Н У Х Т

Досвід організації дуальної освіти в Німеччині презентували у НУХТ німецькі фахівці

07 червня 2019

Досвід організації дуальної освіти в Німеччині презентували у НУХТ німецькі фахівці

7 червня до університету завітали експерти німецької організації роботодавців «NORDMETAL» Гюнтер Трепте і Генрі Ціммерманн та заступник директора Департаменту розвитку трудового потенціалу та корпоративної соціальної відповідальності Федерації роботодавців України Анатолій Гармаш.

Гості зустрілися з ректором Анатолієм Українцем, проректором з науково-педагогічної та виховної роботи Ларисою Арсеньєвою і проректором з наукової роботи Олександром Шевченком, де обговорили нову стратегію впровадження дуальної освіти в нашому університеті з урахуванням досвіду німецьких колег.

У ході візиту до НУХТ експерти провели також семінар «Дуальна освіта на підприємствах малого та середнього бізнесу: досвід Німеччини», у якому взяли участь керівники навчальних підрозділів нашого університету і викладачі випускових кафедр.

Засновником дуальної освіти вважається саме Німеччина. Саме від неї цю систему підготовки фахівців перейняли Канада, Австрія та інші країни. Тож досвід німецьких колег дуже зацікавив наш колектив.

Генрі Ціммерманн презентував дві моделі дуальної освіти, що працюють за ініціативи «NORDMETAL», – у Nordakademie – приватному вищому навчальному закладі, заснованому 25 років тому, як пілотний для розроблення і запровадження дуальної освіти, і у Технічному університеті Гамбурга, державному вищому навчальному закладі, де дуальна освіта була впроваджена й успішно реалізується вже 15 років поспіль. Концепція дуальної освіти в останньому полягає у спільному розроблені навчальних планів вибіркових дисциплін підготовки фахівців роботодавцями і вишем.

Фахівець розповів як поступово роботодавці, відчуваючи гостру потребу у кваліфікованих кадрах інженерного спрямування, прийшли до необхідності активно долучатися до фахової підготовки таких кадрів. При чому популяризувати технічні науки вони починають ще з дитячого садочка і школи, організовуючи кампуси, зокрема з робототехніки. Він навів дані про витрати і вигоди підприємств при підготовці студентів за дуальною формою, охарактеризував переваги для роботодавців і для студентів, поділився досвідом роботи цієї форми у компаніях малого і середнього бізнесу й розказав про соціальне партнерство та відбір кандидатів на дуальне навчання.

У свою чергу заступник директора Департаменту розвитку трудового потенціалу та корпоративної соціальної відповідальності Федерації роботодавців України Анатолій Гармаш прокоментував готовність українських роботодавців фінансувати підготовку спеціалістів за дуальною формою навчання. Він навів приклади (поки що їх мало) успішної реалізації такої моделі в Україні й наголосив, що роботодавці зацікавлені також і у науковій компоненті підготовки фахівців, у їх фундаментальній освіті. Проте, роботодавцю потрібен спеціаліст, який би був підготовлений відповідно до його потреб. І це має бути спільним завданням закладу вищої освіти і роботодавця. Він нагадав, що наразі у Міністерстві освіти і науки України готуються нормативні документи для впровадження системи дуальної освіти в нашій країні. Щодо позиції Федерації роботодавців, то вона полягає у тому, що дуальна освіта має бути повноцінною, із офіційним укладенням трьохсторонньої угоди зі студентом, де кожна зі сторін (роботодавець, виш, студент) несе свою відповідальність. Спеціаліст наголосив, що для Федерації це питання є пріоритетним, проте, є розуміння того, що дуальна освіта не може бути масовим явищем. У Німеччині, наприклад, лише близько 20% підприємств готові фінансувати дуальну форму освіти.

Крім того, пан Гармаш є представником від роботодавців у Національному агентстві із забезпечення якості вищої освіти, яке крім інших своїх повноважень займатиметься і акредитацією освітніх програм вишів. Фахівець нагадав, що одним із критеріїв оцінювання поданих до акредитації програм буде їх узгодження із роботодавцями, а також моніторинг професійної успішності випускників за цими програмами. Тож роботодавці України, нарешті, стають активними учасниками процесу підготовки спеціалістів для усіх галузей економіки.

Отримана від експертів інформація спонукала наших викладачів і науковців до активного обговорення й великої кількості запитань до доповідачів.

Наприкінці семінару проректор Лариса Арсеньєва щиро подякувала учасникам заходу й побажала усім натхнення й успішного використання досвіду німецьких колег у вдосконаленні системи дуальної освіти в нашому університеті. Адже перший успішний досвід запровадження цієї форми навчання окремі кафедри нашого вишу вже мають.

Нагадаємо, що дуальна система освіти передбачає поєднання аудиторного навчання та навчання на виробництві, яке не потрібно плутати з практикою. У цьому випадку молодого фахівця навчальний заклад готує разом із підприємством. Компанія визначає потрібні їй спеціальності, надає свої пропозиції щодо формування відповідних навчальних планів і фінансує навчання студентів, які обрали ці спеціальності. При цьому студенти одразу починають навчання і на підприємстві, отримуючи заробітну плату незалежно від того, де цього місяця навчаються – у виші чи у компанії.   

Опублікований: 07-06-2019
Читайте також:
До переосмислення реформи оцінки досліджень як системного виклику долучилися науковці кафедри ресторанної і аюрведичної продукції

11 лютого 2022 р. науковці кафедри ресторанної і аюрведичної продукції – професори Олександра Нєміріч і Олег Кузьмін, доцентки Людмила Дейниченко, Ірина Корецька і Наталія Стукальська та старший викладач Володимир Польовик взяли участь у міжнародному вебінарі «Переосмислення реформи оцінки досліджень як системного виклику» від DORA. Учасники обгов...

ЧИТАТИ ДАЛІ

До переосмислення реформи оцінки досліджень як системного виклику долучилися науковці кафедри ресторанної і аюрведичної продукції 14 лютого 2022

Туризм як інструмент просування України у світі обговорювали наші фахівці

2-4 серпня відбувся Всеукраїнський форум «Україна 30. Імідж України», до участі у якому долучилися наші фахівці. Першого дня учасники знайомилися з презентацією заходів до Дня Незалежності України, другого – обговорювали бренд України, в останній день дискутували щодо іміджу України. Учасників заходів привітала перша заступниця міністра закордонн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Туризм як інструмент просування України у світі обговорювали наші фахівці 06 серпня 2021

У Смілянському коледжі харчових технологій НУХТ відбулася олімпіада з програмування

18 січня 2018 року відбулася олімпіада з програмування серед студентів спеціальності «Обслуговування програмних систем та комплексів» Смілянського коледжу харчових технологій НУХТ. У майстерності розроблення програм для розв’язування цікавих прикладних задач за допомогою комп’ютера та різних систем програмування змагалися 10 студентів 2-4 курсів. ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У Смілянському коледжі харчових технологій НУХТ відбулася олімпіада з програмування 18 січня 2018

Триває наукове свято на кафедрі електропостачання і енергоменеджменту: другий успішний захист дисертації

15 грудня 2023 року на кафедрі електропостачання і енергоменеджменту продовжилося наукове свято – відбувся захист ще однієї дисертації на здобуття ступеня доктора філософії за освітньо-науковою програмою «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка».  Своє дослідження на тему «Автоматизоване керування систем енергозабезпечення об’єктів з а...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Триває наукове свято на кафедрі електропостачання і енергоменеджменту: другий успішний захист дисертації 18 грудня 2023