Н У Х Т

Локальний моніторинг освітніх програм пауз не передбачає

02 лютого 2024

Локальний моніторинг освітніх програм пауз не передбачає

Робоча група з розроблення, перегляду та оновлення магістерської освітньо-професійної програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» у складі доценток кафедри технології оздоровчих продуктів Світлани Камінської та Ірини Гойко, магістрантки Ірини Медведюк, гарантки освітньої програми Галини Сімахіної та стейкхолдерів Олександра Межубовського, Юрія Задніпряного, Валерії Луценко і Олександра Гаврилюка підбила на своєму засіданні 2 лютого 2024 року підсумки проведення локального моніторингу освітньої програми.

Здавалося б, що освітньо-професійна програма, яка лише рік тому пройшла успішну акредитацію, може спокійно функціонувати і далі на досягнутому високому рівні без істотних поправок. Проте, перегляд і вдосконалення освітньої програми має бути постійним, без пауз. І тому робоча група розпочала локальний моніторинг іще з грудня минулого року.

Робота велася у двох напрямах: перший передбачає ті реальні зміни, яких зазнала освітня програма згідно з рекомендаціями експертної групи, а за другим напрямом запропоновано ряд змін із удосконалення контенту освітньої програми на підставі об’єктивних міркувань членів робочої групи, а також пропозицій стейкхолдерів із числа наших випускників, здобувачів освіти, роботодавців, тобто всіх, хто зацікавлений в її успішній реалізації.

На проведеному 2 лютого спільному засіданні констатовано, що більшість рекомендацій членів експертної групи вже реалізовано. Доцентка Світлана Камінська пройшла стажування в Білостоцькому університеті, а також отримала сертифікат про володіння англійською мовою на рівні В2; набуто позитивного досвіду з використання потенціалу неформальної освіти – організовано ряд гостьових лекцій для здобувачів освіти; здобувачі ти викладачі кафедри взяли участь у тренінгах і семінарах, зокрема на рівні міждисциплінарних  симпозіумів з нутриціології та дієтології, на рівні круглих столів та Міжнародної конференції «Здорове харчування від дитинства до довголіття»; укладено договір зі Львівським національним університетом імені Івана Франка щодо академічної мобільності здобувачів освіти, і вже у цьому семестрі кафедра приймає трьох магістрантів із цього університету для вивчення дисципліни «Дієтичні добавки: інновації у технологіях виробництва та споживання». Протягом минулого року укладено додатково 8 угод про співпрацю з харчовими підприємствами, науковими організаціями, громадськими організаціями, наприклад, громадською організацією «Інститут доброї їжі». Відповідно до рекомендацій експертної групи, кваліфікаційні роботи магістрантів денної і заочної форм навчання отримали зовнішні рецензії.

Враховуючи думки випускників, здобувачів освіти, роботодавців, внесено деякі зміни до навчального плану підготовки магістрів, зокрема передбачено вивчення дисципліни «Іноземна мова: практичні навички наукової комунікації» замість третього семестру у першому, що, безумовно, дозволить здобувачам освіти краще опанувати навчальну програму дисципліни, посилити навички володіння фаховою мовою у компетентностях читання, письма, говоріння/слухання, користування мовними засобами, опанувати принципи застосування ChatGPT у роботі з фаховими текстами. Таку ініціативу підтримали більшість гарантів освітніх програм Навчально-наукового інституту харчових технологій.

Із переліку вибіркових дисциплін спеціальності 181 вилучено дисципліну «Біоактивні харчові компоненти і здоров’я» і перенесено її на четвертий курс бакалаврату, як логічне продовження дисципліни «Основи валеології. Оздоровчі аспекти харчування». У переліку дисциплін освітньої програми вилучено дисципліну «Принципи комбінування сировини рослинного та тваринного походження» і замінено на сучасну дисципліну «Крафтові технології оздоровчих продуктів». Така заміна, безумовно, розширить спектр знань магістрантів освітньої програми стосовно можливостей невеликих підприємств створювати оздоровчу продукцію і збільшувати її асортимент.

Зміни також торкнулися складу робочої групи – виведено здобувачку Ірину Медведюк, оскільки вона в лютому завершує навчання, і введено здобувача 1 курсу магістратури Олександра Гаврилюка.

Робоча група чітко усвідомлює ті завдання, які стоять перед нею, перед кафедрою, з точки зору постійного вдосконалення освітньо-професійної програми, підготовки для економіки України висококваліфікованих фахівців із технології оздоровчих продуктів, конкурентоздатних як на вітчизняному, так і на зовнішньому ринках праці.   

Опублікований: 02-02-2024
Читайте також:
На відеозв’язку із Сінгапуру: інсайти від фахівчині-практика для здобувачів спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

Неймовірно тепла онлайн-зустріч відбулася на кафедрі готельно-ресторанної справи із випускницею Богданою Засєкіною. Слухачами гостьового лекторію «Сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності Сінгапуру» стали здобувачі спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа», викладачі й майбутні вступники. Богдана Засєкіна – одна з найуспішніших випуск...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На відеозв’язку із Сінгапуру: інсайти від фахівчині-практика для здобувачів спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 26 лютого 2021

Два дні з НБУ

Два дні поспіль здобувачі спеціальності «Фінанси банківська справа та страхування» першого та четвертого року навчання під керівництвом доцентки кафедри фінансів Ганни Роганової корисно провели час з представниками НБУ. Які доленосні рішення Національного банку заклали фундамент банківської системи України? Відповідь на це та багато інших цікавих ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Два дні з НБУ 03 квітня 2023

Усвідомлений вибір – ключ до успішного майбутнього

Днями відбулася серія зустрічей гарантки бакалаврської освітньо-професійної програми «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна» Світлани Старовойтової зі здобувачами першого, другого і третього курсів щодо їх ознайомлення з вибірковими дисциплінами та процедурою їх вибору на 2024-2025 навчальний рік. До зустрічей долучилис...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Усвідомлений вибір – ключ до успішного майбутнього 19 квітня 2024

Урочисте вручення дипломів у Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ

З 26 по 29 січня 2018 р. студенти групи 4-ХП-05 Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ складали державний комплексний екзамен. Випускники виявили добрі знання щодо сучасного стану науки про харчування, принципів раціонального та адекватного харчування, використання безвідходних і ресурсоощадних технологій. Студенти продемонстрували вміння ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Урочисте вручення дипломів у Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ 31 січня 2018