Н У Х Т

День цукровиків у НУХТ

27 березня 2018

День цукровиків у НУХТ

27 березня в нашому університеті розпочала роботу щорічна Міжнародна науково-технічна конференція «Перспективи розвитку цукрової промисловості України». Уже понад 20 років стало доброю традицією для цукровиків України, близького й далекого  зарубіжжя збиратися наприкінці березня у Національному університеті харчових технологій, який багатьом із них дав свого часу путівку у професійне життя, аби обмінятися досвідом, налагодити нові партнерські зв’язки, активно поспілкуватися щодо пошуку шляхів розв’язання проблем і вирішення болючих питань, які назріли у галузі.  

Обов’язковою складовою Дня цукровиків у НУХТ стало проведення виставки сучасних технологій, матеріалів та обладнання для цукрової промисловості, де провідні підприємства демонструють свої новітні напрацювання.

Цього року до роботи конференції і виставки долучилися понад 230 фахівців – науковців, які працюють в цукровій галузі, керівників і технічних керівників, головних спеціалістів цукрових компаній, обласних формувань цукрової промисловості, цукрових заводів, компаній, що працюють у цукровому бізнесі, представників цукрової галузі Молдови, Польщі, Німеччини.

Співорганізаторами заходів виступають Національна асоціація цукровиків України за участю науковців Інституту продовольчих ресурсів НААН України й Інституту післядипломної освіти НУХТ.

Пленарне засідання відкрила проректор з науково-педагогічної та виховної роботи Лариса Арсеньєва, яка тепло привітала присутніх й передала вітання та побажання плідної роботи від ректора університету, професора Анатолія Українця. Проректор розповіла про те, що нині в НУХТ готують фахівців за 24 спеціальностями, використовуючи нові форми організації навчального процесу – дистанційну й дуальну, й закликала виробничників до співпраці у підготовці висококваліфікованих фахівців, які б відповідали сучасним вимогам роботодавців. Користуючись нагодою, вона також запросила випускників НУХТ на традиційну зустріч випускників, яка відбудеться 26 травня.

Учасників заходів привітала і заступник директора департаменту продовольства, начальник відділу стратегії розвитку харчової промисловості Мінагрополітики Світлана Павленко. У виступі посадовця йшлося про конкурентоспроможність галузі, про підтримку виробників, у т.ч. на законодавчому рівні, про імплементацію вітчизняного галузевого законодавства до законодавства ЄС, про дотримання принципів НАССР. Також фахівець повідомила, що Мінагрополітики наразі розробляє стратегію експорту української продукції, яка найближчим часом буде оприлюднена для громадського обговорення, й наголосила, що в рамках форуму цукровики мають спільно розробити алгоритм подальшого розвитку галузі.

Про діяльність Інституту продовольчих ресурсів НААН України й, зокрема, наукове забезпечення цукробурякової галузі йшлося у доповіді заступника директора Інституту Василя Шульги.

Підсумкам виробничого сезону 2017/18, результатам і прогнозам на сезон 2018/19 присвятила свій виступ начальник аналітичного відділу Національної асоціації цукровиків України Руслана Бутило. Вона відзначила збільшення виробництва цукру 1-ї категорії й те, що у минулому маркетинговому році був рекордний експорт продукції, а також повідомила, що у цьому році очікується зменшення посівних площ, проте, така тенденція спостерігається протягом останніх років, а урожайність при цьому зростає. Також спеціаліст анонсувала проекти використання енергоощадних технологій, над якими працює Асоціація і, зокрема, біоенергетичні, а також наголосила на необхідності розвивати експорт, відкриваючи нові ринки збуту.

Крім того, у рамках першого пленарного засідання виступив ряд доповідачів з презентацією новітніх технологій і обладнання від провідних виробників світу та інформацією щодо успішної експлуатації, вже впроваджених на українських підприємствах. Завершилося засідання презентацією сертифікатної програми «Багатофункціональні системи 3D моделювання» від викладачів кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування нашого університету.

Впродовж наступних пленарних засідань і роботи у секціях науковці й виробничники обговорюватимуть шляхи забезпечення конкурентоспроможності українського цукру; використання сучасних технологій та обладнання в цукровій галузі; хіміко-технологічний контроль виробництва цукру; сучасні технології створення систем автоматизації підприємств цукрової промисловості; прикладні аспекти енергозаощадження та використання нетрадиційних джерел енергії на цукрових заводах; логістику; безпеку праці тощо.

Низку доповідей за заявленими темами представлять викладачі й молоді науковці нашого університету.

Опублікований: 27-03-2018
Читайте також:
Ключову інформацію для операторів громадського харчування отримали викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

25 січня 2023 року Національною асоціацією ресторанів США був організований вебінар «Кодекс продуктів харчування 2022 і  Ви: ключова інформація для операторів громадського харчування та викладачів», присвячений зміні законодавчих вимог США до роботи закладів ресторанного господарства. Спікерами виступили віце-президент відділу харчових наук Націон...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ключову інформацію для операторів громадського харчування отримали викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 27 січня 2023

Закордонна практика здобувачів освіти спеціальності «Готельно-ресторанна справа» у кращих готельних підприємствах Республіки Болгарія

Однією із сильних сторін освітньо-професійних програм «Готельно-ресторанна справа» і «Готельна і ресторанна справа» першого і другого рівнів вищої освіти в нашому університеті є практико-орієнтоване навчання з можливістю проходження практики зі стажуванням за кордоном. У рамках плідної багаторічної співпраці з компанією ЕООД «ТУРАЛ С» під керівниц...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Закордонна практика здобувачів освіти спеціальності «Готельно-ресторанна справа» у кращих готельних підприємствах Республіки Болгарія 02 жовтня 2024

Триває науково-педагогічне стажування наших викладачів на базі Куявського університету (Польща)

Викладачі кафедр біотехнології продуктів бродіння і виноробства і технології ресторанної і аюрведичної продукції продовжують своє науково-педагогічне стажування на базі Куявського університету у Влоцлавеку (Республіка Польща), що відбувається за сприяння Центру українсько-європейського наукового співробітництва. 2 вересня 2020 року вони прослухали...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Триває науково-педагогічне стажування наших викладачів на базі Куявського університету (Польща) 03 вересня 2020

Успішно фінішували захисти кваліфікаційних робіт бакалаврів кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів завершилися  захисти кваліфікаційних робіт здобувачів денної форми навчання освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Харчові технології та інженерія». Екзаменаційні комісії очолював завідувач кафедри, професор Володимир Ковбаса...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Успішно фінішували захисти кваліфікаційних робіт бакалаврів кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 18 червня 2021