Н У Х Т

Майбутні біотехнологи продовжують підкорювати провідні профільні підприємства

07 лютого 2018

Майбутні біотехнологи продовжують підкорювати провідні профільні підприємства

Студенти 4-го курсу кафедри біотехнології і мікробіології Юлія Болкун і Володимир Третяк проходили навчальну практику на ПрАТ «Компанія Ензим» – найбільшому виробнику дріжджів в Україні. Компанія бере свій початок із далеких 1870-х років, коли на території сучасного заводу була заснована броварня. Уже у 1922 році завод почав випускати спиртові дріжджі для забезпечення власних потреб. А ось у 1945 році тоді ще Львівський дріжджовий завод почав виготовляти виключно хлібопекарські дріжджі.

Розпочали наші практиканти зі знайомства із засівним боксом. Саме тут мікробіологи Дмитро і Соломія із пробірки засівають культуру у спеціальні засівні бутлі, які після культивування потрапляють у 2 ферментери об’ємом 10 м3та 14 м3. Далі культуральна рідина потрапляє у велетенські 5-ти поверхові ферментери об’ємом 75 м3та 100 м3. Тут довгі 16 годин дріжджі «набираються сил», адже попереду товарна стадія ферментації, яка відбувається у 8-ми ферментерах. Після цього вже фактично готові дріжджі подаються на сепарацію, де їх відділяють від залишків поживного середовища, звідки вони прямують на вакуум-фільтри, там на них напилюють крохмаль і «вичавлюють» воду. А вже потім, так зване, дріжджове тісто прямує прямісінько на фасувальну дільницю, де фасувальний апарат працює зі швидкість шість брусків за секунду! Далі бруски пакуються у ящики, які вправно складає та розвозить по полицях чудо-робот.

Із сухими дріжджами все трішки складніше, вони перед пакуванням відправляються у «відпустку», так жартує тутешній персонал. На питання: «Чому відпустка?», відповідають так: «Тому що, ці дріжджі спочатку «загорають» у спеціальній сушильній шафі, а потім у циклонах відчувають себе наче на американських гірках».

Студенти зізнаються, що перша думка, яка виникла у них в той момент, коли вони зайшли на виробничу дільницю: «Все-таки правду нам розказував Юрій Васильович на парах з планування виробництв галузі: і СІР-мийка тут є, і теплообмінники, і трубопроводів багато». На практиці їм також довелося згадати пари з екобіотехнології, де вони дізналися, що стічні води зі всього виробництва очищають в аеротенках і метантенках. Це цілий масивний комплекс очисних споруд, у метантенках якого утворюється близько 7000 мбіогазу за добу, що забезпечує 70% потреб виробництва.

Більше ж всього часу наші практиканти проводили в мікробіологічній лабораторії, де їм довірили провести повний цикл мікробіологічного контролю - починаючи з відбору проб і закінчуючи їх аналізом.

Практика справила на студентів надзвичайне враження, адже коли слова про біотехнологію з книжок стають реальністю, то їх важко знову перетворити на слова –  краще один раз побачити, ніж сто разів прочитати.

Опублікований: 07-02-2018
Читайте також:
Зимова подорож

Зимові канікули – прекрасний час затишку вдома та новорічні свята з купою смаколиків. А якщо це все присмачити зимовими розвагами, то це взагалі суперово. Зі снігом цьогоріч не пощастило, то ж залишився лід. Студенти групи КН22 Смілянського технологічного фахового коледжу НУХТ освоїли один із найцікавіших видів спорту – катання на ковзанах. На ков...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Зимова подорож 18 січня 2023

Карантин не став на заваді лабораторній роботі – печемо великодні вироби

Напередодні великого релігійного свята Великодня здобувачі вищої освіти спеціальності «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» на дисципліні «Світові технології борошняних та кондитерських виробів» традиційно вивчають технології великодніх виробів різних країн. Карантин цього року не став завадою для практичного з...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Карантин не став на заваді лабораторній роботі – печемо великодні вироби 21 квітня 2020

У світі десертів побували першокурсники з викладачкою кафедри іноземних мов професійного спрямування

Осінь – пора, коли часто хочеться поласувати солоденьким. Тож, 19 жовтня старша викладачка кафедри іноземних мов професійного спрямування Катерина Рудницька та здобувачі групи ГС 1-6 поринули у світ десертів. Студенти поділилися  історію виникнення як класичних, так і українських десертів, які готували наші предки, цікавими фактами та рецептами їх...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У світі десертів побували першокурсники з викладачкою кафедри іноземних мов професійного спрямування 20 жовтня 2023

Дизайнерські тренди в ритейл-сервісі від підприємців і маркетологів

Не секрет, що обговорення маркетингових мейнстрімів є неодмінною складовою навчання, а жваві дебати іноді породжують нові ідеї для бізнесу. Нещодавно на засіданні студентського гуртка кафедри маркетингу «Інтелектуал» майбутні підприємці та маркетологи обговорили сучасні дизайнерські тренди в ритейл-сервісі та практику застосування мультисенсорного ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Дизайнерські тренди в ритейл-сервісі від підприємців і маркетологів 06 квітня 2021