Н У Х Т

Чергова «кольорова» лабораторна робота на кафедрі біотехнології і мікробіології

18 листопада 2020

Чергова «кольорова» лабораторна робота на кафедрі біотехнології і мікробіології

Чергова «кольорова» лабораторна робота з курсу «Загальна мікробіологія та вірусологія», присвячена темі «Фізіологія мікроорганізмів. Розщеплення білків», була проведена на кафедрі біотехнології і мікробіології.

Уже традиційно зустріч зі здобувачами вищої освіти відбувалась у дистанційному режимі на платформі Zoom – з однієї сторони екрану третьокурсники, з іншої асистентки кафедри Лілія Ключка, Тетяна Сулейко та Ірина Сідакова.

За допомогою презентації до лабораторної роботи студенти швидко освіжили в пам’яті інформацію, отриману під час відеоконференції лекторки дисципліни, завідувачки кафедри Тетяни Пирог, щодо катаболізму білків та амінокислот: пригадали основні етапи розпаду білків; ферменти, які каталізують ці процеси в клітині мікроорганізмів, і хімізм реакцій катаболізму амінокислот (декарбоксилювання, дезамінування або трансамінування).

Практична частина лабораторної роботи була присвячена реакціям гідролізу желатини та казеїну, декарбоксилюванню аргініну та утворенню сірководню та індолу.

Викладачі поетапно відтворили та продемонстрували студентам весь процес виконання лабораторної роботи.

Гідроліз желатини було досліджено в процесі вирощування бактерій Pseudomonas aureofaciens та Proteus vulgaris на середовищі м'ясо-пептонна желатина, яке є щільним при температурі нижче 25 °С за негативної реакції, або ж розріджується в разі гідролізу желатини мікробними екзоферментами (позитивна реакція) і залишається рідким навіть при охолодженні.

Для гідролізу казеїну ті ж культури мікроорганізмів засівали на середовище з молоком та індикатором метеленовим синім. За кілька днів відбулася пептонізація молока, та середовище змінило колір із блакитного на кремовий з утворенням осаду в результаті коагуляції молока.

Процес декарбоксилювання аргініну відтворювали на прикладі росту бактерій Enterobacter cloaceae та Proteus vulgaris на аргініновому бульйоні з індикатором бромкрезоловий пурпуровий в безкисневих умовах. У процесі декарбоксилювання відбувається підлужнення середовища, і колір індикатора змінився з жовтого на пурпуровий.

Процес деструкції сірковмісних амінокислот досліджували за допомогою культивування Escherichia coli та Proteus vulgaris на середовищі Хоттінгера. Утворення сірководню спостерігали в пробірці з Proteus vulgaris: в результаті реакції індикаторний папірець почорнів за рахунок утворення сульфіду свинцю.

Заключним етапом лабораторної роботи була якісна реакція на розкладання триптофану (незамінна амінокислота) до індолу з використанням індикаторного папірця, насиченого щавлевою кислотою. Позитивний тест – почервоніння папірця – виявили в пробірці з культурою Escherichia coli.

Ось так інформативно студенти-третьокурсники опановують ази мікробіології в режимі оnline.

Далі буде… 

Опублікований: 18-11-2020
Читайте також:
Управлінці персоналом – учасники HR-Point 2018…

Організація кар’єрних та освітніх івентів STUD-POINT провела першу в цьому році закриту зустріч HR-Point. 100 спеціалістів із персоналу провідних компаній України обговорювали нагальну для всіх роботодавців проблему, яка неабияк перешкоджає розвитку бізнесу, – залучення та утримання молодих талантів, і мали змогу попрацювати з фокус-групою студенті...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Управлінці персоналом – учасники HR-Point 2018… 06 лютого 2018

Профком НУХТ вітає з 8 Березня

ДОРОГІ ЖІНКИ! Щиросердно вітаємо вас зі святом 8 Березня, святом весни, чарівності, краси і жіночності! У це чудове весняне свято бажаємо вам тільки позитивних емоцій, справжнього жіночого щастя і міцного здоров’я, поваги і розуміння від колег, захоплення від оточуючих, любові й теплоти від рідних сердець, задоволення і насолоди від життя, приємн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Профком НУХТ вітає з 8 Березня 06 березня 2019

Наші викладачі – на першому в історії України національному відборі Всесвітнього кондитерського конкурсу «World Chocolate Masters»

21 січня 2022 року викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, професор Олег Кузьмін, доценти Людмила Дейниченко, Віра Зуйко, Олена Павлюченко, Ольга Коваль, Юлія Фурманова, Ігор Устименко, старший викладач Володимир Захаров, асистенти Ганна Березова, Марина Гулевата, Володимир Польовик відвідали перший в історії України націо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наші викладачі – на першому в історії України національному відборі Всесвітнього кондитерського конкурсу «World Chocolate Masters» 22 січня 2022

Викладацько-студентська профорієнтаційна діяльність факультету ГРТБ імені проф. В.Ф. Доценка

Професійна орієнтація учнівської молоді – стратегічний пріоритет діяльності факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу (ГРТБ) імені проф. В.Ф. Доценка. Кожний тиждень сповнений нових профорієнтаційних зустрічей, активну участь в яких беруть і викладачі, і студенти випускових кафедр. Доцент кафедри готельно-ресторанної справи Олег Бор...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладацько-студентська профорієнтаційна діяльність факультету ГРТБ імені проф. В.Ф. Доценка 13 травня 2024