Н У Х Т

Біотехнологи НУХТ відвідали компанію «Фармак»

04 october 2023

Біотехнологи НУХТ відвідали компанію «Фармак»

Здобувачі 4 курсу бакалаврату спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» разом із доценткою кафедри біотехнології і мікробіології Оксаною Скроцькою відвідали виробництво компанії «Фармак».

На прохідній підприємства їх радо зустріла менеджерка з комунікацій Олена Колесник, яка провела вступний інструктаж з техніки безпеки і опікувалась юними біотехнологами протягом усієї екскурсії.

Одягнувши спеціальний одяг, здобувачі освіти відвідали ділянку підготовки води очищеної та води для ін’єкцій. Від майстра дільниці водопідготовки Сергія Борисовця вони дізналися про особливості підготовки води, її зберігання та використання на різних етапах фармацевтичного виробництва.

Наступним був цех №1 з виготовлення рідких лікарських засобів. Оглядовий маршрут включав три дільниці цеху: дільницю з виробництва інсулінів (асептичне виробництво); дільницю з виробництва стерильних назальних та очних крапель в поліетиленовій упаковці за технологією боттл-пак; дільницю з виготовлення нестерильних крапель та спреїв у скляному і поліетиленовому пакуванні. З роботою цеху ознайомила інженер-технологиня Ірина Петренко. Вона розповіла про особливості роботи в різних класах чистоти, які параметри повітря контролюються та допустимі норми, яким чином здійснюється рух персоналу та матеріальних потоків із одного класу чистоти у інший.

Біотехнологи побачили весь процес виробництва: асептичну технологію виробництва інсулінів; як здійснюється підготовка, розлив, запаювання, маркування та фасування скляних флаконів; як відбувається виробництво крапель за технологією боттл-пак, що включає виготовлення первинної упаковки з фармацевтичного пластику і подальше її наповнення лікарським засобом.

Далі вирушили на дослідно-промислову дільницю Департаменту досліджень і розробки, де провідний інженер дільниці Юрій Костюк (випускник кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ) ознайомив присутніх із різними тонкощами її роботи. Здобувачам показали, де зберігаються рекомбінантні бактеріальні клітини, з використанням яких отримують інтерферон. Також вони побачили саму дільницю виробничого біосинтезу з ферментерами, центрифугами, клітинними дезінтеграторами та іншим необхідним обладнанням. Після чого пан Юрій продемонстрував лабораторне обладнання, де можна виготовити невеличкі партії лікарських засобів. Якщо партія вийшла вдалою, то можна переходити до масштабування виробництва, і далі виготовлення експериментального лікарського засобу відбувається на обладнанні більшої потужності. І лише після цього можна приступати до виготовлення препарату у промислових масштабах.

Приємною несподіванкою стала зустріч із ще однією випускницею нашої кафедри біотехнології і мікробіології Юлією Лазюкою, яка нині працює фахівчинею департаменту управління якістю на АТ «Фармак».

Екскурсія була дуже цікавою, насиченою та змістовною. Здобувачі освіти дуже вдячні співробітникам і керівництву АТ «Фармак» за можливість зсередини побачити усі особливості і тонкощі виробничого процесу.

Published on: 04-10-2023
Read also:
У світ міксології та трендів барної індустрії поринули здобувачі спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа»

У світ міксології та трендів барної індустрії поринули третьокурсники спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа». У рамках вивчення навчальної дисципліни «Барна справа та організація роботи сомельє» вони познайомилися з особливостями діяльності барів, їх матеріально-технічним забезпеченням та опанували нові для себе навички. У лабораторії орга...

READ YOURSELF

У світ міксології та трендів барної індустрії поринули здобувачі спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» 09 october 2023

Вітаємо колектив кафедри готельно-ресторанної справи з виходом у світ нового підручника!

Вийшов друком підручник «Кулінарна етнологія» колективу авторів кафедри готельно-ресторанної справи за загальною редакцією д.т.н., професора Віктора Доценка. До колективу авторів увійшли доцентки Наталія Бондар, Оксана Арпуль, Лариса Шаран, Віта Цирульнікова, Ольга Пушка, а також колеги з кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, доц...

READ YOURSELF

Вітаємо колектив кафедри готельно-ресторанної справи з виходом у світ нового підручника! 27 january 2021

Усе про сучасну банківську систему з’ясували здобувачі-фінансисти

Управляти особистими фінансами так само важливо, як і управляти часом. Здобувачі-фінансисти другого року навчання Марія Корнієнко, Яна Кріпак і Василь Пригожий під час опанування курсу «Просто про гроші» від Першого українського міжнародного банку (ПУМБ) на платформі «Prometheus» з’ясовували чи сучасна банківська система покликана зробити фінансове...

READ YOURSELF

Усе про сучасну банківську систему з’ясували здобувачі-фінансисти 10 june 2021

Початок покладено або як другий курс з біологічними агентами знайомився…

Перші тижні навчання вже позаду, а здобувачі кафедри біотехнології і мікробіології продовжують опановувати професійні навички майбутнього спеціаліста з біотехнології. У розрізі дисципліни «Мікроорганізми як біологічні агенти» бойове хрещення проходять студенти другого курсу. На лекційних заняттях, які проводить доцентка кафедри Оксана Скроцька, з...

READ YOURSELF

Початок покладено або як другий курс з біологічними агентами знайомився… 04 october 2023