Н У Х Т

Із дотриманням усіх протиепідеміологічних заходів відбулося чергове засідання вченої ради університету

03 червня 2020

Із дотриманням усіх протиепідеміологічних заходів відбулося чергове засідання вченої ради університету

3 червня 2020 року відбулося планове засідання вченої ради університету. Враховуючи необхідність дотримання санітарних протиепідеміологічних заходів, зокрема, соціального дистанціювання, засідання відбувалося в актовій залі. 

В.о. ректора, перший проректор Володимир Яровий розпочав засідання з подяки присутнім за те, що приїхали на засідання, оскільки накопичилися питання, що потребують обговорення і затвердження вченою радою.

Між засіданнями пройшли два з половиною місяці, і протягом цього часу відбулося чимало подій і сумних, і радісних. Хвилиною мовчання члени вченої ради вшанували пам’ять ректора університету, професора Анатолія Івановича Українця, що передчасно й несподівано пішов із життя 12 квітня. Оплесками привітали колег, що відсвяткували свої дні народження між засіданнями.

Вчений секретар оголосила накази про часткові зміни у складі вченої ради, що відбулися у зв’язку із кадровими змінами та перевиборами голів студентського самоврядування.

Далі перейшли до розгляду питань насиченого порядку денного.

Про організацію семестрового контролю та атестації здобувачів освіти у червні 2020 р. із застосуванням дистанційних технологій доповіла проректор з науково-педагогічної та виховної роботи Лариса Арсеньєва. Вона зауважила, що завдяки успішному застосуванню дистанційного навчання в нашому університеті впродовж останніх років, для нашого колективу було нескладно перейти на такий формат навчального процесу під час карантину. Проте, оскільки і завершувати навчальний рік маємо дистанційно, а це суперечить усім нормативним документам університету, необхідно прийняти на цей рік рішення про проведення семестрового контролю знань здобувачів освіти з використанням засобів синхронної чи асинхронної комунікації, зокрема систем відеоконференцій. Було запропоновано під час проведення семестрового контролю у формі екзамену та атестації здобувачів забезпечувати ідентифікацію особи здобувача освіти; провести атестацію здобувачів освітнього степеню «бакалавр» у формі захисту кваліфікаційних робіт із використанням систем відеоконференції з цифровою фіксацією (відеозапис, аудіозапис, фотофіксація), а також у формі атестаційного екзамену з тестових запитань із активованою опцією автоматичного вибору випадкових 100 тестових запитань із бази тестів (400-500 запитань) і перемішуванням запропонованих варіантів відповідей з цифровою фіксацією (відеозапис, фотофіксація). Заслухавши пропозиції щодо дистанційного завершення навчального року, вчена рада одноголосно підтримала їх.

Також проректор Лариса Арсеньєва аргументувала необхідність внесення змін і доповнень до низки положень НУХТ. Були уточнені терміни, внесені нові терміни і їх визначення, скориговані окремі пункти, додані розділи щодо семестрового контролю у форс-мажорних обставинах і про атестацію здобувачів із застосуванням дистанційних технологій тощо. Заслухавши роз’яснення проректора та обговоривши пропоновані зміни й доповнення, вчена рада ухвалила внести їх до Положення про організацію освітнього процесу в Національному університеті харчових технологій; Положення про порядок створення та організацію роботи Екзаменаційної комісії у Національному університеті харчових технологій; Положення про дистанційне навчання в Національному університеті харчових технологій; Регламент перевірки на академічний плагіат кваліфікаційних робіт студентів, рукописів дисертацій та монографій, рукописів статей, поданих до публікування у періодичних наукових виданнях, у Національному університеті харчових технологій; Положення про планування та облік роботи науково-педагогічних працівників Національного університету харчових технологій; Положення про порядок рейтингового оцінювання діяльності науково-педагогічних працівників Національного університету харчових технологій.

