Н У Х Т

Мандрівка до Львова: біотехнологічна компанія «ЕНЗИМ» зустрічає наших здобувачів

23 жовтня 2024

Мандрівка до Львова: біотехнологічна компанія «ЕНЗИМ» зустрічає наших здобувачів

Здобувачі другого та третього курсів спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» та третього курсу спеціальності 161 «Хімічні технології» побували на ПрАТ «Ензим», що знаходиться у м. Львів.

«Ензим» – міжнародна біотехнологічна компанія, яка спеціалізується на виробництві дріжджів та інноваційних продуктів для різних галузей, експортує близько 47% продукції в 23 країни світу. Перший завод з виробництва дріжджів був побудований у 1870 році за часів Австрійської імперії. Наразі компанія також розробляє натуральні кормові добавки для тварин, а також вводить інновації у біотехнологічній сфері. 

Останнім досягненням підприємства є побудова у 2022 році, під час воєнного стану, заводу з виробництва дріжджового екстракту – єдиного в Україні з отримання цільового продукту. Саме з відвідування нового заводу почалась захоплююча екскурсія наших студентів. Гідом по території великого підприємства став головний технолог заводу Роман Іванович.

Здобувачів освіти детально ознайомили з усіма етапами виробництва дріжджового екстракту – від автолізування дріжджової клітини, сепарації компонентів клітини від клітинної стінки дріжджів до сушіння готового продукту, який фасують під необхідне замовлення або відправляють як компонент на виготовлення харчових пластівців «Суперфуд», що містить велику кількість білків, вітамінів групи B та є корисним і поживним. На кожному етапі виробництва застосовуються методи контролю, починаючи від якості вхідної сировини, закінчуючи отримуваним у кінці продуктом, погодинно відбувається відбір проб за фізико-хімічними (pH, температура, вологість й інші), мікробіологічними та сенсорними показниками. Найцікавіше те, що головний технолог цього заводу має віддалений доступ до керування отриманням дріжджового екстракту і може здійснювати його з ноутбуку або телефону.

Після змістовної екскурсії на виробництві екстракту, здобувачі вирушили до очисних анаеробних реакторів із синтезу біогазу та аеробних реакторів, де відбувається доочищення стоків. Компанія утилізує стічні води свого виробництва та частково каналізаційні стоки міста, що дає можливість синтезувати біогаз у кількості 8000 м3 на добу, покриваючи власні потреби на 80%.

Усі органічні рештки зазнають деструкції в анаеробних реакторах, де у результаті утворюються біогаз (біометан, 76-78 %), вуглекислий газ, вода, аміак і сірководень. Після, отриману суміш проводять через холодильник, де відконденсовують зайві компоненти.

Екскурсія вийшла насиченою і цікавою, а у кінці приємним сюрпризом стали фірмові подарунки від компанії.

Наші здобувачі освіти вдячні за можливість відвідати біотехнологічне підприємство завідувачу кафедри біотехнології і мікробіології Віктору Стабнікову, старшому куратору групи БТ-3-1, доценту Олександру Воронцову, а також керівництву ПрАТ «Ензим».

Чудовим завершенням дня стала прогулянка центром Львова. Здобувачі насолодилися атмосферою міста, відвідали культові заклади та отримали задоволення від активного відпочинку.

Опублікований: 23-10-2024
Читайте також:
Кавовий діалог із капінгом для здобувачів спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

27 лютого викладачі кафедри готельно-ресторанної справи та здобувачі спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» долучилися до капінгу з чемпіонами та відкритого діалогу щодо професії бариста. Відкритий і відвертий діалог-дискусія про те, чи робота баристою є перспективною, можливості кар’єрного зростання і всі плюси й мінуси цієї кавової профе...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кавовий діалог із капінгом для здобувачів спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 02 березня 2021

Різдвяний Movie Club

Наближається Різдво Христове – чудове свято любові та надії, найбільше свято в історії людства для усіх християн світу. Старші викладачки кафедри іноземних мов професійного спрямування Людмила Юрчук і Лариса Яненко провели чергове засідання Movie Club зі здобувачами першого курсу, груп ТІ-1-1 і ТІ-1-2 Навчально-наукового інституту харчових техноло...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Різдвяний Movie Club 15 грудня 2023

Методичні семінари кафедри мехатроніки та пакувальної техніки

У ході методичних семінарів викладачі кафедри мехатроніки та пакувальної техніки ознайомили слухачів із практичними можливостями спеціалізованих лабораторій. Спікерами виступили завідувачка кафедри Людмила Кривопляс-Володіна, проректор з наукової роботи НУХТ Сергій Токарчук, доцент кафедри Володимир Костін. Наявне лабораторне обладнання допомагає ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Методичні семінари кафедри мехатроніки та пакувальної техніки 26 березня 2024

Семінар докторанта відбувся на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбувся семінар «Інноваційні технології вітчизняних рожевих столових та ігристих вин».  Доповідь за темою своєї дисертаційної роботи представила доцент кафедри Марина Білько, яка розповіла, що останнім часом рожеві вина набувають все більшої популярності в нашій країні, про корисні властиво...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Семінар докторанта відбувся на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства 27 квітня 2018