Підготовка фахівців другого (магістерського) рівня вищої освіти у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» та освітньо-професійною програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»
Спектр умінь та навичок фахівця
Освітньо-професійна програма «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» формує такі навички та уміння:
- обирати та застосовувати спеціалізоване лабораторне і технологічне обладнання та прилади у сфері харчових технологій
- розробляти програми ефективного функціонування підприємств харчової промисловості відповідно до розвитку галузі
- забезпечувати якість та безпечність харчових продуктів під час виробництва на підприємствах галузі
- знання законодавчих та нормативних документів, в яких відображені питання щодо гігієнічного регламентування вмісту шкідливих речовин у харчових продуктах, тощо
- проводити технологічну експертизу з метою ідентифікації та виявлення фальсифікації харчових продуктів, оцінювання відповідності якості та безпечності харчової продукції вимогам нормативних документів України і світу
- прийняття управлінських рішень у виробництві якісної та безпечної харчової продукції
- проводити гігієнічне оцінювання безпечності харчових продуктів та розробляти гігієнічні нормативи для харчових продуктів
- проводити заходи технологічної експертизи, застосовувати існуючи методи, удосконалювати їх та розробляти нові методи експертизи та експрес ідентифікації харчових продуктів
- розробляти заходи з підвищення рівня якості та безпечності харчових продуктів, розробляти документацію систем управління якістю та безпечністю відповідно до вимог національного законодавства та міжнародних стандартів
- проводити аудит документації та технологічних операцій виробництва харчових продуктів, налагоджувати ефективну комунікацію з підрозділами та працівниками підприємства.
Мета ОПП
Підготовка висококваліфікованих, конкурентоспроможних фахівців для забезпечення потреб суспільства, ринку праці та держави з питань комплексного розв’язання складних завдань в організаційно-технологічній, проектно-технологічній, організаційно-управлінській системах функціонування підприємств харчової промисловості, у т.ч. в системах управління якістю та безпекою технологічних процесів та готової продукції
Аргументи на користь навчання за спеціальністю 181 «Харчові технології» освітньою програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» в Навчально-науковому інституті харчових технологій Національного університету харчових технологій:
- високоякісна освіта та міжнародне визнання диплому забезпечується викладанням дисциплін аналогічних до тих, які викладаються у вузах ЄС;
- можливе продовження навчання в магістратурі, аспірантурі, докторантурі;
- співпраця з провідними вітчизняними та міжнародними організаціями у питаннях розроблення, впровадження і належного функціонування систем управління операторів ринку харчової промисловості, стандартизації, сертифікації та оцінки відповідності, підприємствами з виробництва харчових продуктів, органами сертифікації та оцінки відповідності, установами державного рівня з питань стандартизації, сертифікації та акредитації;
- забезпечення сучасною матеріально-технічною базою для проведення лабораторних занять та виконання наукових досліджень;
- набуття студентами досвіду розроблення систем управління якості та безпечності харчових продуктів,
- набуття студентами досвіду розроблення нормативної документації;
- участь у міжнародних конференціях з питань якості і безпечності харчових продуктів;
- працевлаштування як студентів, так випускників на передових підприємствах харчової та фармацевтичної галузі, провідних фірмах та організаціях з розроблення та впровадження систем управління якістю та безпечністю на підприємствах харчової промисловості, а також у сфері стандартизації і сертифікації, органах з оцінки відповідності та акредитації, випробувальних лабораторіях;
- практикується організація «гостьових лекцій» від провідних фахівців України з впровадження систем якості та безпечності та практиків з підприємств харчової промисловості («Бюро Верітас Сертифікейшн Україна», ДП «Укрметртестстандарт», «Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів», ДП «Український науково-дослідний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», тощо);
- кафедра експертизи харчових продуктів активна у соцмережах, Fасеbоок – група «Безпека харчування» функціонує із 2017 року та налічує понад 4000 учасників.
Орієнтація ОПП
Освітня програма орієнтована на підготовку фахівців, здатних оперувати комплексом організаційно-технологічних, дослідницько-інноваційних, маркетингових та управлінських методів, методик і технологій для підвищення ефективності функціонування і стратегічного розвитку операторів ринку харчових продуктів.
Основний фокус ОПП
Підготовка освітньо-професійних кадрів, що мають глибокі теоретичні знання із законодавства у сфері харчової безпечності, практичними навичками із застосування та використання сучасного лабораторного і технологічного обладнання, комп’ютерної техніки та інформаційних технології, а також виконують проектні і науково-дослідні роботи, пов'язані з проведенням технологічної експертизи та аналізом ефективності технологічних процесів, впровадженням нових та удосконаленням існуючих технологій, розробленням, впровадженням й удосконаленням систем управління якістю та безпечністю на потужностях операторів ринку харчових продуктів, у тому числі на підприємствах малої потужності та у закладах громадського харчування.
