо відомий український вчений, директор Інституту наноматеріалів А. Дрекселя (Університет Дрекселя, США), професор Юрій Гогоці на запрошення Сумського державного університету прочитав п’ять відкритих лекцій, що стосувалися наноматеріалів. Лекції могли відвідувати усі бажаючі, чим і скористались здобувачі-біотехнологи трьох освітніх ступенів нашого університету, які долучалися до вебінарів разом із лекторкою дисципліни «Методи молекулярної біотехнології», доценткою Оксаною Скроцькою.

Нещодавно відбулася остання, п’ята лекція, на якій здобувачі освіти дізналися про широке коло застосувань 2D-матеріалів. Наприклад, одним зі застосувань максенів (MXenes) є використання їх як електродів для нейронних інтерфейсів високої роздільної здатності. Нейронні інтерфейси використовуються для збору електричних сигналів, які генеруються мозком, та передавання цих сигналів до комп'ютера для аналізу та оброблення. Для створення нейронних інтерфейсів потрібні електроди, які мають високу провідність і хімічну стійкість, щоб забезпечити точність збору даних протягом тривалого часу. MXenes мають ці властивості, що робить їх ідеальними кандидатами для використання в нейронних інтерфейсах.

Також було цікаво почути про те, що в електроміографії MXenes можуть бути використані як електроди для вимірювання електричної активності м'язів. Завдяки своїм провідним властивостям і малій товщині, вони можуть забезпечити високу чутливість та точність вимірювань, а також дозволяють створювати тонкі й гнучкі електроди, які можуть пристосовуватися до форми тіла. Крім того, MXenes можуть бути використані для виготовлення імплантів і пристроїв, що використовуються для стимуляції м'язів або нервів. Завдяки своїм механічним і хімічним властивостям, вони можуть бути досить довговічними та стійкими до впливу зовнішніх факторів.

Ще одна перспективна галузь застосування Mxenes, як зазначив лектор, – це виробництво літій-іонних акумуляторів. За останні кілька років відбулися значні зміни в галузі виробництва акумуляторів, а MXenes можуть допомогти зробити їх ще більш ефективними та безпечними. Наприклад, MXenes можуть використовуватися як покриття електродів літій-іонних акумуляторів, що дозволяє покращити їхню електропровідність і стійкість до деформації. Крім того, MXenes можуть бути використані як електроди самостійних літій-іонних акумуляторів, що може забезпечити високу енергетичну щільність і швидкість заряджання. Використання MXenes у виробництві літій-іонних акумуляторів може допомогти зменшити вагу та розмір акумуляторів, збільшити їхню енергоефективність і термін служби, що є дуже важливим у розвитку мобільних технологій та відновлюваної енергетики.

Усі лекції Юрія Гогоці були англійською мовою, і разом із тим лектор у доступній формі пояснив усі нюанси, що стосуються наноматеріалів. При цьому нанотехнології настільки поширені в нашому житті, що іноді ми навіть і гадки не маємо, що використовуємо їх.

Наші здобувачі освіти залишилися дуже задоволені лекцією та отримали багато корисної інформації про максени. Вони вважають, що ці матеріали мають великий потенціал у багатьох галузях, і раді, що мали можливість дізнатися більше про них. Студенти висловлюють подяку лектору та організатору лекції за таку цікаву та пізнавальну подію й мають надію, що матимуть можливість брати участь у подібних заходах у майбутньому.

Опублікований: 24-03-2023
Читайте також:
Відкрите лекційне заняття від завідувача кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Завідувач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Володимир Ковбаса провів відкрите лекційне заняття «Екструзія – сучасний спосіб виробництва харчових продуктів. Зміни основних компонентів зернової сировини в процесі екструзії» з дисципліни «Низькотемпературні та екструзійні технології» для студентів четвертого курсу Навчально-на...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відкрите лекційне заняття від завідувача кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 20 вересня 2018

Soft Skills від Центру підприємництва та інновацій Бізнес-коледжу Труласке Університету Міссурі

17 листопада здобувачі-бакалаври освітньо-професійної програми «Технології харчування» та магістранти освітньо-професійної програми «Технології в ресторанному господарстві», а також викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції прослухали онлайн-лекцію «Deepfakes і майбутнє створення контенту, суспільства та бізнесу», яку прочита...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Soft Skills від Центру підприємництва та інновацій Бізнес-коледжу Труласке Університету Міссурі 20 листопада 2023

Студентська конференція в  Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ

10 жовтня 2019 року в  Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму нашого університету відбулася студентська конференція за результатами проходження літньої практики зі студентами, які повернулися з практики з різних підприємств міста, області а також із Польщі і Болгарії. Практика у Болгарії чи Польщі – чудова можливість для студен...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студентська конференція в Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ 11 жовтня 2019

Всеукраїнський конкурс «Мехатроніка»: вітаємо переможців!

Не так давно завершився Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з галузей знань та спеціальностей 2023-2024 навчального року. Відповідно до рекомендацій МОН був проведений лише І тур конкурсу, метою якого є підготовка фахівців нової генерації європейського рівня. Здобувачі кафедри мехатроніки та пакувальної техніки продемонстрували висо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Всеукраїнський конкурс «Мехатроніка»: вітаємо переможців! 24 квітня 2024