Н У Х Т

Актуальні проблеми хімії та хімічної технології обговорили в університеті

29 листопада 2024

Актуальні проблеми хімії та хімічної технології обговорили в університеті

21-22 листопада на базі кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми хімії та хімічної технології».

Онлайн-формат дав можливість долучитися до участі в івенті науковцям, викладачам ЗВО, докторантам, аспірантам, практикам з Австрії, Бразилії, Болгарії, Великої Британії, Латвії, Туреччини, Швейцарії, Португалії, які представляли факультет харчової науки і технології Університету Природних ресурсів та природничих наук (м. Відень), Університет «Юзунджу Йил» (м. Ван), факультет інженерії університету Порту, Університет Траз-уж-Монтіш і Алту-Доуру, Штатний університет міста Понта-Ґросса, факультет науки і технологій Інституту хімічної фізики та факультет медицини і наук про життя, факультет хімії Латвійського університету, Університет харчових технологій, Коледж Північно-Східної Шотландії, Швейцарську вища технічну школу Цюріха та Емпа.

Не менш широким було і представництво вітчизняних учасників – 24 заклади вищої освіти, 5 наукових інститутів, науковий центр, два державних підприємства, фаховий коледж, ліцей і школа з Києва, Харкова, Херсона, Дніпра, Запоріжжя, Львова, Чернівців, Івано-Франківська, Мелітополя, Черкас, Краматорська, Хмельницького.

Київ традиційно представляли науковці та викладачі Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Київського національного університету імені Тараса Шевченка, ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л. І. Медведя Міністерства охорони здоров’я України», ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ», Національного університету біоресурсів і природокористування України, Національного транспортного університету, Інституту сорбції та проблем ендоекології НАН України, Київського кооперативного інституту бізнесу і права, Інституту біоорганічної хімії і нафтохімії ім. В. П. Кухаря НАН України, Інституту фізичної хімії ім. Л.В. Писаржевського НАН України.

Потужно була представлена команда харків’ян – Інститут монокристалів НАН України, Інститут хімії функціональних матеріалів Державної наукової установи «Інститут монокристалів» НАН України, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», хімічний факультет Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, Харківський національний автомобільно-дорожній університет, Державний біотехнологічний університет, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України.

Активно включилися в роботу конференції представники Львівського національного університету імені Івана Франка, Національного університету «Львівська політехніка», Запорізького національного університету, Національного університету «Запорізька політехніка», Черкаського державного технологічного університету, Херсонського національного технічного університету, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Донбаської державної машинобудівної академії, Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, Буковинського державного медичного університету.

Щорічні партнери і друзі з м. Дніпра – Український державний університет науки і технологій, ННІ «Український державний хіміко-технологічний, Національний дніпропетровський університет, Дніпровський державний медичний університет, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара представили близько 20 публікацій.

Учасників наукового зібрання тепло привітав і побажав цікавих доповідей та плідних обговорень проректор нашого університету з наукової роботи Сергій Токарчук. Модерувала роботу науковців гарантка освітньо-професійної програми «Хімічні технології косметичних продуктів та харчових добавок», доцентка Олена Подобій.

На пленарному засіданні учасники конференції заслухали низку актуальних, різнопланових доповідей.

До світу нанотехнологій і нанохімії залучила доповідь «Оптичні властивості та термочутливість квантових точок AgInS2 та AgInS2/ZnS, вбудованих у сольові та полімерні матриці» проректора Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, д.х.н, професора Юрія Халавки. Науковець ознайомив слухачів із квантовими точками AgInS2 і AgInS2, легованими ZnS, які були вбудовані в мікромасштабні сферичні матриці BaSO4 і CaCO3 шляхом спільного осадження та у плівки PDDA за допомогою техніки шар за шаром. Доповідач зазначив, що енергодисперсійний рентгенівський аналіз підтвердив однорідний розподіл квантових точок всередині матриць. Досліджений вплив інкапсуляції на оптичні властивості квантових точок і залежність спектрів фотолюмінесценції від температури, показав подібний вигляд спектрів і однакове положення максимуму випромінювання для композитів з BaSO4 і CaCO3 свідчать про те, що природа матриці істотно не впливає на спектральні характеристики квантових точок. Якщо ж застосувати композити на основі CaCO3 при високих температурах, яке є обмеженим через деградацію, то композити з BaSO4 демонструють високу стабільність і термочутливість (1,89 ± 0,0012 %/K). Таким чином, композити, які вивчалися авторами дослідження, добре підходять для перетворення світла та оптичного вимірювання температури.

