Днями магістри хіміки-технологи завітали до Інституту загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського разом із завідувачем кафедри хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів Георгієм Сокольським та доцентом кафедри Галіною Білою.
Вони не тільки познайомилися з історією та досягненнями закладу. На базі лабораторії відділу хімічного та інформаційного аналізу Інституту відбулося виїзне заняття з дисципліни «Виконання та презентація наукових досліджень» завдяки запрошенню доктора хімічних наук, завідувача цього відділу Костянтина Каздобіна.
Інститут був заснований одним із перших у системі Національної академії наук України, й як і академія готується цього року зустріти свій 100-річний ювілей.
Спочатку студенти вислухали інформацію про напрямки наукової діяльності в Інституті, про видатних вчених, таких, як професор Онуфрій Кудра, академік АН УРСР Антон Думанський, член-кореспондент академії наук УРСР Онисим Куриленко, академік АН УРСР Анатолій Бабко. Цікаво, що названі видатні вчені мають на різних етапах своєї наукової та педагогічної діяльності стосунок до становлення хімічного напрямку в нашому університеті.
Магістри залюбки сфотографувалися біля бюсту засновника Національної академії наук Володимира Вернадського. Потім була дуже насичена й цікава лекція професора Костянтина Каздобіна, присвячена основам такого сучасного методу досліджень як спектроскопія електрохімічного імпедансу (СЕІ). Метод заснований на вимірюванні повного опору – імпедансу електрохімічної комірки і залежності цього опору від частоти змінного струму. Студенти дізналися, що за допомогою методу СЕІ можна визначати поведінку не тільки редокс-реакцій, електролітів, хімічних джерел струму, а й багатьох харчових і косметичних систем. Розглядалися приклади, в тому числі вивчення складу шампанських вин, впроваджених у виробництво. А далі найбільш цікавою виявилася практична частина зустрічі, коли студенти власноруч дослідили об’єкти своєї дипломної роботи методом СЕІ та отримали з перших рук інформацію, як треба інтерпретувати спектри і почули попередні висновки щодо своїх зразків.
Студенти щиро вдячні колективу Інституту та особисто професору Костянтину Каздобіну за цікавий екскурс у спектроскопію електрохімічного імпедансу, що переконав присутніх у можливостях використання методу для харчової та косметичної промисловості.