Н У Х Т

Конференція «Перспективи майбутнього та реалії сьогодення в технологіях водопідготовки» уп’яте зібрала науковців і виробничників

25 листопада 2024

Конференція «Перспективи майбутнього та реалії сьогодення в технологіях водопідготовки» уп’яте зібрала науковців і виробничників

Нещодавно в університеті відбулася V Міжнародна науково-практична конференція «Перспективи майбутнього та реалії сьогодення в технологіях водопідготовки», співорганізаторами якої були кафедра технології цукру і підготовки води НУХТ, Інститут колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського НАН України та Асоціація виробників мінеральних та питних вод України.

Близько 60 учасників з різних куточків України, Польщі, Словаччини, Іспанії, Молдови, Португалії, Великої Британії, Чехії, США представили доповіді та постери. Тези доповідей подали науковці майже 50 закладів вищої освіти, наукових установ та організацій.

З вітальним словом виступили: проректор з наукової роботи нашого університету Сергій Токарчук, заступниця директора Інституту колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського НАН України Людмила Мельник, завідувач відділу проблем поводження з радіоактивними відходами Державної установи «Інститут геохімії навколишнього середовища Національної академії наук України» Дмитро Чарний і професорка кафедри технології цукру і підготовки води, докторка технічних наук, гарантка освітньо-професійної програми «Технології цукрів, полісахаридів і підготовки води в промислових та крафтових виробництвах» Наталія Гусятинська.

Під час пленарного засідання конференції заслухали низку цікавих й актуальних доповідей. Виконавча директорка Асоціації виробників мінеральних та питних вод України Оксана Бамбура висвітлила неодмінні умови повноправного членства України в Європейському Союзі і серед них адаптацію національного законодавства країни до права ЄС, зокрема шляхом імплементації. Докторка географічних наук, професорка Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України Наталія Осадча виступила з темою «Що насправді відбулося у Сеймі: чутки і реальність». Докторка технічних наук, старша дослідниця, доцентка кафедри хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції Херсонського національного технічного університету Ольга Семешко розповіла про біфункціональний наносенсор доксицикліну з підвищеною чутливістю на основі кремнезему та іонів рідкоземельних металів. У виступі докторки технічних наук, професорки кафедри екології, води та природоохоронних технологій Одеського національного технологічного університету Олени Коваленко йшлося про екологічні та економічні аспекти збору і використання дощової води. Докторка біологічних наук, старша наукова співробітниця, завідувачка лабораторії безпеки поверхневих вод ДУ «Інститут громадського здоров'я імені О. М. Марзєєва НАМН України» Олеся Зоріна означила підходи до використання діоксиду хлору для оброблення питної води в умовах сьогодення. Жваве обговорення викликала доповідь «Tuning selectivity for perchlorate determination in water and soil extracts» старшого наукового співробітника Інституту колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського НАН України, доктора хімічних наук Олега Зуя. Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник відділу ядерно-фізичних технологій ДУ «Інститут геохімії навколишнього середовища» НАН України Сергій Гузій представив застосування електролізно-мембранних технологій для очищення слабкоактивних радіоактивних вод. Про розроблення установки очищення води для індивідуального користування в екстремальних умовах йшлося у виступі кандидата технічних наук, співзасновника Громадського Об'єднання UV4Good Максима Бажала. Керівник ТОВ «Мегафлоу» Роман Кирик присвятив свою доповідь фільтрації води у муніципальному секторі, дисковим фільтрам та інертному аморфному алюмосилікату. Актуальну тему інтегрованих мембранних технологій для очищення води в промислових та крафтових виробництвах обрав генеральний директор ТОВ «Системи чистої води» Ярослав Барашовець. Аспірант Одеського національного технологічного університету Роман Березецький висвітлив результати своїх досліджень щодо розроблення технології напоїв на основі кремнійвмісних мінеральних вод.

Оргкомітет вдячний кожному за внесок у проведення конференції та бажає наснаги і сміливості в розвитку науки й освіти України!

Опублікований: 25-11-2024
Читайте також:
Волонтерська ініціатива здобувачів

Здобувачі освіти групи ПМ-3-1, що навчаються за освітньо-професійною програмою «Прикладна механіка», взяли активну участь у підтримці волонтерської ініціативи НДСЛ «Охматдит» – багатопрофільного діагностично-лікувального закладу, який надає спеціалізовану висококваліфіковану медичну допомогу дитячому населенню України. Міжнародний день захисту діт...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Волонтерська ініціатива здобувачів 09 червня 2023

Із гастрономічними туристичними напрямками та винними регіонами України знайомилися першокурсники

Напередодні вивчення дисципліни «Винний та гастрономічний туризм: досвід ЄС для України» здобувачі 1 курсу спеціальності 242 «Туризм» разом із викладачкою, доценткою Тетяною Мірзодаєвою ознайомились із гастрономічними туристичними напрямками та винними регіонами України. Ці питання були розкриті протягом 15-17 січня 2021 р. у рамках онлайн-конфере...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Із гастрономічними туристичними напрямками та винними регіонами України знайомилися першокурсники 19 січня 2021

Про особливості контролю якості та безпечності продукції при її експорті дізналися наші викладачі

Викладачі кафедри технології зберігання і переробки зерна взяли участь у дводенному онлайн-семінарі «Вирощування, зберігання та експорт зерна в нових умовах. Рекомендації фахівців з якості», який провела Українська зернова асоціація для виробників, елеваторів, логістів. Говорили про ризики щодо контролю пестицидів під час вирощування зернових та о...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про особливості контролю якості та безпечності продукції при її експорті дізналися наші викладачі 09 травня 2023

Свято випуску – незабутній день, що залишиться в серці назавжди!

У фахових коледжах НУХТ відбулася надзвичайно важлива й зворушлива подія — вручення дипломів фахового молодшого бакалавра та кваліфікованого робітника випускникам 2025 року. У професійне життя провели молодих фахівців з харчових технологій, маркетингу, комп’ютерних наук, автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій, галузевого машинобудуван...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Свято випуску – незабутній день, що залишиться в серці назавжди! 03 липня 2025