Гість із Туреччини, професор, доктор наук Юксель Акинай (Університет Юзунджу Йил м. Ван) доповів про функціональні двовимірні матеріали, отримані із Н-фази, карбідів K-каппа та карбідів b-мангану.

Захопливою і жвавою була доповідь к.м.н., токсикологині, оцінювачки безпечності косметичних засобів Наталії Бубало. Фахівчиня представила багато пізнавальної і корисної інформації щодо оцінювання безпечності косметичних продуктів згідно з вимогами технічного регламенту на косметичну продукцію. Вона детально розглянула усі пункти технічного регламенту, окрему увагу приділивши п.6 ТР «Косметична продукція, яка надається на ринку, повинна бути безпечною для здоров’я людини за звичайних або обґрунтовано передбачуваних умов використання». Доповідачка зазначила, що відповідальна особа зобов'язана підготувати звіт про безпечність для кожного продукту, а також дала відповідь на питання, хто має право здійснювати оцінювання безпечності косметичної продукції.

Цікавими доповідями й активними дискусіями була сповнена подальша робота науковців.

Оргкомітет висловлює щиру подяку усім учасникам конференції й уже готує збірник тез, який незабаром буде оприлюднений на нашому сайті.

Дякуємо нашим Захисникам і Захисницям за можливість продовжувати наукові дослідження і презентувати їх результати колегам! Разом до Перемоги!

Опублікований: 29-11-2024
Читайте також:
Пакувальники діляться досвідом

У рамках Міжнародного форуму харчової промисловості та упаковки IFFIP, який працював з 10 по 12 квітня у Міжнародному виставковому центрі, відбулася 18-а Науково-практична конференція молодих вчених «Новітні технології пакування». Співорганізаторами конференції стали Клуб пакувальників України, Національний університет харчових технологій та АТ «К...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Пакувальники діляться досвідом 16 квітня 2019

Нові компетенції від «Дебет Плюс» для здобувачів і викладачів кафедри обліку і аудиту

17 жовтня 2023 року на кафедрі обліку і аудиту відбулася лекція стейкхолдера, директора з маркетингу компанії «Дебет Плюс» Сергія Мозгового для здобувачів спеціальності 071 «Облік і оподаткування». ТОВ «Дебет Плюс» — українська компанія-розробник програмного забезпечення для автоматизації бухгалтерського, оперативного та фінансового обліку. Сергій...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нові компетенції від «Дебет Плюс» для здобувачів і викладачів кафедри обліку і аудиту 19 жовтня 2023

Фініш: на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства завершилися  захисти кваліфікаційних робіт магістрів

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства завершилися  захисти кваліфікаційних робіт магістрів денної та заочної форм навчання. Представлені для публічного захисту роботи були не тільки цікавими по змісту, а також і у практичному сенсі. Магістранти опрацювали великий сегмент наукової літератури, були проведені особисті дослідження ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фініш: на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства завершилися захисти кваліфікаційних робіт магістрів 21 лютого 2020

До вебінарів науковців Копенгагенського університету (Данія) долучилися викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

18 листопада 2021 року викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, професор Олег Кузьмін, доценти Ірина Корецька, Людмила Дейниченко, Олена Павлюченко, Ігор Устименко, старший викладач Володимир Захаров та асистентка Марина Гулевата взяли участь у серії вебінарів кафедри харчових наук Копенгагенського університету «Стійке пиво...

ЧИТАТИ ДАЛІ

До вебінарів науковців Копенгагенського університету (Данія) долучилися викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 19 листопада 2021