Н У Х Т

Насичено й цікаво уже у 87-й раз відбулося традиційне квітневе наукове свято НУХТ

19 april 2021

Насичено й цікаво уже у 87-й раз відбулося традиційне квітневе наукове свято НУХТ

Успішно, корисно, насичено й цікаво відбулося наукове свято – 87 Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті».

Число «87» має не простий сенс! Лише уявіть: захід відбувається в університеті з 1931 року! Упродовж декількох воєнних років Конференція не проходила.

Проте, наша молодь розпочала активну роботу над розвитком харчової науки набагато раніше. Так, ще зовсім молодий інженер-механік і винахідник Микола Черіковський із середини 1850-х років поклав початок дослідженню процесів цукрових і харчових виробництв, створив інноваційне для тих часів обладнання, що представлялося на виставках від Києва до Лондона. Створивши в Смілі перший навчальний заклад для підготовки фахівців цукрових заводів, активно залучав і викладачів (багато з них – зі світовим ім’ям), і  студентів до дослідницької та винахідницької роботи. Учні Миколи Черіковського далі створювали харчові кафедри, лабораторії, засновували наукові школи, які діють і нині. На їхній базі сформувалися наші наукові та освітні традиції.

Кожна епоха вносила в роботу Конференції свої інновації. Останні події, пов’язані з пандемією коронавірусної хвороби, змусили багатьох опустити руки. Та завдяки останнім здобуткам інформаційної цифрової епохи Конференція була перенесена в режим онлайн, наповнивши світову електронну мережу активною дискусією, що розгорнулася навколо останніх розробок нашої молоді. Лавиноподібно шириться інформація про наукові здобутки і перспективи розвитку харчової науки, техніки і технології світовою павутиною.

Цього року під час Конференції працювали онлайн 44 секції. Крім творчої молоді нашого університету, свої доповіді та постери представили не лише студенти й молоді вчені університетів і наукових закладів України, а також здобувачі вищої освіти з інших країн – Румунії, Білорусі, Болгарії, Аргентини, Азербайджану, Бразилії, Молдови, Киргизстану, Польщі, Словаччини, Хорватії, Туреччини, Грузії.

Онлайн-режим відкрив для нас несподівані можливості! Так, до роботи секцій приєдналося багато фахівців харчової, біотехнологічної, фармацевтичної та інших галузей промисловості. Спілкуючись з аудиторією, колеги-виробничники поділилися досвідом застосування інноваційних наукових розробок і нагадали, що промисловість потребує молодих фахівців, які вміють швидко аналізувати та вирішувати будь-які питання, а дослідницька діяльність значно в цьому допомагає.

Свою важливу роль виконали секції гуманітарних наук та іноземних мов. Так, секція гуманітарних наук презентувала потужні наукові роботи, пов’язані з висвітленням трагічних сторінок історії України, критичним аналізом історичних подій минувшини та сьогодення.

 Дистанційний режим дав змогу долучитися до засідань секцій також і студентам із різних коледжів та учням шкіл, які вже зараз теж роблять свій внесок у розвиток української науки.

Усього з доповідями на 44 секціях виступили понад 400 молодих науковців і студентів, а також 60 представників промисловості та бізнесу. За результатами конференції були укладені три електронні збірники за різними напрямами роботи Конференції, у яких опубліковані понад 1400 тез доповідей.

Фішкою цьогорічної Конференції стали постерні сесії на електронних ресурсах – сторінках кафедр у соціальних мережах Facebook, Twitter, TikTok, Instagram та інших. Наразі інтернет стрімко наповнюється інформацією про  наукові здобутки молоді завдяки цифровій активності наших користувачів у мережі, що значно підвищує вебометричні показники нашого університету. Постери й далі знаходяться на електронних ресурсах кафедр (http://conferencenuft.ho.ua/Program_2021_EN.pdf), а їх поширення в мережі сприятиме донесенню наших здобутків світовій науковій спільноті та авторитету нашого університету.

Організаційний комітет Конференції рекомендував нагородити творчу молодь, яка гідно представляє світовій спільноті наш навчальний заклад. Ураховані всі пропозиції секцій Конференції. За наказом ректора університету дипломами 1-3 ступенів будуть нагороджені кращі доповідачі кожної секції та автори постерів.

Творча молодь, яка цінує наукові традиції та творить нове, дозволяє нам із оптимізмом дивитися в майбутнє. Беззаперечно, пандемія мине! Конференція і далі щороку збиратиме творчу молодь і наших друзів в університеті.

Бажаємо всім учасникам Конференції – молоді, науковим керівникам, нашим випускникам, фахівцям промисловості і бізнесу – міцного здоров’я,  значних здобутків і натхнення на нові звершення! 

Published on: 19-04-2021
Read also:
Відбулося друге засідання зимового хімічного лекторію

Два тижні, що пройшли після першого засідання хімічного лекторію, пролетіли як одна мить. Напевно, це сталося тому, що колектив кафедри харчової хімії, дирекція Навчально-наукового інституту харчових технологій, фахівці Центру моніторингу якості і координації освітньої діяльності НУХТ із нетерпінням чекали на друге заняття. Чи прийдуть вступники на...

READ YOURSELF

Відбулося друге засідання зимового хімічного лекторію 11 february 2019

Відбувся попередній захист докторської дисертації директоркою Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ

28 січня 2021 р. на кафедрі технології молока і молочних продуктів відбувся попередній розгляд дисертаційної роботи «Наукове обґрунтування електрофізичних способів оброблення молочної сироватки та їх використання в технологіях молочних продуктів» доцентки Оксани Кочубей-Литвиненко на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук. У розширеному...

READ YOURSELF

Відбувся попередній захист докторської дисертації директоркою Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ 01 february 2021

Як експерт від України виступив доцент кафедри теплоенергетики та холодильної техніки на семінарі-практикумі у Киргизстані

К.т.н., доцент кафедри теплоенергетики та холодильної техніки Олексій Пилипенко як експерт від України взяв участь у Міжнародному семінарі-практикумі «Инновации для энергоэффективных зданий: современные практики за рубежом и в Кыргызстане», де виступив із доповіддю «Вопросы проектирования инженерного оборудования в энергоэффективных зданиях». Семі...

READ YOURSELF

Як експерт від України виступив доцент кафедри теплоенергетики та холодильної техніки на семінарі-практикумі у Киргизстані 08 november 2019

Cinemas and Movies на черговому засіданні Еnglish speaking club

Кінематограф – великий винахід, який справив величезний вплив на формування світогляду людини. Кіно в нашому житті виконує освітню та розважальну функції, воно може надихати нас, лякати, веселити і засмучувати. Тому, кафедра ділової іноземної мови та міжнародної комунікації провела одразу два чергових засідання Еnglish speaking club на тему «Cinem...

READ YOURSELF

Cinemas and Movies на черговому засіданні Еnglish speaking club 08 april 2019