Н У Х Т

Мандрівка до Львова: біотехнологічна компанія «ЕНЗИМ» зустрічає наших здобувачів

23 october 2024

Мандрівка до Львова: біотехнологічна компанія «ЕНЗИМ» зустрічає наших здобувачів

Здобувачі другого та третього курсів спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» та третього курсу спеціальності 161 «Хімічні технології» побували на ПрАТ «Ензим», що знаходиться у м. Львів.

«Ензим» – міжнародна біотехнологічна компанія, яка спеціалізується на виробництві дріжджів та інноваційних продуктів для різних галузей, експортує близько 47% продукції в 23 країни світу. Перший завод з виробництва дріжджів був побудований у 1870 році за часів Австрійської імперії. Наразі компанія також розробляє натуральні кормові добавки для тварин, а також вводить інновації у біотехнологічній сфері. 

Останнім досягненням підприємства є побудова у 2022 році, під час воєнного стану, заводу з виробництва дріжджового екстракту – єдиного в Україні з отримання цільового продукту. Саме з відвідування нового заводу почалась захоплююча екскурсія наших студентів. Гідом по території великого підприємства став головний технолог заводу Роман Іванович.

Здобувачів освіти детально ознайомили з усіма етапами виробництва дріжджового екстракту – від автолізування дріжджової клітини, сепарації компонентів клітини від клітинної стінки дріжджів до сушіння готового продукту, який фасують під необхідне замовлення або відправляють як компонент на виготовлення харчових пластівців «Суперфуд», що містить велику кількість білків, вітамінів групи B та є корисним і поживним. На кожному етапі виробництва застосовуються методи контролю, починаючи від якості вхідної сировини, закінчуючи отримуваним у кінці продуктом, погодинно відбувається відбір проб за фізико-хімічними (pH, температура, вологість й інші), мікробіологічними та сенсорними показниками. Найцікавіше те, що головний технолог цього заводу має віддалений доступ до керування отриманням дріжджового екстракту і може здійснювати його з ноутбуку або телефону.

Після змістовної екскурсії на виробництві екстракту, здобувачі вирушили до очисних анаеробних реакторів із синтезу біогазу та аеробних реакторів, де відбувається доочищення стоків. Компанія утилізує стічні води свого виробництва та частково каналізаційні стоки міста, що дає можливість синтезувати біогаз у кількості 8000 м3 на добу, покриваючи власні потреби на 80%.

Усі органічні рештки зазнають деструкції в анаеробних реакторах, де у результаті утворюються біогаз (біометан, 76-78 %), вуглекислий газ, вода, аміак і сірководень. Після, отриману суміш проводять через холодильник, де відконденсовують зайві компоненти.

Екскурсія вийшла насиченою і цікавою, а у кінці приємним сюрпризом стали фірмові подарунки від компанії.

Наші здобувачі освіти вдячні за можливість відвідати біотехнологічне підприємство завідувачу кафедри біотехнології і мікробіології Віктору Стабнікову, старшому куратору групи БТ-3-1, доценту Олександру Воронцову, а також керівництву ПрАТ «Ензим».

Чудовим завершенням дня стала прогулянка центром Львова. Здобувачі насолодилися атмосферою міста, відвідали культові заклади та отримали задоволення від активного відпочинку.

Published on: 23-10-2024
Read also:
The internship of our students in Germany has begun

Our students of the specialty "Publishing and printing", Olha Romaniuk, Daria Husakova, Yevheniia Babenko and Victoriia Karpenko went to Germany for an internship. The internship began in Berlin. The girls visited the Berlin University of Applied Sciences “Berliner Hochschule für Technik”, where Professor Stefan Junge gave a lecture on packaging ma...

READ YOURSELF

The internship of our students in Germany has begun 12 february 2024

Подвійний науковий івент на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів у онлайн-режимі відбулося засідання секції «Технологія хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» 87-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті». Засідання се...

READ YOURSELF

Подвійний науковий івент на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів 16 april 2021

Студенти Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого  переможці  конкурсу «Золотий каштан-2023»

Незважаючи на воєнний стан, традиційно в листопаді у 29-й раз відбувся конкурс студентських наукових робіт «Золотий каштан».  У конкурсі взяли участь студенти 11 закладів вищої освіти України та Державного університету Квара з Нігерії. Була представлена 31 наукова робота з актуальних проблем пакувальної індустрії. Серед переможців конкурсу – студе...

READ YOURSELF

Студенти Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого переможці конкурсу «Золотий каштан-2023» 20 november 2023