Н У Х Т

Біоенерготехнологи – фахівці майбутнього!

17 травня 2022

Біоенерготехнологи – фахівці майбутнього!

А чи знаєте ви, що за історію розвитку людського суспільства споживання енергії з розрахунку на одну людину зросло більше ніж у 100 разів? Нині кожні 10-15 років світовий рівень споживання енергії практично подвоюється. Водночас запаси традиційних джерел енергії: нафти, вугілля, природного газу виснажуються, а спалювання викопних видів палива все більше забруднює довкілля, що викликає потребу отримувати енергію за допомогою екологічно чистих технологій. До того ж нинішні реалії доводять, наскільки небезпечним може бути залежність від недиверсифікованого джерела енергії, яке, знаходячись у власності країни-агресора, може стати серйозним аргументом злочинних політиків-шантажистів.

У той самий час щорічний приріст біомаси на Землі такий, що її енерговміст приблизно у 10 разів перевищує усю сьогоднішню потребу в енергії всіх жителів земної кулі. Дуже невелика частина всієї біомаси після перероблення (або без нього) служить їжею для людей і тварин, джерелом для виготовлення матеріалів і предметів або для одержання теплової енергії. Сільськогосподарські ж відходи щорічно поновлюються і є маловикористовуваним ресурсом. До того ж, біомасу вважають екологічно нейтральним біопаливом із відповідними економічними пільгами при її застосуванні в енергетиці.

Навколо виробництва біопалива продовжуються гострі дискусії у всьому світі. При цьому важливо зазначити, що учасники цієї дискусії активно розвивають біоенергетику, фінансують науково-дослідні програми і стимулюють розвиток ринку біопалива.

Отже, використання біомаси як джерела енергії та енергетичної сировини і розвиток біоенерготехнологій є нині одним із найактуальніших напрямів розвитку науки і техніки і тому нині в Україні, як і у всьому світі, приділяється все більше уваги підготовці висококласних фахівців у галузі технічної біоенергетики – специфічного напряму застосування біотехнології для вирішення енергетичних та екологічних проблем. Такі фахівці вже сьогодні є затребуваними на ринку праці, а у подальші роки попит на них тільки зростатиме і, судячи з реалій, у геометричній прогресії. Але вже нині на кафедрі біотехнології і мікробіології НУХТ у рамках освітньо-професійної програми «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна» підготовки бакалаврів та освітньо-професійної програми «Промислова біотехнологія» підготовки магістрів готують фахівців із природоохоронних біотехнологій, зокрема і біоенерготехнологій.

За такими фахівцями – майбутнє: сильна та енергонезалежна Україна!

Опублікований: 17-05-2022
Читайте також:
Про вічні двигуни на онлайн-зустрічі викладачів кафедри фізики з майбутніми вступниками

У рамках Дня відкритих дверей НУХТ кафедра фізики провела онлайн майстер-клас, на якому були присутні учні шкіл Києва та області. Дуже допомогли студенти групи АК-1-1, які і самі були присутні і «привели» з собою майбутніх абітурієнтів. Тому зустріч онлайн була людною і цікавою. 44 учасники прослухали доповідь із презентацією, переглянули фільм пр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про вічні двигуни на онлайн-зустрічі викладачів кафедри фізики з майбутніми вступниками 14 грудня 2020

Фахівці кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів готуються до вступної кампанії 2017 року

Значним резервом поповнення контингенту студентів технологічних спеціальностей Навчально-наукового інституту харчових технологій нашого університету є молодші спеціалісти – випускники коледжів. Тому цьому напрямку з року в рік приділяється значна увага у профорієнтаційній роботі. Відповідальний за профорієнтаційну роботу кафедри технології м’яса і...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фахівці кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів готуються до вступної кампанії 2017 року 27 січня 2017

Спільно з виробничниками виконали лабораторну роботу магістранти кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів

22 листопада на кафедрі технології м’яса і м’ясних продуктів відбулося лабораторне заняття з дисципліни «Інноваційні технології м’ясних і м'ясомістких продуктів» для магістрантів першого курсу освітньо-професійної програми «Технології зберігання, консервування та переробки м’яса». За ініціативи професорки Ірини Шевченко до заняття долучилися фахівц...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Спільно з виробничниками виконали лабораторну роботу магістранти кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів 23 листопада 2023

У новому році – нові наукові досягнення!

Учасники студентського наукового гуртка «BIOTECH» кафедри біотехнології і мікробіології взяли заочну участь у V Міжнародній науковій конференції молодих учених і студентів «Перспективи розвитку біології, медицини і фармації», яка відбулась на базі Казахстанської фармацевтичної академії (м. Шимкент, Республіка Казахстан). Секції та напрямки роботи ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У новому році – нові наукові досягнення! 20 січня 2018