Н У Х Т

Технологічна експертиза та безпека харчової продукції

Інститут харчових технологій

Інститут харчових технологій

Контактна інформація
01601, м. Київ, вул. Володимирська, 68
Корп. "А", кабінет 336,
Корп. "Ж", кабінет 219, 316, 506, 620.

Cторінка інституту

Код та назва спеціальності

181 Харчові технології

Освітня програма

Технологічна експертиза та безпека харчової продукції

Форма навчання

Денна, Заочна

Освітній ступінь

Магістр

Підготовка фахівців другого (магістерського) рівня вищої освіти у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» та освітньо-професійною програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

Спектр умінь та навичок фахівця

Освітньо-професійна програма «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» формує такі навички та уміння:

  • обирати та застосовувати спеціалізоване лабораторне і технологічне обладнання та прилади у сфері харчових технологій
  • розробляти програми ефективного функціонування підприємств харчової промисловості відповідно до розвитку галузі
  • забезпечувати якість та безпечність харчових продуктів під час виробництва на підприємствах галузі
  • знання законодавчих та нормативних документів, в яких відображені питання щодо гігієнічного регламентування вмісту шкідливих речовин у харчових продуктах, тощо
  • проводити технологічну експертизу з метою ідентифікації та виявлення фальсифікації харчових продуктів, оцінювання відповідності якості та безпечності харчової продукції вимогам нормативних документів України і світу
  • прийняття управлінських рішень у виробництві якісної та безпечної харчової продукції
  • проводити гігієнічне оцінювання безпечності харчових продуктів та розробляти гігієнічні нормативи для харчових продуктів
  • проводити заходи технологічної експертизи, застосовувати існуючи методи, удосконалювати їх та розробляти нові методи експертизи та експрес ідентифікації харчових продуктів
  • розробляти заходи з підвищення рівня якості та безпечності харчових продуктів, розробляти документацію систем управління якістю та безпечністю відповідно до вимог національного законодавства та міжнародних стандартів
  • проводити аудит документації та технологічних операцій виробництва харчових продуктів, налагоджувати ефективну комунікацію з підрозділами та працівниками підприємства.

Мета ОПП

Підготовка висококваліфікованих, конкурентоспроможних фахівців для забезпечення потреб суспільства, ринку праці та держави з питань комплексного розв’язання  складних завдань в організаційно-технологічній, проектно-технологічній, організаційно-управлінській системах функціонування підприємств харчової  промисловості, у т.ч. в системах управління якістю та безпекою технологічних процесів та готової продукції

Аргументи на користь навчання за спеціальністю 181 «Харчові технології» освітньою програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» в Навчально-науковому інституті харчових технологій Національного університету харчових технологій:

  • високоякісна освіта та міжнародне визнання диплому забезпечується викладанням дисциплін аналогічних до тих, які викладаються у вузах ЄС;
  • можливе продовження навчання в магістратурі, аспірантурі, докторантурі;
  • співпраця з провідними вітчизняними та міжнародними організаціями у питаннях розроблення, впровадження і належного функціонування систем управління операторів ринку харчової промисловості, стандартизації, сертифікації та оцінки відповідності, підприємствами з виробництва харчових продуктів, органами сертифікації та оцінки відповідності, установами державного рівня з питань стандартизації, сертифікації та акредитації;
  • забезпечення сучасною матеріально-технічною базою для проведення лабораторних занять та виконання наукових досліджень;
  • набуття студентами досвіду розроблення систем управління якості та безпечності харчових продуктів,
  • набуття студентами досвіду розроблення нормативної документації;
  • участь у міжнародних конференціях з питань якості і безпечності харчових продуктів;
  • працевлаштування як студентів, так випускників на передових підприємствах харчової та фармацевтичної галузі, провідних фірмах та організаціях з розроблення та впровадження систем управління якістю та безпечністю на підприємствах харчової промисловості, а також у сфері стандартизації і сертифікації, органах з оцінки відповідності та акредитації, випробувальних лабораторіях;
  • практикується організація «гостьових лекцій» від провідних фахівців України з впровадження систем якості та безпечності та практиків з підприємств харчової промисловості («Бюро Верітас Сертифікейшн Україна», ДП «Укрметртестстандарт», «Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів», ДП «Український науково-дослідний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», тощо);
  • кафедра експертизи харчових продуктів активна у соцмережах, Fасеbоок – група «Безпека харчування» функціонує із 2017 року та налічує понад 4000 учасників.

Орієнтація ОПП

Освітня програма орієнтована на підготовку фахівців, здатних оперувати комплексом організаційно-технологічних, дослідницько-інноваційних, маркетингових та управлінських методів, методик і технологій для підвищення ефективності функціонування і стратегічного розвитку операторів ринку харчових продуктів.

Основний фокус ОПП

Підготовка освітньо-професійних кадрів, що мають глибокі теоретичні знання із законодавства у сфері харчової безпечності, практичними навичками із застосування та використання сучасного лабораторного і технологічного обладнання, комп’ютерної техніки та інформаційних технології, а також виконують проектні і науково-дослідні роботи, пов'язані з проведенням технологічної експертизи та аналізом ефективності технологічних процесів, впровадженням нових та удосконаленням існуючих технологій, розробленням, впровадженням й удосконаленням систем управління якістю та безпечністю на потужностях операторів ринку харчових продуктів, у тому числі на підприємствах малої потужності та у закладах громадського харчування.

