Н У Х Т

Мандрівка до Львова: біотехнологічна компанія «ЕНЗИМ» зустрічає наших здобувачів

23 october 2024

Мандрівка до Львова: біотехнологічна компанія «ЕНЗИМ» зустрічає наших здобувачів

Здобувачі другого та третього курсів спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» та третього курсу спеціальності 161 «Хімічні технології» побували на ПрАТ «Ензим», що знаходиться у м. Львів.

«Ензим» – міжнародна біотехнологічна компанія, яка спеціалізується на виробництві дріжджів та інноваційних продуктів для різних галузей, експортує близько 47% продукції в 23 країни світу. Перший завод з виробництва дріжджів був побудований у 1870 році за часів Австрійської імперії. Наразі компанія також розробляє натуральні кормові добавки для тварин, а також вводить інновації у біотехнологічній сфері. 

Останнім досягненням підприємства є побудова у 2022 році, під час воєнного стану, заводу з виробництва дріжджового екстракту – єдиного в Україні з отримання цільового продукту. Саме з відвідування нового заводу почалась захоплююча екскурсія наших студентів. Гідом по території великого підприємства став головний технолог заводу Роман Іванович.

Здобувачів освіти детально ознайомили з усіма етапами виробництва дріжджового екстракту – від автолізування дріжджової клітини, сепарації компонентів клітини від клітинної стінки дріжджів до сушіння готового продукту, який фасують під необхідне замовлення або відправляють як компонент на виготовлення харчових пластівців «Суперфуд», що містить велику кількість білків, вітамінів групи B та є корисним і поживним. На кожному етапі виробництва застосовуються методи контролю, починаючи від якості вхідної сировини, закінчуючи отримуваним у кінці продуктом, погодинно відбувається відбір проб за фізико-хімічними (pH, температура, вологість й інші), мікробіологічними та сенсорними показниками. Найцікавіше те, що головний технолог цього заводу має віддалений доступ до керування отриманням дріжджового екстракту і може здійснювати його з ноутбуку або телефону.

Після змістовної екскурсії на виробництві екстракту, здобувачі вирушили до очисних анаеробних реакторів із синтезу біогазу та аеробних реакторів, де відбувається доочищення стоків. Компанія утилізує стічні води свого виробництва та частково каналізаційні стоки міста, що дає можливість синтезувати біогаз у кількості 8000 м3 на добу, покриваючи власні потреби на 80%.

Усі органічні рештки зазнають деструкції в анаеробних реакторах, де у результаті утворюються біогаз (біометан, 76-78 %), вуглекислий газ, вода, аміак і сірководень. Після, отриману суміш проводять через холодильник, де відконденсовують зайві компоненти.

Екскурсія вийшла насиченою і цікавою, а у кінці приємним сюрпризом стали фірмові подарунки від компанії.

Наші здобувачі освіти вдячні за можливість відвідати біотехнологічне підприємство завідувачу кафедри біотехнології і мікробіології Віктору Стабнікову, старшому куратору групи БТ-3-1, доценту Олександру Воронцову, а також керівництву ПрАТ «Ензим».

Чудовим завершенням дня стала прогулянка центром Львова. Здобувачі насолодилися атмосферою міста, відвідали культові заклади та отримали задоволення від активного відпочинку.

Published on: 23-10-2024
Read also:
Студентка факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу і шеф-кухарка ресторану Євгена Клопотенка стала героїнею матеріалу незалежного жіночого видання

Про стереотипи щодо жінок на кухні ресторану з незалежним жіночим виданням www.thedevochki.com поділилася магістрантка факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Алла Запорожан, яка успішно поєднує навчання з роботою за фахом. Алла стала героїнею проєкту «Тест-драйв професій для дівчат», спрямованого на підвищення обізнаності дівчат ...

READ YOURSELF

Студентка факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу і шеф-кухарка ресторану Євгена Клопотенка стала героїнею матеріалу незалежного жіночого видання 17 november 2021

Міжнародне стажування за програмою Erasmus+ в Університеті Західної Аттики (Греція)

Викладачки кафедри економіки праці і менеджменту – професорка Світлана Бурлуцька та доцентка Ліана Мазнік і здобувачки третього рівня вищої освіти Анастасія Рудова та Віолетта Резник успішно завершили тиждень міжнародної академічної мобільності у рамках програми Erasmus+ Programme Key Action 1- Mobility for learners and staff (Академічна мобільніст...

READ YOURSELF

Міжнародне стажування за програмою Erasmus+ в Університеті Західної Аттики (Греція) 23 june 2025