Найважливіша цінність – це цінність людського спілкування. Саме цю істину відкрило суспільство в період пандемії. Всі ми, і студенти, і викладачі скучили за звичайним чаюванням із запеклими дискусіями у викладацьких рідного університету, спортивними змаганнями у спорткомплексі, і просто за звичайним рукостисканням при зустрічі.
Тому, так організовано і вчасно всі запрошені підключилися до конференції Zoom, де старша викладачка кафедри харчової хімії, кандидатка хімічних наук Тетяна Петренко 3 листопада читала відкриту лекцію з дисципліни «Харчова хімія. Модуль 3. Фізична та колоїдна хімія» для здобувачів другого курсу Навчально-наукового інституту харчових технологій спеціальності 181 «Харчові технології та інженерія» (групи ТІ-2-1,2,3). Тема лекції – «Загальна характеристика дисперсних систем, їх класифікація, методи одержання та очищення».
На початку заняття лекторка зауважила, що цей розділ курсу, колоїдна хімія, надзвичайно важливий для застосування у робочій практиці інженера-технолога харчових виробництв і знаходить використання в багатьох процесах. Змістовна мультимедійна презентація ознайомила слухачів із історичним розвитком досліджень теорій дисперсних систем, зокрема, з теоріями Франческо Сельмі та Томаса Грема; основними поняттями колоїдної хімії; ознаками, класифікацією та властивостями дисперсних систем.
Викладачка детально зупинилася на класифікації за взаємодією дисперсної фази і дисперсійного середовища, ефекті Тіндаля. Студенти дізналися, що таке лізолі, гідрозолі й органозолі, та де ми зустрічаємо зазначені системи у виробництві; якими методами диспергування можна отримати колоїдні розчини.
Час наукового спілкування сплинув дуже швидко. Колеги схвально висловилися про проведений навчальний захід і побажали пані Тетяні нових наукових здобутків й педагогічного натхнення.