Н У Х Т

Місце зустрічі – «Фавор»

18 серпня 2023

Місце зустрічі – «Фавор»

У межах реалізації науково-дослідницького та просвітницького проєкту «Здорове харчування – від народження до довголіття», започаткованого у 2020 році на базі нашого університету за безпосередньої участі Київського науково-технічного товариства харчової промисловості, Інституту громадського здоров’я імені О. Марзєєва НАМН України, інших медичних закладів, представників провідних харчових підприємств, 17 серпня 2023 року відбулася зустріч співробітників підприємства «Фавор» із завідувачкою кафедри технології оздоровчих продуктів Галиною Сімахіною та професоркою кафедри іноземних мов професійного спрямування Наталією Науменко.

Тема зустрічі – ознайомлення з підприємством, обговорення нових викликів, які стоять перед харчовою промисловістю загалом і молочною галуззю зокрема; шляхами інноваційного наповнення технологій молочних продуктів з точки зору формування індустрії здорового харчування, передусім для найважливішого покоління нашої нації – дітей, підлітків, молоді.

Вражає саме підприємство – його структура, послідовність технологічних ліній, бездоганний порядок і чистота, що не поступаються вимогам до «чистих приміщень» на фармацевтичних виробництвах. На кожному робочому місці – відповідні інструкції, в тому числі для контролю якості продукції на основі положень принципів НАССР. Усі приміщення чисті, просторі, затишні, в них приємно перебувати та працювати. І це яскраво відображено на настроях тих співробітників, із якими пощастило поспілкуватися нашим викладачкам. Мабуть, слово «співробітники» не зовсім вдале визначення – всі, хто працює на підприємстві «Фавор», це – команда, згуртована однією метою, одним надзвичайно благородним завданням – забезпечити наше молоде покоління молочною продукцією, яка повністю мірою задовольняє ключові вимоги до харчування ХХІ століття: якість, безпека, ефективність.

Невдовзі підприємству виповниться 30 років. І можна впевнено сказати, що коли у перші роки становлення воно працювало на свій імідж, то нині вже імідж працює на підприємство. До речі, йому чудово пасує назва «Фавор»: саме у серпні на євангельській горі Фавор відбулося Преображення Христове, а тому й робота заводу відзначається такими шляхетними ідеями.

І на чолі цієї команди, цього унікального підприємства, здатного матеріалізувати найсучасніші наукові ідеї, стоїть директорка Раїса Михайлова. Всі ті наші викладачі і студенти, котрим пощастить пройти практичну підготовку на «Фаворі», зрозуміють, яким має бути керівник нового типу, керівник сучасної формації. Керівник, який уміє створити команду, уміє працювати в команді, який бере на себе відповідальність навіть за ті помилки, що їх припускаються іноді його підлеглі. Керівник, який уміє приймати швидкі і правильні рішення, який прекрасно орієнтується в сьогоденні та дивиться у майбутнє. Саме такою і є Раїса Василівна.

Присутні з зацікавленням прослухали лекцію-міркування Галини Сімахіної з питань здорового харчування, звернули увагу на ті основні акценти, які визначають відповідальність кожного з нас за своє власне здоров’я і за здоров’я своїх близьких, осмислили ту роль, яку відіграє саме молочна галузь у підтриманні стану здоров’я та довголіття нашої нації. Приємно, що значну частину аудиторії становила молодь, якій будувати майбутнє і жити в цьому майбутньому; а частина з них – наші випускники.

З’ясовуючи роль харчової промисловості у стані здоров’я українців, Галина Сімахіна та Наталія Науменко детально розповіли про спеціальності, за якими навчаються студенти в університеті, що органічно вписалося у профорієнтаційну роботу.

Велике пожвавлення у присутніх викликав екскурс Наталії Науменко в етимологію слова «молоко» у різних європейських мовах. Саме той факт, що молоко і мед – продукти тваринного походження, які можна вживати необробленими, зумовлює не лише давність слова «молоко», а й дивовижну спільність його аналогів на теренах Європи. Українське «молоко», англійське «milk», німецьке «Milch», польське та чеське «mleko» – промовисті свідчення взаємозв’язку не лише між мовами, а й їхніми носіями. Водночас жіночу частину аудиторії потішила паралель між назвами молочних продуктів і косметичних засобів: найбільш очевидне – «крем», а потім – «молочко», «вершки для змивання макіяжу», «сироватка»… А звідси випливає висновок: молоко й у царині косметики – першооснова.

У ході дискусії виникли нові ідеї щодо створення оригінальних молочних продуктів спеціального функціонального призначення, наприклад для подолання йодно-селенового дефіциту у дітей, на основі співпраці представників фірми «Фавор» та нашого університету. Обговорено попередні пропозиції щодо укладання угод про науково-технічну співпрацю між нашими організаціями

Як висновок можна сказати, що такі зустрічі науковців і працівників промисловості конче необхідні, вони дають можливість широкому загалові оцінювати здорове харчування з наукових позицій, створювати власну індивідуальну систему харчування, формувати нові харчові звички та уподобання у себе та своїх дітей, розуміти відповідальність перед собою і тим середовищем, у якому ми живемо.

Наші фахівчині дуже вдячні представникам фірми «Фавор» за теплу зустріч, зацікавленість у всіх розглянутих питаннях, благородну місію, яку вони виконують, забезпечуючи здоровим харчуванням наше молоде покоління. Вони впевнені, що співробітництво наших організацій буде плідним і орієнтованим на виконання всіх тих вимог, які стоять перед сучасним харчуванням.

Опублікований: 18-08-2023
Читайте також:
Кафедра готельно-ресторанної справи співпрацює з провідними підприємствами індустрії гостинності

Кафедра готельно-ресторанної справи продовжує розвивати співпрацю з провідними підприємствами індустрії гостинності. 21 вересня з дотриманням усіх протиепідемічних вимог відбувся науковий семінар для викладачів кафедри на базі готелю «Ramada Encore Kyiv» міжнародної готельної мережі «Wyndham Hotel Group». Керівництво компанії «Хотел Менеджмент Гр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кафедра готельно-ресторанної справи співпрацює з провідними підприємствами індустрії гостинності 22 вересня 2020

Науково-технічна бібліотека вітає наукову спільноту університету!

Інституційний репозитарій «eNUFTIR» зміцнює свої позиції у міжнародному рейтингу репозитаріїв Webometrics. За підсумками рейтингу «Transparent Ranking: Institutional Repositories by Google Scholar (February 2023)» інституційний репозитарій нашого університету посів 110-ту позицію серед 3922 інституційних репозитаріїв світу (у липні 2022 р. – 139-ту...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науково-технічна бібліотека вітає наукову спільноту університету! 22 лютого 2023

Лекція науковиці University of Cambridge

Нещодавно здобувачі освітніх ступенів «бакалавр», «магістр» і «доктор філософії» спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» прослухали лекцію докторки Алли Мадіч, трансгенної технологині, що наразі працює науковою співробітницею у Департаменті генетики Кембриджського університету. Нагадаємо, Алла Мадіч – відома українська вчена, біотехнолог...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Лекція науковиці University of Cambridge 31 травня 2024

Розпочалася реєстрація електронних кабінетів вступників

1 липня розпочалася реєстрація електронних кабінетів вступників, що вступатимуть на навчання на основі повної загальної середньої освіти. Нагадаємо, що у 2019 році системою подання заяв в електронній формі можуть скористатися вступники, які мають свідоцтво про здобуття повної загальної освіти або атестат про повну загальну середню освіту, виготовл...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Розпочалася реєстрація електронних кабінетів вступників 02 липня 2019