Відповідальний секретар приймальної комісії Надія Івчук представила на затвердження зміни та Положення, що стосуються вступної кампанії 2020 року. Зокрема, у зв’язку з карантинними обмеженнями, були внесені зміни у Правила прийому у частині термінів вступної кампанії, яка змістилася на місяць. Крім того, у цьому році відмінені додаткові вступні випробування до магістратури, і угоду між здобувачем освіти і університетом тепер укладатимуть всі вступники, а не лише на контрактну форму навчання, як це було раніше. Також були внесені зміни до Положення про Всеукраїнські олімпіади НУХТ та Положення про підсумкову атестацію слухачів підготовчого відділення, оскільки, через карантинні обмеження терміни їх проведення також були змінені, і відбувалися вони також у дистанційному форматі.

Відповідно до Закону про фахову передвищу освіту коледжі нашого навчально-наукового комплексу отримали статус фахових і відповідним наказом Міністерства освіти і науки України були затверджені їх змінені назви. Тож виникла необхідність затвердження нових положень цих відокремлених структурних підрозділів університету. Вони були розроблені і схвалені у коледжах, й винесені на затвердження вченої ради університету. Положення про фахові коледжі НУХТ презентував перший проректор Володимир Яровий. Вчена рада відкритим голосуванням затвердила нові положення усіх 11 коледжів НУХТ.

Наступними вчена рада розглянула та затвердила освітні програми та їх гарантів. З цього питання доповів і надав докладні ґрунтовні відповіді на всі запитання присутніх директор Центру моніторингу якості і координації освітньої діяльності університету Ігор Житнецький. Він повідомив, що останній раз освітні магістерські програми переглядалися у 2018 році, а бакалаврські – у 2019 році. За цей час з’явилися нові стандарти. Тому, була внесена пропозиція – гарантам освітніх програм із їх робочими групами ретельно проаналізувати свої освітні програми й привести їх  у відповідність до стандартів. Освітні програми 2020 року були розміщені на сайті університету для громадського обговорення. Отримані відгуки, зауваження, пропозиції були враховані. Тож доповідач вніс пропозицію затвердити освітні програми, що пройшли погодження. Це всі програми Навчально-наукового інституту харчових технологій, факультету біотехнології та екологічного контролю, факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, а також освітньо-наукові програми «Машини і апарати харчових і фармацевтичних виробництв» і «Менеджмент».

Свій коментар з цього питання додав Володимир Яровий, який наголосив, що зараз у центрі уваги – унікальність освітніх програм, яка забезпечує їх конкурентноздатність, а відтак спонукає вступати саме до нашого навчального закладу. Тому, всі причетні мають усвідомлювати свою відповідальність за якість розроблених ними освітніх програм. Крім того, перший проректор щиро подякував усім гарантам освітніх програм за величезний обсяг виконаної кропіткої роботи, відповідальність і старанність, з якою вони до цього поставилися. Він повідомив приємну новину про те, що університет успішно акредитував першу освітню програму за новими вимогами, і це – «Хімічна технологія», і подякував гаранту цієї програми Олені Подобій і директору Навчально-наукового інституту харчових технологій Оксані Кочубей-Литвиненко за зусилля, що вони доклали до цієї успішної акредитації.

У зв’язку зі змінами назв відокремлених структурних підрозділів виникла необхідність внесення змін до Статуту університету. Роз’яснення з цього питання надав перший проректор Володимир Яровий. Члени вченої ради одностайно погодили внесення до Статуту НУХТ змін у пункти, що стосуються коледжів.

Через введення карантину була відтермінована виборча кампанія на посаду ректора університету. Інформацію щодо подальшого перебігу виборчої кампанії надав також перший проректор Володимир Яровий. Зокрема, він повідомив, що МОН проінформоване щодо проведення в університеті виборів учасників виборчого процесу з числа штатних працівників, які не є педагогічними і науково-педагогічними працівниками. А от студенти своїх представників для участі у виборах ректора обрати не встигли через введення карантинних обмежень. Крім того, він оголосив наказ Міністерства освіти і науки про перенесення дати виборів ректора НУХТ на термін після закінчення карантину і лист МОН, у якому зазначені кандидатури претендентів на посаду ректора.

