Н У Х Т

Біоенерготехнологи – фахівці майбутнього!

17 травня 2022

Біоенерготехнологи – фахівці майбутнього!

А чи знаєте ви, що за історію розвитку людського суспільства споживання енергії з розрахунку на одну людину зросло більше ніж у 100 разів? Нині кожні 10-15 років світовий рівень споживання енергії практично подвоюється. Водночас запаси традиційних джерел енергії: нафти, вугілля, природного газу виснажуються, а спалювання викопних видів палива все більше забруднює довкілля, що викликає потребу отримувати енергію за допомогою екологічно чистих технологій. До того ж нинішні реалії доводять, наскільки небезпечним може бути залежність від недиверсифікованого джерела енергії, яке, знаходячись у власності країни-агресора, може стати серйозним аргументом злочинних політиків-шантажистів.

У той самий час щорічний приріст біомаси на Землі такий, що її енерговміст приблизно у 10 разів перевищує усю сьогоднішню потребу в енергії всіх жителів земної кулі. Дуже невелика частина всієї біомаси після перероблення (або без нього) служить їжею для людей і тварин, джерелом для виготовлення матеріалів і предметів або для одержання теплової енергії. Сільськогосподарські ж відходи щорічно поновлюються і є маловикористовуваним ресурсом. До того ж, біомасу вважають екологічно нейтральним біопаливом із відповідними економічними пільгами при її застосуванні в енергетиці.

Навколо виробництва біопалива продовжуються гострі дискусії у всьому світі. При цьому важливо зазначити, що учасники цієї дискусії активно розвивають біоенергетику, фінансують науково-дослідні програми і стимулюють розвиток ринку біопалива.

Отже, використання біомаси як джерела енергії та енергетичної сировини і розвиток біоенерготехнологій є нині одним із найактуальніших напрямів розвитку науки і техніки і тому нині в Україні, як і у всьому світі, приділяється все більше уваги підготовці висококласних фахівців у галузі технічної біоенергетики – специфічного напряму застосування біотехнології для вирішення енергетичних та екологічних проблем. Такі фахівці вже сьогодні є затребуваними на ринку праці, а у подальші роки попит на них тільки зростатиме і, судячи з реалій, у геометричній прогресії. Але вже нині на кафедрі біотехнології і мікробіології НУХТ у рамках освітньо-професійної програми «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна» підготовки бакалаврів та освітньо-професійної програми «Промислова біотехнологія» підготовки магістрів готують фахівців із природоохоронних біотехнологій, зокрема і біоенерготехнологій.

За такими фахівцями – майбутнє: сильна та енергонезалежна Україна!

Опублікований: 17-05-2022
Читайте також:
Високі результати продемонстрували наші магістрантки у II етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Управлінський облік»

II етап Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни «Управлінський облік» відбувся 16-18 травня 2018 р. на базі Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут». У конкурсі взяли участь студенти з понад 50 провідних вищих навчальних закладів України, в яких готують фахівців за спеціальністю «Облік і опод...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Високі результати продемонстрували наші магістрантки у II етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Управлінський облік» 23 травня 2018

Бренд-девелопмент відомих ТМ: цікаві факти від здобувачів-рекламістів

Науковий гурток кафедри маркетингу «Інтелектуал» залучає все більше молодих учених. Нещодавно здобувачі спеціальності 061 «Журналістика» (освітньої програми «Реклама та зв’язки з громадськістю») зібралися на актуальному вебінарі «Розвиток брендів в Україні». Організаторкою заходу стала доцентка кафедри маркетингу Ірина Бойко. У вступному слові вик...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Бренд-девелопмент відомих ТМ: цікаві факти від здобувачів-рекламістів 23 листопада 2021

Насичений попередній захист магістрантів на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів

4 лютого 2022 року відбувся попередній захист магістерських робіт на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів. У режимі онлайн, оцінюючи готовність магістрантів до захисту, плідно працювала комісія у складі завідувача кафедри, професора Василя Пасічного та викладачів кафедри – професорки Ірини Шевченко, доцентів Оксани Топчій, Ігоря Страшинсько...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Насичений попередній захист магістрантів на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів 05 лютого 2022

Оголошено результати додаткової сесії магістерських іспитів

Результати додаткової сесії єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) для вступу в магістратуру розміщені в кабінетах учасників тестування. Тож вступники до магістратури, які брали участь у додатковій сесії ЄФВВ, можуть сформувати екзаменаційну картку для вступу до університету. Для цього потрібно скористатися вкладкою «Результати» в кабінеті ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Оголошено результати додаткової сесії магістерських іспитів 17 серпня 2023