Н У Х Т

До Всесвітнього дня яблук – засідання movie club

25 жовтня 2021

До Всесвітнього дня яблук – засідання movie club

Доволі непросто знайти в календарі свято, яке могло б бути спільним для України, Англії та Америки, окрім уже добре знаних Хеловіна 31 жовтня та Дня подяки в останній четвер листопада. Та хто шукає, той знайде. Тому спільно зі студентами-технологами першого курсу для засідання кіноклубу було обране 21 жовтня – Всесвітній день яблук.

Як відомо, яблуня родом із Малої Азії, надалі її культивували в Палестині та Єгипті, а звідти завезли до Європи. Яблука почали вживати в їжу понад 8,5 тисяч років тому. Смакові та цілющі властивості яблука описані ще в рукописах, знайдених у єгипетських пірамідах і гробницях. Навіть комп’ютерна компанія Apple Maсintosh обрала своїм символом яблуко.

Для перегляду здобувачам груп ТІ-1-1 і ТІ-1-2 Навчально-наукового інституту харчових технологій професорка кафедри іноземних мов професійного спрямування Наталія Науменко запропонувала документальний фільм «Чудесне яблуко». Головний його персонаж – японський селекціонер Акінорі Кімура, котрий вирощує яблука за особливою методикою – без застосування добрив (не лише хімічних, а й натуральних). Складний шлях довелося йому пройти (адже без добрив яблуні хворіли, засихали та гинули), але природа підказала йому розгадку – «подружити» плодові дерева… з бур’янами. І не забувати обприскувати крони яблучним оцтом.

Такий симбіоз привів до значного покращення ситуації. На радощах Акінорі-сан не лише відзначив цю подію, випивши доброго саке, а й трохи «почастував» своїх підопічних, крапнувши їм по кілька крапель напою під корені…

Нині склався своєрідний бренд – «яблука від Кімура», що їх замовляють для приготування фірмового супу шеф-кухарі найдорожчих японських ресторанів. Навіть тим, хто підпишеться на офіційний сайт садівника, видають премію у вигляді яблук нового врожаю!

Головне – прислухатись до себе. І до яблуні.

І цю науку перейняли також і наші здобувачі. Окрім власне сюжету фільму, під час засідання обговорили й деякі питання, пов’язані з власним досвідом споживання яблук. Зокрема, які сорти «здоровіші» – чи зелені, чи червоні. Висловлювалися здебільшого на користь зелених, одначе прозвучала й така точка зору: «Кожен сорт яблук здоровий по-своєму. У зелених багато вітамінів, органічних кислот і заліза, зате червоні цінні своїм пектиновим наповненням».

Ішлося також і про яблуко як культурний символ. Здобувачі активно згадували прислів’я та приказки, пов’язані з яблуками – як українські, так і європейські; ознайомилися також із невідомими їм раніше фразеологізмами про яблука (наприклад, to compare apples and oranges – порівнювати непорівнюване; apple-pie order – ідеальний порядок; square apple – людина порядна, але наївна). Особливим «подарунком» стала згадка про американського поета Роберта Фроста – автора поезії «Родина розоцвітих», у котрій ідеться також і про яблуню.

…Одним словом, яблуко – не лише плід надзвичайно корисного та красивого роду. Не лише культурний лейтмотив, характерний для цілого світу. Яблуко – це ще й символ, здатний сполучити методи різних наук і мистецтв задля увиразнення його цілющих властивостей; стати виразником єднання різних поколінь, технологів і філологів, викладачів і студентів у пізнанні його сутності. Тому-то і українці, і представники англомовних країн воліють визнавати його образом переважно позитивним – метафорою ідеального порядку, чесності (хоча й відтіненої наївністю), любові та пошани, родинного затишку та природної краси.  

Опублікований: 25-10-2021
Читайте також:
Особливості майбутньої фахової діяльності від професіонала своєї справи

До четвертокурсників кафедри біотехнології та мікробіології завітав начальник відділу промислової мікробіології ТОВ «Укрбіо» Артем Слободянюк. Цей креативний професіонал у рамках лекції «Альтернативні методи мікробіологічного контролю» зумів відповісти на безліч питань, що хвилюють студентів: «З чим саме я працюватиму?», «А як все буде і чи вірно я...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Особливості майбутньої фахової діяльності від професіонала своєї справи 07 листопада 2019

Цікаво та атмосферно розпочався Smart-лекторій на кафедрі мехатроніки та пакувальної техніки

Кафедра мехатроніки та пакувальної техніки розпочала новий навчальний рік із захоплюючої подорожі у світ канадського виноробства. Модератором заходу виступила завідувачка кафедри Людмила Кривопляс-Володіна. Завдяки онлайн-лекції канадської спікерки Наталі Лупан викладачі і здобувачі освітньо-професійних програм «Прикладна механіка» і «Робототехніч...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Цікаво та атмосферно розпочався Smart-лекторій на кафедрі мехатроніки та пакувальної техніки 25 вересня 2024

Триває міжнародне наукове стажування викладачки кафедри готельно-ресторанної справи

На кафедрі готельно-ресторанної справи відбулося проміжне звітування асистентки Світлани Ковальчук, яка проходить стажування в Токійському університеті в Японії. Світлана Ковальчук розповіла про особливості проходження стажування в Токійському університеті, а також про матеріально-технічну базу кафедри прикладної хімії, де безпосередньо відбуваєть...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Триває міжнародне наукове стажування викладачки кафедри готельно-ресторанної справи 14 лютого 2024

Фінішували захисти магістерських кваліфікаційних робіт за освітньою програмою «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів»

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів завершилися захисти магістерських кваліфікаційних робіт здобувачів денної та заочної форм навчання, які навчалися за освітньо-професійною програмою «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів». Роботу Екзаменаційних комісій очолив голова Об’єднання підприєм...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фінішували захисти магістерських кваліфікаційних робіт за освітньою програмою «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» 23 лютого 2022