Н У Х Т

Фініш і старт: на кафедрі технології оздоровчих продуктів підвели підсумки акредитації магістерської освітньої програми

09 січня 2023

Фініш і старт: на кафедрі технології оздоровчих продуктів підвели підсумки акредитації магістерської освітньої програми

На кафедрі технології оздоровчих продуктів підвели підсумки акредитації магістерської освітньої програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення».

Гарантка програми, завідувачка кафедри, професорка Галина Сімахіна так відреагувала на отримання сертифікату: « Звершилося! 29 грудня 2022 року наша освітня програма отримала Сертифікат про акредитацію за номером 3852. Термін дії сертифікату – до 1 липня 2028 року. Він гарантує кафедрі можливість продовжити у наступні 5 років підготовку магістрантів за освітньою програмою «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення». Отриманий сертифікат – результат діяльності великої кількості осіб: викладачів і студентів кафедри, представників адміністрації університету, роботодавців, стейкхолдерів, наших друзів із інших навчальних закладів, усіх зацікавлених у розвитку цього унікального напряму».

Зазначимо, до цієї події кафедра йшла з 2017 року, а особливо інтенсивним став 2022 рік. Під обстрілами, вибухами, сигналами повітряної тривоги, з відключеннями світла та зв’язку команда кафедри готувала відомості про самооцінювання програми, інші необхідні документи.

Приємно, що унікальність освітньої програми одностайно відзначили і члени експертної групи на чолі з Тетяною Димань, і члени галузевої експертної ради, і представники Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Експерти зазначили також, що освітня програма «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» має чітко сформульовану ціль у підготовці для підприємств харчової промисловості та наукових закладів висококваліфікованих, конкурентоспроможних фахівців, у тому числі з виробництва оздоровчих продуктів. У якості позитивної практики визнано також урахування в освітній програмі тенденцій розвитку спеціальності, ринку праці, галузевого та регіонального контекстів, зокрема Стратегії розвитку Київської області на 2021-2027 роки.

Загалом за всіма критеріями відомостей про самооцінювання експертна група виявила переважаючу кількість сильних сторін та позитивних практик і незначну частину слабких сторін за окремими підкритеріями. Зазначено також, що під час проведення експертизи робоча група вчасно надавала всі необхідні документи і відповіді на поставлені експертами запитання.

На підставі глибокого аналізу акредитаційних матеріалів експертна група дійшла висновку, що освітня програма «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» має всі підстави для акредитації. Таку ж думку висловила галузева експертна рада і рекомендувала Національному агентству ухвалити рішення про акредитацію програми. Національне агентство погодилось із оцінкою рівня відповідності критеріїв, викладеною у звіті експертної групи та експертного висновку ГЕР.

У резолютивній частині засідання Національного агентства зазначено: «Керуючись Положенням про акредитацію освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 11 липня 2019 року № 977, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 8 серпня 2019 року за № 880/33851, Національне агентство вирішило: Акредитувати освітню програму «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення».

Рішення ухвалене на засіданні 27 грудня 2022 р., протокол № 24 (29).

Голова Національного агентства – Бутенко Андрій Петрович».

Колектив кафедри дуже вдячний усім причетним до вирішення цієї великої і надзвичайно важливої справи. Окрема вдячність висловлена директорці Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету Олені Подобій за проведення численних тренінгів, надання практичних порад, професійне редагування матеріалів відомостей про самооцінювання ОП, що дало можливість яскравіше та переконливіше представити сильні сторони програми, допомогу у формулюванні відповідей на запитання членів експертної групи та галузевої експертної ради тощо.

Отож на даному етапі колективом кафедри підсумоване виконання великої роботи, однак кожен фініш – це, по суті, новий старт. Удосконалення освітньої програми є постійним процесом: тому, у лютому поточного року гарантка і робоча група програми  переглянуть її зміст, структуру, максимально врахують рекомендації, висловлені під час роботи експертної групи та галузевої експертної комісії, оприлюднять програму для громадського обговорення з метою формування остаточної редакції програми та вирішуватимуть інші поточні питання.

Галина Сімахіна зазначила, що процедура акредитації програми дала можливість ширше розглянути її потенціал, оцінити необхідність співпраці з медичними закладами, оскільки ключовими поняттями даної програми є «харчування» та «здоров’я»; розширення зв’язків із підприємствами харчової промисловості, які хоча б певною мірою спеціалізуються на виробництві оздоровчих продуктів; поглиблення просвітницької діяльності щодо здорового харчування, передусім серед молоді університету; більшою мірою орієнтуватись на досвід зарубіжних університетів, які здійснюють підготовку фахівців із аналогічних напрямів.

Опублікований: 09-01-2023
Читайте також:
Рекламні технології на черговому засіданні Еnglish speaking club

Кафедра ділової іноземної мови та міжнародної комунікації провела чергове засідання Еnglish speaking club на цікаву та захоплюючу тему «Advertising techniques», традиційно за участю спеціального гостя зі Сполучених Штатів Stuart Snuggs і викладача Наталії Божок. Засідання розпочалося з уточнення тематичної лексики для збагачення словникового запас...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Рекламні технології на черговому засіданні Еnglish speaking club 23 листопада 2018

Визначена краща академічна група університету

Після тривалої перерви в університеті відбувся конкурс на Кращу академічну групу НУХТ. Традиційно конкурс проводиться у два етапи: перший полягає у визначенні кращої групи на рівні факультету чи інституту, другий – на рівні університету. Критеріями для оцінювання кандидатів були середній навчальний бал, участь студентів конкурсної групи у благодійн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Визначена краща академічна група університету 20 листопада 2023

Біотехнологічний марафон: профорієнтаційні зустрічі зі старшокурсниками коледжів

Асистентка кафедри біотехнології і мікробіології Ірина Ковшар провела профорієнтаційні зустрічі зі старшокурсниками Київського фахового коледжу ресторанного господарства НУХТ, Гайсинського медичного фахового коледжу та Першого Київського фахового медичного коледжу. На підтримку викладачки до зустрічей долучалась здобувачка другого курсу, голова про...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Біотехнологічний марафон: профорієнтаційні зустрічі зі старшокурсниками коледжів 20 лютого 2024