Особливості та переваги ОПП

Освітня програма передбачає поглиблену практичну підготовку для проведення науково-дослідних, проектно-технологічних, виробничо-технологічних робіт з розробленням та впровадженням технічних і технологічних інновацій, нормативної документації, систем управління якістю та безпечністю продукції підприємства, виконання і публічний захист кваліфікаційної роботи.

Придатність до працевлаштування

Наукова, освітня, аналітична, експертна, консультативна, управлінська діяльність у сфері харчових технологій, систем управління якістю та безпечністю харчової продукції, аудиту систем управління, експертизи, ідентифікації та виявлення фальсифікації харчових продуктів.

Кар'єрні можливості у сфері:

Серед професій, які згодом можуть опанувати здобувачі, можна виділити:

  • фахівець із якості;
  • аудитор систем управління експертизи та ідентифікації;
  • фахівець з технологічної експертизи;
  • інспектор з контролю якості продукції;
  • інспектор з експорту;
  • інспектори з безпеки та якості;
  • фахівець із стандартизації, сертифікації та якості.

Наші випускники займають такі посади

Наші випускники займають посади в різноманітних організаціях та установах:

  • ПрАТ «Фоззі груп» – спеціаліст відділу експертизи
  • Національне агентство акредитації України – фахівець відділу акредитації органів з інспектування
  • Підприємство з іноземними інвестиціями ТОВ «БЮРО ВЕРІТАС УКРАЇНА» – фахівець з якості, стандартизації та сертифікації
  • ПАТ «Миронівський Хлібопродукт» (ТМ «Наша Ряба», «Легко», «Фуагра») – директор з якості, інспектор з якості
  • ДУ «Київський міський лабораторний центр МОЗ України» – технік з метрології
  • Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи – головний фахівець з якості
  • ПрАТ «Київський маргариновий завод» – лаборант хімічного аналізу
  • ТОВ "Соєва фабрика Агропрод" – головний технолог

ПАТ «Київська кондитерська фабрика «РОШЕН»» – молодший фахівець з якості.

 

Перелік освітніх компонент ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

Обов’язкові компоненти ОПП

Назва дисципліни

Іноземна мова: практичні навички наукової комунікації

Інтелектуальна та промислова власність

Оптимізація та статистичні методи аналізу в харчових технологіях

Модуль 1. Оптимізація технологічних процесів виробництва харчової продукції

Модуль 2. Статистично-графічні методи аналізу експериментальних даних

Управління інноваційними проектами

Науково-дослідницький практикум

Системи менеджменту безпечності харчових продуктів, у т.ч. курсова робота

Експертиза та експрес-ідентифікація харчових продуктів

Аудит систем управління безпечністю, у т.ч.  курсова робота

Професійна практика

Переддипломна практика

Кваліфікаційна робота

 

Вибіркові компоненти ОПП

Дисципліни із загально університетського каталогу

https://nuft.edu.ua/studentu/navchannya/zagalnouniversitetskij-katalog-vibirkovix-discziplin

Дисципліни з каталогу спеціальності 181 «Харчові технології»

Біоактивні харчові компоненти і здоров’я

Основні принципи фармаконутриціології в системі здорового харчування

Біологічно активні речовини в харчових технологіях

Дисципліни із каталогу освітньої програми

Інформаційні технології для проведення та представлення наукових досліджень

Інформаційні технології з управління якістю та безпечністю харчових продуктів

Міжнародна продовольча безпека

Міжнародна конкурентоспроможність

Виробництво та сертифікація нішевих харчових продуктів

Міжнародне технічне регулювання

Управлінські рішення

Концепції керування ризиками у виробництві харчових продуктів

Токсикологія харчових продуктів

Обґрунтування господарських рішень і оцінювання ризиків

Впровадження систем управління якістю на підприємствах харчової промисловості

Управління досягненням результатів

Основи впровадження VACCP та TACCP на потужностях оператора ринку

Експертиза матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами

Системи керування виробничими операціями

 

Контакти:

Е-mail: expert@nuft.edu.ua

Сайт кафедри: https://expert.nuft.edu.ua

Сторінка у Facebook: https://www.facebook.com/groups/501710816854356/
Гарант освітньої програми – доцент Кійко Вікторія Вікторівна, Е-mail: victoriya_kiyko@ukr.net

 

Детальна інформація щодо навчання за даною освітньою програмою в НУХТ, а також особливості підготовки здобувачів висвітлено у презентації.

Із нетерпінням чекаємо на зустріч з майбутніми студентами!

Все буде Україна!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Остання зміна: 12 квітня 2024

Терміни та вартість навчання

Вартість навчання вказана за попередній рік

Денна форма навчання 28 800 грн за два семестри Термін навчання:
1 рік 4 місяці
Заочна форма навчання 18 300 грн за два семестри Термін навчання:
1 рік 4 місяці

на основі НРК6 та НРК7

  • для вступу на спеціальності галузей знань 01 «Освіта/Педагогіка» (крім спеціальності 017 «Фізична культура і спорт»), 05 «Соціальні та поведінкові науки», 06 «Журналістика», 07 «Управління та адміністрування», 08 «Право», 12 «Інформаційні технології», 24 «Сфера обслуговування», 28 «Публічне управління та адміністрування», 29 «Міжнародні відносини» потрібні результати ЄВІ 2023 або 2024 років та ЄФВВ 2024 року;
  • для вступу на інші спеціальності потрібні результати ЄВІ 2023 або 2024 років та фахового іспиту;
  • усі вступники мають написати мотиваційні листи, які додаватимуться до кожної поданої електронної заяви;
  • ...

Детальніше

 

 

Детальніше про ВСТУП перейти