Н У Х Т

Чергова «кольорова» лабораторна робота на кафедрі біотехнології і мікробіології

18 листопада 2020

Чергова «кольорова» лабораторна робота на кафедрі біотехнології і мікробіології

Чергова «кольорова» лабораторна робота з курсу «Загальна мікробіологія та вірусологія», присвячена темі «Фізіологія мікроорганізмів. Розщеплення білків», була проведена на кафедрі біотехнології і мікробіології.

Уже традиційно зустріч зі здобувачами вищої освіти відбувалась у дистанційному режимі на платформі Zoom – з однієї сторони екрану третьокурсники, з іншої асистентки кафедри Лілія Ключка, Тетяна Сулейко та Ірина Сідакова.

За допомогою презентації до лабораторної роботи студенти швидко освіжили в пам’яті інформацію, отриману під час відеоконференції лекторки дисципліни, завідувачки кафедри Тетяни Пирог, щодо катаболізму білків та амінокислот: пригадали основні етапи розпаду білків; ферменти, які каталізують ці процеси в клітині мікроорганізмів, і хімізм реакцій катаболізму амінокислот (декарбоксилювання, дезамінування або трансамінування).

Практична частина лабораторної роботи була присвячена реакціям гідролізу желатини та казеїну, декарбоксилюванню аргініну та утворенню сірководню та індолу.

Викладачі поетапно відтворили та продемонстрували студентам весь процес виконання лабораторної роботи.

Гідроліз желатини було досліджено в процесі вирощування бактерій Pseudomonas aureofaciens та Proteus vulgaris на середовищі м'ясо-пептонна желатина, яке є щільним при температурі нижче 25 °С за негативної реакції, або ж розріджується в разі гідролізу желатини мікробними екзоферментами (позитивна реакція) і залишається рідким навіть при охолодженні.

Для гідролізу казеїну ті ж культури мікроорганізмів засівали на середовище з молоком та індикатором метеленовим синім. За кілька днів відбулася пептонізація молока, та середовище змінило колір із блакитного на кремовий з утворенням осаду в результаті коагуляції молока.

Процес декарбоксилювання аргініну відтворювали на прикладі росту бактерій Enterobacter cloaceae та Proteus vulgaris на аргініновому бульйоні з індикатором бромкрезоловий пурпуровий в безкисневих умовах. У процесі декарбоксилювання відбувається підлужнення середовища, і колір індикатора змінився з жовтого на пурпуровий.

Процес деструкції сірковмісних амінокислот досліджували за допомогою культивування Escherichia coli та Proteus vulgaris на середовищі Хоттінгера. Утворення сірководню спостерігали в пробірці з Proteus vulgaris: в результаті реакції індикаторний папірець почорнів за рахунок утворення сульфіду свинцю.

Заключним етапом лабораторної роботи була якісна реакція на розкладання триптофану (незамінна амінокислота) до індолу з використанням індикаторного папірця, насиченого щавлевою кислотою. Позитивний тест – почервоніння папірця – виявили в пробірці з культурою Escherichia coli.

Ось так інформативно студенти-третьокурсники опановують ази мікробіології в режимі оnline.

Далі буде… 

Опублікований: 18-11-2020
Читайте також:
У виробничих умовах

Відповідно до графіку проведення ознайомлювально-виробничої практики студенти групи ТІ-ІІ-1 під керівництвом завідувача кафедри технології зберігання і переробки зерна Олега Шаповаленка та доцента Олени Супрун-Крестової відвідали млин №1 ПрАТ «Київмлин». З організацією виробництва борошна на борошномельному заводі та основними технологічними опера...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У виробничих умовах 23 січня 2018

Спортивне свято у Львівському державному коледжі харчової та переробної промисловості НУХТ

Днями у Львівському державному коледжі харчової та переробної промисловості нашого університету відбулося спортивно-танцювальне свято. Студенти з 15 груп вийшли на сцену вщент заповненої глядачами актової зали позмагатися у танцювальному конкурсі. У надзвичайно напруженій та емоційній боротьбі перемогу здобула команда групи М-2  (спеціальність «Мар...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Спортивне свято у Львівському державному коледжі харчової та переробної промисловості НУХТ 17 лютого 2017

Молоді маркетологи на хвилі найяскравіших рекламних подій

Навчання на кафедрі маркетингу нашого університету – не лише цікаве, але й сповнене яскравих подій, справжніх вражень і незабутніх моментів. Наші студенти завжди  тримають руку на пульсі сучасного життя у неймовірному світі маркетингу та реклами. Відвідування івентів, пов’язаних із професійною діяльністю, вже давно стало традицією серед студентів ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Молоді маркетологи на хвилі найяскравіших рекламних подій 28 вересня 2018

Про контрольовані іноземні компанії на гостьовій лекції від фахівчинь Mazars Ukraine

25 квітня на кафедрі обліку і аудиту відбулася гостьова лекція «Контрольовані іноземні компанії» від Mazars Ukraine. Mazars – провідна міжнародна аудиторська, податкова та консалтингова фірма. Прочитали гостьову лекцію керівниця податкової практики Mazars Ольга Конюченко, яка має 17 років досвіду роботи із сферами ІТ, банками, індастрі, FMCG та ре...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про контрольовані іноземні компанії на гостьовій лекції від фахівчинь Mazars Ukraine 26 квітня 2024