Н У Х Т

Біоенерготехнологи – фахівці майбутнього!

17 травня 2022

Біоенерготехнологи – фахівці майбутнього!

А чи знаєте ви, що за історію розвитку людського суспільства споживання енергії з розрахунку на одну людину зросло більше ніж у 100 разів? Нині кожні 10-15 років світовий рівень споживання енергії практично подвоюється. Водночас запаси традиційних джерел енергії: нафти, вугілля, природного газу виснажуються, а спалювання викопних видів палива все більше забруднює довкілля, що викликає потребу отримувати енергію за допомогою екологічно чистих технологій. До того ж нинішні реалії доводять, наскільки небезпечним може бути залежність від недиверсифікованого джерела енергії, яке, знаходячись у власності країни-агресора, може стати серйозним аргументом злочинних політиків-шантажистів.

У той самий час щорічний приріст біомаси на Землі такий, що її енерговміст приблизно у 10 разів перевищує усю сьогоднішню потребу в енергії всіх жителів земної кулі. Дуже невелика частина всієї біомаси після перероблення (або без нього) служить їжею для людей і тварин, джерелом для виготовлення матеріалів і предметів або для одержання теплової енергії. Сільськогосподарські ж відходи щорічно поновлюються і є маловикористовуваним ресурсом. До того ж, біомасу вважають екологічно нейтральним біопаливом із відповідними економічними пільгами при її застосуванні в енергетиці.

Навколо виробництва біопалива продовжуються гострі дискусії у всьому світі. При цьому важливо зазначити, що учасники цієї дискусії активно розвивають біоенергетику, фінансують науково-дослідні програми і стимулюють розвиток ринку біопалива.

Отже, використання біомаси як джерела енергії та енергетичної сировини і розвиток біоенерготехнологій є нині одним із найактуальніших напрямів розвитку науки і техніки і тому нині в Україні, як і у всьому світі, приділяється все більше уваги підготовці висококласних фахівців у галузі технічної біоенергетики – специфічного напряму застосування біотехнології для вирішення енергетичних та екологічних проблем. Такі фахівці вже сьогодні є затребуваними на ринку праці, а у подальші роки попит на них тільки зростатиме і, судячи з реалій, у геометричній прогресії. Але вже нині на кафедрі біотехнології і мікробіології НУХТ у рамках освітньо-професійної програми «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна» підготовки бакалаврів та освітньо-професійної програми «Промислова біотехнологія» підготовки магістрів готують фахівців із природоохоронних біотехнологій, зокрема і біоенерготехнологій.

За такими фахівцями – майбутнє: сильна та енергонезалежна Україна!

Опублікований: 17-05-2022
Читайте також:
Перший досвід публічних виступів за межами alma mater отримали наші здобувачі

Результати наукової самостійної роботи студентів у межах опанування навчального курсу «Історія і культура України» були представлені на ХХІІІ Всеукраїнській науковій конференції молодих учених, що відбулася на базі Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького. Вітаємо учасників із першим досвідом публічних виступів за межами alma ma...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перший досвід публічних виступів за межами alma mater отримали наші здобувачі 29 квітня 2021

Перші кроки в науці

Невід’ємною складової освіти в нашому університеті є наукова діяльність, до якої здобувачі вищої освіти залучаються з перших курсів бакалаврату. Свої перші кроки в науці вони роблять у наукових гуртках, що функціонують на випускових кафедрах. І з самого початку другого семестру, здобувачі активно занурилися у дивовижний і захоплюючий світ наукових ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перші кроки в науці 19 січня 2022

Принципи академічної доброчесності обговорювали з магістрантами першого курсу

У нашому університеті існує гарна практика щодо дотримання принципів академічної доброчесності. У розвиток цієї політики було прийняте рішення вченої ради університету про підписання Декларації про дотримання академічної доброчесності  учасниками освітнього процесу. Про академічну доброчесність говорили з магістрантами першого курсу освітньої прог...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Принципи академічної доброчесності обговорювали з магістрантами першого курсу 14 жовтня 2022

Виїзне лабораторне заняття в умовах крафтового виробництва для здобувачів спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

17 березня за ініціативи завідувачки кафедри готельно-ресторанної справи, лекторки дисципліни «Сучасні ресторанні технології» Лариси Шаран та старшої викладачки цієї ж кафедри Аліни Ковтун лабораторне заняття для здобувачів 3-го курсу спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» відбулося в умовах крафтового виробництва м’ясних виробів ТОВ «Мясор...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Виїзне лабораторне заняття в умовах крафтового виробництва для здобувачів спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 19 березня 2025