Магістранти спеціальності 161 «Хімічні технології та інженерія» продовжують ділитися враженнями від проходження переддипломної практики на провідних підприємствах харчової галузі.
Зокрема, Оксана Васильченко (керівник – д.т.н. Тамара Носенко) проходила практику на ТОВ «Житомирський м’ясокомбінат» (ТМ «М'ясна гільдія», «Добрич»).
ТОВ «Житомирський м’ясокомбінат» є одним із перших згідно зі всеукраїнським рейтингом підприємств із виготовлення продукції з якісної м’ясної сировини. Має доволі широкий асортимент ковбасних виробів: варені, напівкопчені, варено-копчені, сирокопчені ковбаси, а також сосиски (в т.ч. дитячі), сардельки та м’ясні делікатеси.
Інженер-технолог Артур Шермазанян ознайомив магістрантку з особливостями виробництва м’ясної продукції з використанням останніх наукових досліджень. Велика увага була приділена інноваційним технологіям та обладнанню. Навички, набуті студенткою під час роботи в лабораторії, допомогли у проведенні експериментальної частини магістерської роботи.
У членів екзаменаційної комісії з захисту переддипломної практики у складі доцентів Наталії Сабадаш та Тетяни Бойчук склалося позитивне враження від доповіді магістрантки, яка вільно оперувала знаннями про харчові добавки, що використовуються при виробництві м'ясної продукції.
Магістрантка Вікторія Христенко (керівник – д.т.н. Тамара Носенко) для проходження переддипломної практики була направлена на ТОВ «Молочна компанія «Мілк Лайн». Основна діяльність підприємства – перероблення молока й виробництво масла та сиру. До основних брендів компанії належать «Ферма», «Біла лінія», «Premialle».
Студентку детально ознайомили з організацією виробництва на підприємстві, технологічними процесами, основним обладнанням. Була розглянута організація контролю якості сировини та готової продукції. Завод оснащений новітнім європейським обладнанням компанії «Tetra Pak». На підприємстві впроваджена система якості згідно зі стандартами ISO 22000:2005, ISO 9001:2008 та система НАССР. Нові технології виробництва, сучасне обладнання, технологічні процеси перероблення молока, використання заквасок і пакування дозволяють виробляти для споживача якісні і безпечні молочні продукти.
Студентка отримала доступ до вивчення виробничих журналів та звітностей, які є на заводі, детально познайомилася з роботою кожного виробничого цеху та продемонструвала свої навички роботи в лабораторії. До того ж, проходження практики в лабораторії підприємства дозволило магістрантці виконувати індивідуальні наукові завдання, необхідні для написання магістерської роботи. Зокрема, була отримана та наведена у звіті математична модель процесу вібраційного екстрагування ячмінного солоду, що позитивно відзначила комісія з захисту практики у складі доцентів Наталії Сабадаш та Тетяни Бойчук.
Підприємство високо оцінює підготовку хіміків-технологів і в свою чергу пропонує працевлаштування таким амбітним студентам, адже компанія при формуванні штату робить ставку на молодих спеціалістів.
Кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів висловлює подяку керівництву ТОВ «Житомирський м’ясокомбінат» і ТОВ «Молочна компанія «Мілк Лайн» за плідну співпрацю з університетом, підтримку в організації практики та надання можливості працевлаштування хіміків-технологів.