Н У Х Т

Біотехнологи НУХТ відвідали компанію «Фармак»

04 жовтня 2023

Біотехнологи НУХТ відвідали компанію «Фармак»

Здобувачі 4 курсу бакалаврату спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» разом із доценткою кафедри біотехнології і мікробіології Оксаною Скроцькою відвідали виробництво компанії «Фармак».

На прохідній підприємства їх радо зустріла менеджерка з комунікацій Олена Колесник, яка провела вступний інструктаж з техніки безпеки і опікувалась юними біотехнологами протягом усієї екскурсії.

Одягнувши спеціальний одяг, здобувачі освіти відвідали ділянку підготовки води очищеної та води для ін’єкцій. Від майстра дільниці водопідготовки Сергія Борисовця вони дізналися про особливості підготовки води, її зберігання та використання на різних етапах фармацевтичного виробництва.

Наступним був цех №1 з виготовлення рідких лікарських засобів. Оглядовий маршрут включав три дільниці цеху: дільницю з виробництва інсулінів (асептичне виробництво); дільницю з виробництва стерильних назальних та очних крапель в поліетиленовій упаковці за технологією боттл-пак; дільницю з виготовлення нестерильних крапель та спреїв у скляному і поліетиленовому пакуванні. З роботою цеху ознайомила інженер-технологиня Ірина Петренко. Вона розповіла про особливості роботи в різних класах чистоти, які параметри повітря контролюються та допустимі норми, яким чином здійснюється рух персоналу та матеріальних потоків із одного класу чистоти у інший.

Біотехнологи побачили весь процес виробництва: асептичну технологію виробництва інсулінів; як здійснюється підготовка, розлив, запаювання, маркування та фасування скляних флаконів; як відбувається виробництво крапель за технологією боттл-пак, що включає виготовлення первинної упаковки з фармацевтичного пластику і подальше її наповнення лікарським засобом.

Далі вирушили на дослідно-промислову дільницю Департаменту досліджень і розробки, де провідний інженер дільниці Юрій Костюк (випускник кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ) ознайомив присутніх із різними тонкощами її роботи. Здобувачам показали, де зберігаються рекомбінантні бактеріальні клітини, з використанням яких отримують інтерферон. Також вони побачили саму дільницю виробничого біосинтезу з ферментерами, центрифугами, клітинними дезінтеграторами та іншим необхідним обладнанням. Після чого пан Юрій продемонстрував лабораторне обладнання, де можна виготовити невеличкі партії лікарських засобів. Якщо партія вийшла вдалою, то можна переходити до масштабування виробництва, і далі виготовлення експериментального лікарського засобу відбувається на обладнанні більшої потужності. І лише після цього можна приступати до виготовлення препарату у промислових масштабах.

Приємною несподіванкою стала зустріч із ще однією випускницею нашої кафедри біотехнології і мікробіології Юлією Лазюкою, яка нині працює фахівчинею департаменту управління якістю на АТ «Фармак».

Екскурсія була дуже цікавою, насиченою та змістовною. Здобувачі освіти дуже вдячні співробітникам і керівництву АТ «Фармак» за можливість зсередини побачити усі особливості і тонкощі виробничого процесу.

Опублікований: 04-10-2023
Читайте також:
Згадали студентські роки випускники кафедри технології оздоровчих продуктів 2006 року

Традиційно, в останню суботу травня в НУХТ відбуваються зустрічі випускників. Але іноді бажання побачитися-поспілкуватися з колишніми одногрупниками таке непереборне, що немає потреби чекати теплої пори. Отак подумала староста групи ОП-4, студенти якої у 2006 р. отримали диплом спеціаліста з «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактич...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Згадали студентські роки випускники кафедри технології оздоровчих продуктів 2006 року 21 листопада 2019

Молоді науковці працюють над удосконаленням технології стабілізації виноматеріалів проти кристалічних помутнінь

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства в рамках розширеного засідання кафедри відбувся науковий семінар «Удосконалена технологія стабілізації виноматеріалів проти кристалічних помутнінь на основі алгоритму їх програмування». Доповідач Віта Щербина - технолог-винороб з ПТК «Шабо» представила матеріали досліджень за темою дисертаці...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Молоді науковці працюють над удосконаленням технології стабілізації виноматеріалів проти кристалічних помутнінь 30 травня 2018

Про дисперсні системи дізналися майбутні екологи

Теоретичні знання – невід’ємна складова практичних навичок майбутнього спеціаліста. Особливо важливими для інженерів усіх напрямів підготовки є основи хімічних процесів, що відбуваються під час виробництва харчової продукції. Такі вкрай необхідні знання отримали здобувачі другого курсу спеціальності 101 «Екологія і екоменеджмент» на відкритій лекці...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про дисперсні системи дізналися майбутні екологи 14 квітня 2021

Триває І етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з «Біотехнології»

В університеті проходить Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з «Біотехнології». Участь у ньому беруть здобувачі закладів вищої освіти з різних міст України: Державного біотехнологічного університету (Харків) – 3 роботи; Миколаївського національного аграрного університету (Миколаїв) – 3 роботи; Національного університету біоресурсів і...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Триває І етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з «Біотехнології» 14 березня 2024