Також в.о. ректора, перший проректор повідомив про інформаційну атаку, що розпочалася проти університету у період виборчого процесу і обмеженого доступу до вишу співробітників і здобувачів освіти, зокрема про розсилання дискредитуючих наш заклад освіти і його керівництво листів. Присутні були обурені подібними діями нечистоплотних осіб, що ініціювали кампанію з розповсюдження неправдивої інформації, й висловили ректорату всебічну підтримку у його діях. Зокрема, вчена рада підтримала пропозицію щодо детального інформування Міністерства освіти і науки України про ситуацію із висловленням позиції нашого колективу. Крім того, одностайно вчена рада підтримала пропозицію звернутися до МОН щодо подовження термінів виконання першим проректором Володимиром Яровим обов’язків ректора університету до проведення виборів ректора у встановленому законодавством порядку.

У поточних питаннях заслухали інформацію начальника відділу дистанційного навчання Оксани Петруші з приводу масованих хакерських атак на платформу дистанційного навчання університету, що мали місце впродовж усього дня 2 червня. Вона повідомила, які заходи були вжиті для відновлення нормального функціонування платформи.

З питань порядку денного свої питання задали й надали пропозиції щодо проєктів рішень проректори Олександр Бессараб і Олександр Шевченко, начальник навчально-методичного відділу Валерій Виговський, директор Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого Сергій Блаженко, заступник директора Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого Михайло Масліков, завідувачі кафедр Ольга Пєтухова, Тамара Березянко, Галина Поліщук, Олександр Гавва, Леонід Чернелевський.

Закриваючи засідання, в.о. ректора, перший проректор Володимир Яровий ще раз подякував присутнім за те, що приїхали на засідання, за плідну роботу, нагадав про необхідність суворо дотримуватися усіх протиепідеміологічних заходів і побажав здоров’я й наснаги та успішного завершення цього непростого навчального року. 

Опублікований: 03-06-2020
Читайте також:
Прощальне свято для магістрів Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого

5 березня в Навчально-науковому інженерно-технічному інституті ім. акад. І.С. Гулого востаннє вітали цьогорічних випускників-магістрів денної та заочної форми навчання. Позаду яскраві, часом напружені роки студентського життя, попереду – незвіданий шлях у самостійне професійне життя, і путівку у нього – диплом, отримували схвильовані магістри з рук...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Прощальне свято для магістрів Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого 05 березня 2020

Тріумфальна перемога футзалістів Свалявського технічного коледжу НУХТ у Обласній універсіаді

21 лютого 2019 р. у м. Ужгород відбулася XV Обласна універсіада з футзалу серед студентів навчальних закладів I-II рівня акредитації, у якій взяли участь команди 10 коледжів. Студенти Свалявського технічного коледжу НУХТ перемогли у групі Мукачівський кооперативний коледж 2:0, Хустський медичний коледж 4:0 і Хустський лісотехнічний коледж 6:0 та в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тріумфальна перемога футзалістів Свалявського технічного коледжу НУХТ у Обласній універсіаді 22 лютого 2019

Чому БТЕК? – з’ясовували під час чергового челенджу студентської ради факультету

З 24 по 31 жовтня відбувся челендж #ЧомуБТЕК, організатором якого виступив профорієнтаційний сектор студентської ради факультету біотехнології та екологічного контролю (заступниці голови сектору – Вікторія Самойленко (група БТ-2-1) і Анастасія Литвин (група БТ-3-4). Мета заходу – дізнатися, що свого часу спонукало здобувачів до вибору нашого уніве...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Чому БТЕК? – з’ясовували під час чергового челенджу студентської ради факультету 07 листопада 2023

Маркетингові лайфхаки та екскурс спеціальностями

У своїй діяльності кафедра маркетингу дотримується клієнтоорієнтованого підходу та всебічно впроваджує філософію CR-M. Популярним заходом інтерактивної взаємодії із майбутніми вступниками є участь у Дні відкритих дверей, під час якого гості університету отримують змогу ознайомитись із перевагами спеціальностей кафедри, відкрити для себе цікаві марк...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Маркетингові лайфхаки та екскурс спеціальностями 27 січня 2020