Н У Х Т

Насичено й цікаво уже у 87-й раз відбулося традиційне квітневе наукове свято НУХТ

19 квітня 2021

Насичено й цікаво уже у 87-й раз відбулося традиційне квітневе наукове свято НУХТ

Успішно, корисно, насичено й цікаво відбулося наукове свято – 87 Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті».

Число «87» має не простий сенс! Лише уявіть: захід відбувається в університеті з 1931 року! Упродовж декількох воєнних років Конференція не проходила.

Проте, наша молодь розпочала активну роботу над розвитком харчової науки набагато раніше. Так, ще зовсім молодий інженер-механік і винахідник Микола Черіковський із середини 1850-х років поклав початок дослідженню процесів цукрових і харчових виробництв, створив інноваційне для тих часів обладнання, що представлялося на виставках від Києва до Лондона. Створивши в Смілі перший навчальний заклад для підготовки фахівців цукрових заводів, активно залучав і викладачів (багато з них – зі світовим ім’ям), і  студентів до дослідницької та винахідницької роботи. Учні Миколи Черіковського далі створювали харчові кафедри, лабораторії, засновували наукові школи, які діють і нині. На їхній базі сформувалися наші наукові та освітні традиції.

Кожна епоха вносила в роботу Конференції свої інновації. Останні події, пов’язані з пандемією коронавірусної хвороби, змусили багатьох опустити руки. Та завдяки останнім здобуткам інформаційної цифрової епохи Конференція була перенесена в режим онлайн, наповнивши світову електронну мережу активною дискусією, що розгорнулася навколо останніх розробок нашої молоді. Лавиноподібно шириться інформація про наукові здобутки і перспективи розвитку харчової науки, техніки і технології світовою павутиною.

Цього року під час Конференції працювали онлайн 44 секції. Крім творчої молоді нашого університету, свої доповіді та постери представили не лише студенти й молоді вчені університетів і наукових закладів України, а також здобувачі вищої освіти з інших країн – Румунії, Білорусі, Болгарії, Аргентини, Азербайджану, Бразилії, Молдови, Киргизстану, Польщі, Словаччини, Хорватії, Туреччини, Грузії.

Онлайн-режим відкрив для нас несподівані можливості! Так, до роботи секцій приєдналося багато фахівців харчової, біотехнологічної, фармацевтичної та інших галузей промисловості. Спілкуючись з аудиторією, колеги-виробничники поділилися досвідом застосування інноваційних наукових розробок і нагадали, що промисловість потребує молодих фахівців, які вміють швидко аналізувати та вирішувати будь-які питання, а дослідницька діяльність значно в цьому допомагає.

Свою важливу роль виконали секції гуманітарних наук та іноземних мов. Так, секція гуманітарних наук презентувала потужні наукові роботи, пов’язані з висвітленням трагічних сторінок історії України, критичним аналізом історичних подій минувшини та сьогодення.

 Дистанційний режим дав змогу долучитися до засідань секцій також і студентам із різних коледжів та учням шкіл, які вже зараз теж роблять свій внесок у розвиток української науки.

Усього з доповідями на 44 секціях виступили понад 400 молодих науковців і студентів, а також 60 представників промисловості та бізнесу. За результатами конференції були укладені три електронні збірники за різними напрямами роботи Конференції, у яких опубліковані понад 1400 тез доповідей.

Фішкою цьогорічної Конференції стали постерні сесії на електронних ресурсах – сторінках кафедр у соціальних мережах Facebook, Twitter, TikTok, Instagram та інших. Наразі інтернет стрімко наповнюється інформацією про  наукові здобутки молоді завдяки цифровій активності наших користувачів у мережі, що значно підвищує вебометричні показники нашого університету. Постери й далі знаходяться на електронних ресурсах кафедр (http://conferencenuft.ho.ua/Program_2021_EN.pdf), а їх поширення в мережі сприятиме донесенню наших здобутків світовій науковій спільноті та авторитету нашого університету.

Організаційний комітет Конференції рекомендував нагородити творчу молодь, яка гідно представляє світовій спільноті наш навчальний заклад. Ураховані всі пропозиції секцій Конференції. За наказом ректора університету дипломами 1-3 ступенів будуть нагороджені кращі доповідачі кожної секції та автори постерів.

Творча молодь, яка цінує наукові традиції та творить нове, дозволяє нам із оптимізмом дивитися в майбутнє. Беззаперечно, пандемія мине! Конференція і далі щороку збиратиме творчу молодь і наших друзів в університеті.

Бажаємо всім учасникам Конференції – молоді, науковим керівникам, нашим випускникам, фахівцям промисловості і бізнесу – міцного здоров’я,  значних здобутків і натхнення на нові звершення! 

Опублікований: 19-04-2021
Читайте також:
Нові горизонти профорієнтації через призму співпраці з виробництвом та освітою

Другого квітня 2024 року за ініціативи викладацького колективу кафедри автоматизації та комп’ютерних технологій систем управління – завідувача кафедри Ярослава Смітюха, його заступника Віктора Сідлецького, старшого викладача Євгена Проскурки та адміністрації Старинської птахофабрики МХП відбулася поїздка здобувачів другого і третього курсів спеціал...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нові горизонти профорієнтації через призму співпраці з виробництвом та освітою 04 квітня 2024

Дистанційне навчання на кафедрі харчової хімії

Початок нового навчального року – завжди хвилюючий і напружений період для всіх студентів і викладачів. Навіть у звичайному, не карантинному режимі, виникає багато узгоджень, нововведень. А в умовах, коли епідемічна ситуація в світі викликає безліч ускладнень в усіх сферах життя,  в першу чергу, треба реорганізовувати систему освітнього процесу. О...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Дистанційне навчання на кафедрі харчової хімії 23 вересня 2020

Відродження унікальних традицій

У ВСП «Свалявський технічний фаховий коледж НУХТ» спільно зі Свалявським історичним музеєм уже втретє реалізується проєкт «Відтворення закарпатських традицій», що покликаний не лише відновити й зберегти унікальні традиції краю, але й передати їх сучасному поколінню, створюючи міцний зв’язок між минулим і майбутнім. У рамках проєкту студенти підгот...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відродження унікальних традицій 02 січня 2025

ІІ етап (обласної) X Всеукраїнської олімпіади з української мови відбувся на базі Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ

20 лютого на базі Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ відбувся ІІ етап (обласної) X Всеукраїнської олімпіади з української мови та методичне об’єднання викладачів гуманітарних дисциплін ЗФПО Сумської області. Учасників заходу вітали директор коледжу Юрій Барилюк, голова журі, кандидат педагогічних наук, викладач Полтавського кооперативно...

ЧИТАТИ ДАЛІ

ІІ етап (обласної) X Всеукраїнської олімпіади з української мови відбувся на базі Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ 21 лютого 2020