Н У Х Т

Eiswein вітчизняного виробництва на науковому семінарі на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства

23 травня 2019

Eiswein вітчизняного виробництва на науковому семінарі на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбувся семінар «Розроблення технології крижаного вина в агрокліматичних умовах північного Причорномор’я». Доповідь за темою своєї дисертаційної роботи представила здобувач кафедри енології Одеської національної академії харчових технологій Вікторія Луцькова (науковий керівник – професор Оксана Ткаченко).

Доповідач розповіла про результати наполегливої праці – дослідження та розроблення технології крижаного вина в умовах північного Причорномор’я України. Науковець проаналізувала кліматичні фактори регіону, як місця для розвитку виробництва типу вина, що дуже популярне у західній Європі, дослідила процеси пресування та екстракції, вивчила умови проведення бродіння виноградного сусла з підвищеним вмістом цукру і обґрунтувала вибір раси дріжджів для його зброджування, визначилась із ефективним способом стабілізації виноматеріалів до різних помутнінь.

Фахівець представила виправлений варіант своєї дисертаційної роботи на розширеному засіданні, куди були запрошені також науковці інших кафедр НУХТ, професори Людмила Мельник, Леонід Рева, Наталія Гусятинська.

Крижане вино або німецькою мовою Eiswein, є одним із видів столового (десертного за вмістом цукру) вина, яке виробляється з винограду, замороженого на лозі. Таке вино поєднує в собі середній рівень алкоголю (9-12%), значний вміст цукру і високу кислотність.

Крижане вино виробляють із ягід винограду, які збирають і переробляють у замороженому стані. Згідно з законом у США та Канаді для виробництва вина дозволяють використовувати ягоди, заморожені до температури не менше -8°C, у Німеччині та Австрії – до температури не менше -7°C. З іншого боку, якщо температура впаде на кілька градусів нижче цих показників, сік із ягід буде неможливо екстрагувати, врожай буде втрачений. Оптимальна температура повітря, зазвичай, буває зимою або при перших осінніх заморозках. Виноград для крижаного вина збирають вночі або на світанку вручну, зазвичай у рукавицях, щоб виноград так і залишався замороженим. Зібрані ягоди відразу передають у виноробню, де їх подрібнюють на дробарці, а потім переносять під прес. Виноград повинен потрапити під прес при температурі не вище -7°C. Виробництво зазнає високих ризиків через примхи погоди, насамперед, для повного дозрівання винограду потрібні спекотне літо та тепла осінь. Тому це вино дуже вартісне.

Саме доступність такого вина для вітчизняних споживачів є однією з причин його виготовлення в Україні та популяризації.

Доповідь викликала значну зацікавленість серед присутніх, яка вилилась у жваве обговорення та низку запитань до доповідача. В обговоренні взяли участь професори та доценти кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства, а також професори Людмила Мельник, Леонід Рева та Наталія Гусятинська.

Під час обговорення виступили професори Віктор Маринченко, Віталій Прибильський, доценти Петро Бойко, Маргарита Карпутіна, завідувач кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Анатолій Куц та ін.

Усі виступаючі зауважили, що робота актуальна, завершена, проте слід внести певні правки, доопрацювати та подати матеріали на захист у спеціалізовану вченої раду, а дослідження здобувача вважати плідними і оцінити позитивно.

Опублікований: 23-05-2019
Читайте також:
Науковий Олімп підкорено ще однією здобувачкою ступеня «Доктор філософії»

30 листопада до уваги разової спеціалізованої вченої ради своє дисертаційне дослідження  «Удосконалення технології морозива з овочевою сировиною» на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» представила аспірантка кафедри технології молока і молочних продуктів Вікторія...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науковий Олімп підкорено ще однією здобувачкою ступеня «Доктор філософії» 01 грудня 2023

Акредитацію пройшли успішно – освітній програмі «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» бути!

Період підготовки акредитаційної справи освітньої програми «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»: збирання інформації, робота зі зовнішніми і внутрішніми стейкхолдерами, детальне опрацювання документів, підготовка фото- та відеозвітів, а також два місяці очікування завершення процедурних моментів прийняття рішення керівництвом Галузевої ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Акредитацію пройшли успішно – освітній програмі «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» бути! 16 квітня 2021

Успішне застосування проектних технологій у навчальному процесі приносить нашим викладачам перемоги на фахових конкурсах

У березні-червні 2018 року з метою активізації роботи щодо впровадження у навчальний процес проектної методики з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, поширення кращого педагогічного досвіду у Волинській області відбувся обласний конкурс на кращий навчальний проект з використанням ІКТ з фізики, математики, астрономії серед закладів ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Успішне застосування проектних технологій у навчальному процесі приносить нашим викладачам перемоги на фахових конкурсах 16 липня 2018

День Соборності у коледжах НУХТ

З нагоди відзначення Дня Соборності України у відокремлених структурних підрозділах університету відбулися цікаві тематичні заходи. Викладачі Волинського фахового коледжу НУХТ Тетяна Андрусь і Оксана Харковська разом зі студентами групи ХТ-23 та членами Євроклубу провели інформативно-виховний захід «North or South, East or West, Ukraine is the bes...

ЧИТАТИ ДАЛІ

День Соборності у коледжах НУХТ 26 січня 2022