Н У Х Т

День цукровиків у НУХТ

27 березня 2018

День цукровиків у НУХТ

27 березня в нашому університеті розпочала роботу щорічна Міжнародна науково-технічна конференція «Перспективи розвитку цукрової промисловості України». Уже понад 20 років стало доброю традицією для цукровиків України, близького й далекого  зарубіжжя збиратися наприкінці березня у Національному університеті харчових технологій, який багатьом із них дав свого часу путівку у професійне життя, аби обмінятися досвідом, налагодити нові партнерські зв’язки, активно поспілкуватися щодо пошуку шляхів розв’язання проблем і вирішення болючих питань, які назріли у галузі.  

Обов’язковою складовою Дня цукровиків у НУХТ стало проведення виставки сучасних технологій, матеріалів та обладнання для цукрової промисловості, де провідні підприємства демонструють свої новітні напрацювання.

Цього року до роботи конференції і виставки долучилися понад 230 фахівців – науковців, які працюють в цукровій галузі, керівників і технічних керівників, головних спеціалістів цукрових компаній, обласних формувань цукрової промисловості, цукрових заводів, компаній, що працюють у цукровому бізнесі, представників цукрової галузі Молдови, Польщі, Німеччини.

Співорганізаторами заходів виступають Національна асоціація цукровиків України за участю науковців Інституту продовольчих ресурсів НААН України й Інституту післядипломної освіти НУХТ.

Пленарне засідання відкрила проректор з науково-педагогічної та виховної роботи Лариса Арсеньєва, яка тепло привітала присутніх й передала вітання та побажання плідної роботи від ректора університету, професора Анатолія Українця. Проректор розповіла про те, що нині в НУХТ готують фахівців за 24 спеціальностями, використовуючи нові форми організації навчального процесу – дистанційну й дуальну, й закликала виробничників до співпраці у підготовці висококваліфікованих фахівців, які б відповідали сучасним вимогам роботодавців. Користуючись нагодою, вона також запросила випускників НУХТ на традиційну зустріч випускників, яка відбудеться 26 травня.

Учасників заходів привітала і заступник директора департаменту продовольства, начальник відділу стратегії розвитку харчової промисловості Мінагрополітики Світлана Павленко. У виступі посадовця йшлося про конкурентоспроможність галузі, про підтримку виробників, у т.ч. на законодавчому рівні, про імплементацію вітчизняного галузевого законодавства до законодавства ЄС, про дотримання принципів НАССР. Також фахівець повідомила, що Мінагрополітики наразі розробляє стратегію експорту української продукції, яка найближчим часом буде оприлюднена для громадського обговорення, й наголосила, що в рамках форуму цукровики мають спільно розробити алгоритм подальшого розвитку галузі.

Про діяльність Інституту продовольчих ресурсів НААН України й, зокрема, наукове забезпечення цукробурякової галузі йшлося у доповіді заступника директора Інституту Василя Шульги.

Підсумкам виробничого сезону 2017/18, результатам і прогнозам на сезон 2018/19 присвятила свій виступ начальник аналітичного відділу Національної асоціації цукровиків України Руслана Бутило. Вона відзначила збільшення виробництва цукру 1-ї категорії й те, що у минулому маркетинговому році був рекордний експорт продукції, а також повідомила, що у цьому році очікується зменшення посівних площ, проте, така тенденція спостерігається протягом останніх років, а урожайність при цьому зростає. Також спеціаліст анонсувала проекти використання енергоощадних технологій, над якими працює Асоціація і, зокрема, біоенергетичні, а також наголосила на необхідності розвивати експорт, відкриваючи нові ринки збуту.

Крім того, у рамках першого пленарного засідання виступив ряд доповідачів з презентацією новітніх технологій і обладнання від провідних виробників світу та інформацією щодо успішної експлуатації, вже впроваджених на українських підприємствах. Завершилося засідання презентацією сертифікатної програми «Багатофункціональні системи 3D моделювання» від викладачів кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування нашого університету.

Впродовж наступних пленарних засідань і роботи у секціях науковці й виробничники обговорюватимуть шляхи забезпечення конкурентоспроможності українського цукру; використання сучасних технологій та обладнання в цукровій галузі; хіміко-технологічний контроль виробництва цукру; сучасні технології створення систем автоматизації підприємств цукрової промисловості; прикладні аспекти енергозаощадження та використання нетрадиційних джерел енергії на цукрових заводах; логістику; безпеку праці тощо.

Низку доповідей за заявленими темами представлять викладачі й молоді науковці нашого університету.

Опублікований: 27-03-2018
Читайте також:
Науковці університету провели XVII науково-практичну конференцію молодих вчених «Новітні технології пакування»

18-20 квітня у Києві відбувся Міжнародний форум харчової промисловості та упаковки IFFIP 2018, у рамках якого працювали виставки «ПакЕкспо», «ПродЕкспо», «ПродТехМаш» і «Хлібопекарна і кондитерська індустрія». Фахівці та студенти нашого університету завжди активно долучаються до заходів форуму. Зокрема, науковці кафедр Навчально-наукового інженерн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науковці університету провели XVII науково-практичну конференцію молодих вчених «Новітні технології пакування» 23 квітня 2018

Безкоштовні вебінари для науковців із використання бази даних Scopus

Згідно з інформацією, представленою на сайті Міністерства освіти і науки України, впродовж липня для науковців проведуть 4 безкоштовних вебінари з використання бази даних Scopus. Знайомство з базою даних Scopus, пошук інформації в ній, ScienceDirect та профіль автора у Scopus – про все це українські науковці зможуть дізнатися на безкоштовних вебін...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Безкоштовні вебінари для науковців із використання бази даних Scopus 01 липня 2020

Від теорії до виробництва: практика на Борщагівському хіміко-фармацевтичному заводі

Днями стартував новий етап професійного зростання здобувачів четвертого курсу спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» у рамках здобуття освітнього ступеня «Бакалавр» – розпочалася їх виробнича практика. Єлизавета Дон, Олександр Золотар, Анна Косяк та Олександра Соколова проходять її на одному з найбільших фармацевтичних підприємств Києва...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Від теорії до виробництва: практика на Борщагівському хіміко-фармацевтичному заводі 25 січня 2024

Успішні проєкти у сфері гостинності Львова – у фокусі зустрічі викладачів університету зі здобувачами коледжу НУХТ

На кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції продовжується марафон освітніх лекторіїв для здобувачів коледжів і, звісно, викладачі не могли оминути увагою майбутніх фахівців ресторанного бізнесу у гастро-столиці України, які навчаються у Львівському фаховому коледжі харчової і переробної промисловості НУХТ. Про тенденції і перспективи...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Успішні проєкти у сфері гостинності Львова – у фокусі зустрічі викладачів університету зі здобувачами коледжу НУХТ 26 листопада 2021