Н У Х Т

Майбутні біотехнологи продовжують підкорювати провідні профільні підприємства

07 лютого 2018

Майбутні біотехнологи продовжують підкорювати провідні профільні підприємства

Студенти 4-го курсу кафедри біотехнології і мікробіології Юлія Болкун і Володимир Третяк проходили навчальну практику на ПрАТ «Компанія Ензим» – найбільшому виробнику дріжджів в Україні. Компанія бере свій початок із далеких 1870-х років, коли на території сучасного заводу була заснована броварня. Уже у 1922 році завод почав випускати спиртові дріжджі для забезпечення власних потреб. А ось у 1945 році тоді ще Львівський дріжджовий завод почав виготовляти виключно хлібопекарські дріжджі.

Розпочали наші практиканти зі знайомства із засівним боксом. Саме тут мікробіологи Дмитро і Соломія із пробірки засівають культуру у спеціальні засівні бутлі, які після культивування потрапляють у 2 ферментери об’ємом 10 м3та 14 м3. Далі культуральна рідина потрапляє у велетенські 5-ти поверхові ферментери об’ємом 75 м3та 100 м3. Тут довгі 16 годин дріжджі «набираються сил», адже попереду товарна стадія ферментації, яка відбувається у 8-ми ферментерах. Після цього вже фактично готові дріжджі подаються на сепарацію, де їх відділяють від залишків поживного середовища, звідки вони прямують на вакуум-фільтри, там на них напилюють крохмаль і «вичавлюють» воду. А вже потім, так зване, дріжджове тісто прямує прямісінько на фасувальну дільницю, де фасувальний апарат працює зі швидкість шість брусків за секунду! Далі бруски пакуються у ящики, які вправно складає та розвозить по полицях чудо-робот.

Із сухими дріжджами все трішки складніше, вони перед пакуванням відправляються у «відпустку», так жартує тутешній персонал. На питання: «Чому відпустка?», відповідають так: «Тому що, ці дріжджі спочатку «загорають» у спеціальній сушильній шафі, а потім у циклонах відчувають себе наче на американських гірках».

Студенти зізнаються, що перша думка, яка виникла у них в той момент, коли вони зайшли на виробничу дільницю: «Все-таки правду нам розказував Юрій Васильович на парах з планування виробництв галузі: і СІР-мийка тут є, і теплообмінники, і трубопроводів багато». На практиці їм також довелося згадати пари з екобіотехнології, де вони дізналися, що стічні води зі всього виробництва очищають в аеротенках і метантенках. Це цілий масивний комплекс очисних споруд, у метантенках якого утворюється близько 7000 мбіогазу за добу, що забезпечує 70% потреб виробництва.

Більше ж всього часу наші практиканти проводили в мікробіологічній лабораторії, де їм довірили провести повний цикл мікробіологічного контролю - починаючи з відбору проб і закінчуючи їх аналізом.

Практика справила на студентів надзвичайне враження, адже коли слова про біотехнологію з книжок стають реальністю, то їх важко знову перетворити на слова –  краще один раз побачити, ніж сто разів прочитати.

Опублікований: 07-02-2018
Читайте також:
Рішення вченої ради університету з питання порядку призначення академічних стипендій на ІІ семестр

26 січня відбулося засідання вченої ради університету, на якому розглядалося питання «Про порядок призначення академічних стипендій студентам університету на ІІ семестр 2016-2017 н.р.». Після ґрунтовного обговорення зазначеного питання, вчена рада прийняла рішення, з яким можна ознайомитися тут.

ЧИТАТИ ДАЛІ

Рішення вченої ради університету з питання порядку призначення академічних стипендій на ІІ семестр 26 січня 2017

Вперше після зустрічей онлайн: відбулося засідання кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства

Вперше після зустрічей в онлайн-режимі, 9 вересня засідання кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбулося з дотриманням санітарних вимог в аудиторії. Завідувач кафедри, доцент Куц Анатолій виніс на порядок денний обговорення питань щодо організації ефективного навчання в умовах карантину (як себе вести під час проведення занять,...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вперше після зустрічей онлайн: відбулося засідання кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства 10 вересня 2020

Стан та тенденції розвитку техніки та технології напоїв досліджували фахівці кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв

З 17 по 19 вересня 2019 року у Києві відбулися міжнародні спеціалізовані виставки «Олійно-жирова індустрія», «Енергозберігаюче обладнання та альтернативні джерела енергії «ISTWE» та «Індустрія напоїв. Індустрія пива, слабоалкогольних та безалкогольних напоїв», які щорічно проводяться як єдиний, потужний широкоформатний майданчик для принципово ново...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Стан та тенденції розвитку техніки та технології напоїв досліджували фахівці кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв 24 вересня 2019

З інноваціями BeautyTech познайомилася завідувач кафедри технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів

У черговий раз у Міжнародному виставковому центрі відбулася Міжнародна виставка «InterCHARM Україна 2018». На виставці були представлені останні новинки інгредієнтів для косметики, нові косметичні засоби, упаковка, а також компанії, що надають послуги з косметології, макіяжу, перукарського мистецтва тощо. У рамках виставки працювала Спеціалізована...

ЧИТАТИ ДАЛІ

З інноваціями BeautyTech познайомилася завідувач кафедри технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів 21 вересня 2018