Н У Х Т

Насичено й цікаво уже у 87-й раз відбулося традиційне квітневе наукове свято НУХТ

19 квітня 2021

Насичено й цікаво уже у 87-й раз відбулося традиційне квітневе наукове свято НУХТ

Успішно, корисно, насичено й цікаво відбулося наукове свято – 87 Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті».

Число «87» має не простий сенс! Лише уявіть: захід відбувається в університеті з 1931 року! Упродовж декількох воєнних років Конференція не проходила.

Проте, наша молодь розпочала активну роботу над розвитком харчової науки набагато раніше. Так, ще зовсім молодий інженер-механік і винахідник Микола Черіковський із середини 1850-х років поклав початок дослідженню процесів цукрових і харчових виробництв, створив інноваційне для тих часів обладнання, що представлялося на виставках від Києва до Лондона. Створивши в Смілі перший навчальний заклад для підготовки фахівців цукрових заводів, активно залучав і викладачів (багато з них – зі світовим ім’ям), і  студентів до дослідницької та винахідницької роботи. Учні Миколи Черіковського далі створювали харчові кафедри, лабораторії, засновували наукові школи, які діють і нині. На їхній базі сформувалися наші наукові та освітні традиції.

Кожна епоха вносила в роботу Конференції свої інновації. Останні події, пов’язані з пандемією коронавірусної хвороби, змусили багатьох опустити руки. Та завдяки останнім здобуткам інформаційної цифрової епохи Конференція була перенесена в режим онлайн, наповнивши світову електронну мережу активною дискусією, що розгорнулася навколо останніх розробок нашої молоді. Лавиноподібно шириться інформація про наукові здобутки і перспективи розвитку харчової науки, техніки і технології світовою павутиною.

Цього року під час Конференції працювали онлайн 44 секції. Крім творчої молоді нашого університету, свої доповіді та постери представили не лише студенти й молоді вчені університетів і наукових закладів України, а також здобувачі вищої освіти з інших країн – Румунії, Білорусі, Болгарії, Аргентини, Азербайджану, Бразилії, Молдови, Киргизстану, Польщі, Словаччини, Хорватії, Туреччини, Грузії.

Онлайн-режим відкрив для нас несподівані можливості! Так, до роботи секцій приєдналося багато фахівців харчової, біотехнологічної, фармацевтичної та інших галузей промисловості. Спілкуючись з аудиторією, колеги-виробничники поділилися досвідом застосування інноваційних наукових розробок і нагадали, що промисловість потребує молодих фахівців, які вміють швидко аналізувати та вирішувати будь-які питання, а дослідницька діяльність значно в цьому допомагає.

Свою важливу роль виконали секції гуманітарних наук та іноземних мов. Так, секція гуманітарних наук презентувала потужні наукові роботи, пов’язані з висвітленням трагічних сторінок історії України, критичним аналізом історичних подій минувшини та сьогодення.

 Дистанційний режим дав змогу долучитися до засідань секцій також і студентам із різних коледжів та учням шкіл, які вже зараз теж роблять свій внесок у розвиток української науки.

Усього з доповідями на 44 секціях виступили понад 400 молодих науковців і студентів, а також 60 представників промисловості та бізнесу. За результатами конференції були укладені три електронні збірники за різними напрямами роботи Конференції, у яких опубліковані понад 1400 тез доповідей.

Фішкою цьогорічної Конференції стали постерні сесії на електронних ресурсах – сторінках кафедр у соціальних мережах Facebook, Twitter, TikTok, Instagram та інших. Наразі інтернет стрімко наповнюється інформацією про  наукові здобутки молоді завдяки цифровій активності наших користувачів у мережі, що значно підвищує вебометричні показники нашого університету. Постери й далі знаходяться на електронних ресурсах кафедр (http://conferencenuft.ho.ua/Program_2021_EN.pdf), а їх поширення в мережі сприятиме донесенню наших здобутків світовій науковій спільноті та авторитету нашого університету.

Організаційний комітет Конференції рекомендував нагородити творчу молодь, яка гідно представляє світовій спільноті наш навчальний заклад. Ураховані всі пропозиції секцій Конференції. За наказом ректора університету дипломами 1-3 ступенів будуть нагороджені кращі доповідачі кожної секції та автори постерів.

Творча молодь, яка цінує наукові традиції та творить нове, дозволяє нам із оптимізмом дивитися в майбутнє. Беззаперечно, пандемія мине! Конференція і далі щороку збиратиме творчу молодь і наших друзів в університеті.

Бажаємо всім учасникам Конференції – молоді, науковим керівникам, нашим випускникам, фахівцям промисловості і бізнесу – міцного здоров’я,  значних здобутків і натхнення на нові звершення! 

Опублікований: 19-04-2021
Читайте також:
Підприємницький батл управлінців персоналом

Підприємницька культура та мислення – не тренд, а мастхев сучасного фахівця. Це доводить і нещодавня ініціатива МОН щодо організації у вишах підприємницьких клубів, спрямована на розвиток підприємницьких навиків у студентів будь-яких спеціальностей. Кафедра економіки праці та менеджменту тренує ці soft skills у студентів освітньої програми «Управлі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підприємницький батл управлінців персоналом 02 листопада 2018

Психологія журналістики: здобувачам освіти від практиків

У психологічному центрі «Альтера» відбулася презентація «Рекомендації для журналістів щодо роботи з соціально-вразливими категоріями. Діти в медіа» від 1+1 media, у якій взяли участь здобувачки освіти 2 та 3 курсу освітньої програми «Реклама та зв’язки з громадськістю» Навчально-наукового інституту економіки і управління Каріна Безлуцька та Софія Л...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Психологія журналістики: здобувачам освіти від практиків 16 червня 2021

Про основні принципи та практики Servant Leadership дізналися здобувачі та викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу

7 грудня 2020 р. здобувачі та викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу брали участь у вебінарі про основні принципи та практики Servant Leadership (Слуга-лідер). Спікером онлайн-зустрічі був досвідчений спеціаліст Marshall Christensen, Ph.D. in Historу, Co-Founder, Co-Serve International, який побудував розмову у формі діалогу із студе...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про основні принципи та практики Servant Leadership дізналися здобувачі та викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу 08 грудня 2020

Викладацько-студентська профорієнтаційна діяльність факультету ГРТБ імені проф. В.Ф. Доценка

Професійна орієнтація учнівської молоді – стратегічний пріоритет діяльності факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу (ГРТБ) імені проф. В.Ф. Доценка. Кожний тиждень сповнений нових профорієнтаційних зустрічей, активну участь в яких беруть і викладачі, і студенти випускових кафедр. Доцент кафедри готельно-ресторанної справи Олег Бор...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладацько-студентська профорієнтаційна діяльність факультету ГРТБ імені проф. В.Ф. Доценка 13 травня 2024