Н У Х Т

Лекція від фахівця-практика – «прокачування» hard skill

06 жовтня 2023

Лекція від фахівця-практика – «прокачування» hard skill

Уже кілька років поспіль, незважаючи на карантин та обмеження воєнного стану, для студентів 4 курсу факультету біотехнології та екологічного контролю в рамках дисципліни «Мікробіологія, санітарія, гігієна з основами НАССР» начальник відділу промислової мікробіології ТОВ UkrBio Артем Слободянюк надзвичайно цікаво та з використанням багажу практичного досвіду читає лекцію «Альтернативні методи мікробіологічного контролю». Не став винятком і цей рік.

Лектор навів різні випадки застосування класичних, модифіковано-класичних та альтернативних методів мікробіологічного контролю як у клінічній практиці, так і у промисловому використанні, познайомив здобувачів освіти зі сучасними методами мікробіологічного контролю, розповів про вимоги до них і про перевагу їх використання.

Розглянули: хромогенні поживні середовища, імуноферментні методи досліджень, автоматизовані методи підрахунку мікроорганізмів, біохімічні методи ідентифікації мікроорганізмів, метод MALDI-TOF ідентифікації мікроорганізмів, молекулярні генетичні методи.

Крім того, знайомилися з новітнім обладнанням – дізналися про прилад BIOFIRE FILMARRAY, який може стояти навіть у кабінеті терапевта, це так званий мультиплексний ПЛР, а також автоматичну систему для детекції патогену GENE-UP Real Time-PCR, яка знаходить використання у харчовій промисловості. Також фахівець продемонстрував тест-системи Vidas і представив відеоматеріал щодо кількісного визначення мікроорганізмів із використанням сучасних методів, детально коментуючи і пояснюючи всі тонкощі. Вразив наших четвертокурсників і патент компанії «bioMérieux» (метод найбільш вірогідного числа), зокрема картка для підрахунку, що заміняє цілих 48 пробірок і 3 рівні розведень.

А наприкінці пари лектор провів розіграш «100 грн на каву», в якому Марія Плита з групи БТ-4-1 відповіла правильно і перемогла, відгадавши термічно стійку бактерію Thermus aquaticus. Зауважимо, що саме фермент Taq-полімераза стала основою методу ПЛР.

Здобувачі освіти висловили подяку Артему Слободянюку за чудову лекцію і неймовірно цікавий матеріал та деканці факультету Наталії Грегірчак за організацію зустрічі.

Опублікований: 06-10-2023
Читайте також:
Другокурсники-харчовики визначили структурно-механічні властивості кисломолочних продуктів на надсучасному науковому обладнанні

Здобувачі другого курсу спеціальності 181 «Харчові технології» освітньо-професійної програми «Харчові технології та інженерія» згідно з планом гостьових занять виконали лабораторну роботу з комплексної дисципліни «Контроль якості та безпечності харчових продуктів» на базі науково-дослідної лабораторії Центру колективного користування науковим облад...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Другокурсники-харчовики визначили структурно-механічні властивості кисломолочних продуктів на надсучасному науковому обладнанні 14 жовтня 2024

Правове виховання

Суд починається з поваги, а правосуддя є підставою усіх суспільних чеснот, саме в цьому переконалися студенти Вінницького коледжу НУХТ, здійснивши екскурсію до апеляційного суду Вінницької області. Майбутнім автомеханікам, електрикам, теплотехнікам, технологам, економістам і програмістам випала нагода бути присутніми під час розгляду карних провад...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Правове виховання 22 січня 2018

Факультет готельно-ресторанного та туристичного бізнесу зустрів гостей з Волинського коледжу НУХТ

Факультет готельно-ресторанного та туристичного бізнесу радий гостям – студентам відділення харчових технологій Волинського коледжу, структурного підрозділу нашого університету. Зустріли майбутніх молодших спеціалістів з харчових технологій заступник завідувача кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Віра Зуйко і заступник декана фа...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Факультет готельно-ресторанного та туристичного бізнесу зустрів гостей з Волинського коледжу НУХТ 24 жовтня 2018

Інноваційні методи навчання на кафедрі технології оздоровчих продуктів

На кафедрі технології оздоровчих продуктів відбулася захоплююча та інформативна відкрита лекція, присвячена важливій темі в галузі харчової промисловості – використанню консервантів, антиоксидантів та антибіотиків у виробництві харчових продуктів. Доцентка кафедри Світлана Камінська представила здобувачам групи ОП-4-7 матеріал, в якому традиційні м...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інноваційні методи навчання на кафедрі технології оздоровчих продуктів 07 лютого 2024