Н У Х Т

Чергова «кольорова» лабораторна робота на кафедрі біотехнології і мікробіології

18 листопада 2020

Чергова «кольорова» лабораторна робота на кафедрі біотехнології і мікробіології

Чергова «кольорова» лабораторна робота з курсу «Загальна мікробіологія та вірусологія», присвячена темі «Фізіологія мікроорганізмів. Розщеплення білків», була проведена на кафедрі біотехнології і мікробіології.

Уже традиційно зустріч зі здобувачами вищої освіти відбувалась у дистанційному режимі на платформі Zoom – з однієї сторони екрану третьокурсники, з іншої асистентки кафедри Лілія Ключка, Тетяна Сулейко та Ірина Сідакова.

За допомогою презентації до лабораторної роботи студенти швидко освіжили в пам’яті інформацію, отриману під час відеоконференції лекторки дисципліни, завідувачки кафедри Тетяни Пирог, щодо катаболізму білків та амінокислот: пригадали основні етапи розпаду білків; ферменти, які каталізують ці процеси в клітині мікроорганізмів, і хімізм реакцій катаболізму амінокислот (декарбоксилювання, дезамінування або трансамінування).

Практична частина лабораторної роботи була присвячена реакціям гідролізу желатини та казеїну, декарбоксилюванню аргініну та утворенню сірководню та індолу.

Викладачі поетапно відтворили та продемонстрували студентам весь процес виконання лабораторної роботи.

Гідроліз желатини було досліджено в процесі вирощування бактерій Pseudomonas aureofaciens та Proteus vulgaris на середовищі м'ясо-пептонна желатина, яке є щільним при температурі нижче 25 °С за негативної реакції, або ж розріджується в разі гідролізу желатини мікробними екзоферментами (позитивна реакція) і залишається рідким навіть при охолодженні.

Для гідролізу казеїну ті ж культури мікроорганізмів засівали на середовище з молоком та індикатором метеленовим синім. За кілька днів відбулася пептонізація молока, та середовище змінило колір із блакитного на кремовий з утворенням осаду в результаті коагуляції молока.

Процес декарбоксилювання аргініну відтворювали на прикладі росту бактерій Enterobacter cloaceae та Proteus vulgaris на аргініновому бульйоні з індикатором бромкрезоловий пурпуровий в безкисневих умовах. У процесі декарбоксилювання відбувається підлужнення середовища, і колір індикатора змінився з жовтого на пурпуровий.

Процес деструкції сірковмісних амінокислот досліджували за допомогою культивування Escherichia coli та Proteus vulgaris на середовищі Хоттінгера. Утворення сірководню спостерігали в пробірці з Proteus vulgaris: в результаті реакції індикаторний папірець почорнів за рахунок утворення сульфіду свинцю.

Заключним етапом лабораторної роботи була якісна реакція на розкладання триптофану (незамінна амінокислота) до індолу з використанням індикаторного папірця, насиченого щавлевою кислотою. Позитивний тест – почервоніння папірця – виявили в пробірці з культурою Escherichia coli.

Ось так інформативно студенти-третьокурсники опановують ази мікробіології в режимі оnline.

Далі буде… 

Опублікований: 18-11-2020
Читайте також:
Як проректор НУХТ разом із Президентом України у футбол грали

Наш університет славиться не лише високим рівнем освітніх послуг і видатними науковими здобутками, ми пишаємося й своїми випускниками і традиціями. А ще добрими друзями, серед яких чимало людей відомих і видатних. Якось проректору нашого університету з соціально-побутових питань Віктору Сташейку випала нагода взяти участь у незвичайному футбольном...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Як проректор НУХТ разом із Президентом України у футбол грали 10 червня 2019

Практичний досвід впровадження вимог ISO 9001:2015 на підприємствах харчової промисловості

2 листопада 2022 року в межах дисциплін «Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 3. Системи менеджменту якості харчової продукції», «Системи менеджменту безпечності харчових продуктів» та «Методи оцінки відповідності вимогам клієнтів» відбулася гостьова лекція «Визначення контексту організації при впровадженні системи мен...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Практичний досвід впровадження вимог ISO 9001:2015 на підприємствах харчової промисловості 02 листопада 2022

Ще один гостьовий лекторій на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбулася гостьова лекція професорки Державного торговельно-економічного університету Діни Федорової для здобувачів освітнього ступеня «Магістр» освітньої програми «Технології органічних харчових продуктів» у рамках вивчення дисципліни «Органічні харчові продукти спеціального призначення...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ще один гостьовий лекторій на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів 26 квітня 2023

Вітання від кафедри теплоенергетики та холодильної техніки зі Всесвітнім днем охолодження

Сьогодні, у Всесвітній день охолодження, ми приєднуємося до міжнародної спільноти, щоб відзначити ключову роль технологій охолодження, кондиціювання повітря та теплових насосів у забезпеченні життя сучасного світу. Від збереження харчових продуктів, медикаментів і вакцин до забезпечення комфортного мікроклімату, безперервної роботи промислових про...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вітання від кафедри теплоенергетики та холодильної техніки зі Всесвітнім днем охолодження 26 червня 2025