Особливості та переваги ОПП
Освітня програма передбачає поглиблену практичну підготовку для проведення науково-дослідних, проектно-технологічних, виробничо-технологічних робіт з розробленням та впровадженням технічних і технологічних інновацій, нормативної документації, систем управління якістю та безпечністю продукції підприємства, виконання і публічний захист кваліфікаційної роботи.
Придатність до працевлаштування
Наукова, освітня, аналітична, експертна, консультативна, управлінська діяльність у сфері харчових технологій, систем управління якістю та безпечністю харчової продукції, аудиту систем управління, експертизи, ідентифікації та виявлення фальсифікації харчових продуктів.
Кар'єрні можливості у сфері:
Серед професій, які згодом можуть опанувати здобувачі, можна виділити:
- фахівець із якості;
- аудитор систем управління експертизи та ідентифікації;
- фахівець з технологічної експертизи;
- інспектор з контролю якості продукції;
- інспектор з експорту;
- інспектори з безпеки та якості;
- фахівець із стандартизації, сертифікації та якості.
Наші випускники займають такі посади
Наші випускники займають посади в різноманітних організаціях та установах:
- ПрАТ «Фоззі груп» – спеціаліст відділу експертизи;
- Національне агентство акредитації України – фахівець відділу акредитації органів з інспектування;
- Підприємство з іноземними інвестиціями ТОВ «БЮРО ВЕРІТАС УКРАЇНА» – фахівець з якості, стандартизації та сертифікації,
- ПАТ «Миронівський Хлібопродукт» (ТМ «Наша Ряба», «Легко», «Фуагра») – директор з якості, інспектор з якості;
- ДУ «Київський міський лабораторний центр МОЗ України» – технік з метрології;
- Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи – головний фахівець з якості;
- ПрАТ «Київський маргариновий завод» – лаборант хімічного аналізу;
- ТОВ "Соєва фабрика Агропрод" – головний технолог;
ПАТ «Київська кондитерська фабрика «РОШЕН»» – молодший фахівець з якості.
Перелік освітніх компонент ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»
Обов’язкові компоненти ОПП
Назва дисципліни |
Іноземна мова: практичні навички наукової комунікації |
Інтелектуальна та промислова власність |
Оптимізація та статистичні методи аналізу в харчових технологіях |
Модуль 1. Оптимізація технологічних процесів виробництва харчової продукції |
Модуль 2. Статистично-графічні методи аналізу експериментальних даних |
Управління інноваційними проектами |
Науково-дослідницький практикум |
Системи менеджменту безпечності харчових продуктів, у т.ч. курсова робота |
Експертиза та експрес-ідентифікація харчових продуктів |
Аудит систем управління безпечністю, у т.ч. курсова робота |
Професійна практика |
Переддипломна практика |
Кваліфікаційна робота |
Вибіркові компоненти ОПП
Дисципліни із загально університетського каталогу https://nuft.edu.ua/studentu/navchannya/zagalnouniversitetskij-katalog-vibirkovix-discziplin |
Дисципліни з каталогу спеціальності 181 «Харчові технології» |
Біоактивні харчові компоненти і здоров’я |
Основні принципи фармаконутриціології в системі здорового харчування |
Біологічно активні речовини в харчових технологіях |
Дисципліни із каталогу освітньої програми |
Інформаційні технології для проведення та представлення наукових досліджень |
Інформаційні технології з управління якістю та безпечністю харчових продуктів |
Міжнародна продовольча безпека |
Міжнародна конкурентоспроможність |
Виробництво та сертифікація нішевих харчових продуктів |
Міжнародне технічне регулювання |
Управлінські рішення |
Концепції керування ризиками у виробництві харчових продуктів |
Токсикологія харчових продуктів |
Обґрунтування господарських рішень і оцінювання ризиків |
Впровадження систем управління якістю на підприємствах харчової промисловості |
Управління досягненням результатів |
Основи впровадження VACCP та TACCP на потужностях оператора ринку |
Експертиза матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами |
Системи керування виробничими операціями |
Контакти:
Е-mail: expert@nuft.edu.ua
Сайт кафедри: https://expert.nuft.edu.ua
Сторінка у Facebook: https://www.facebook.com/groups/501710816854356/
Гарант освітньої програми – доцент Кійко Вікторія Вікторівна, Е-mail: victoriya_kiyko@ukr.net
Детальна інформація щодо навчання за даною освітньою програмою в НУХТ, а також особливості підготовки здобувачів висвітлено у презентації.
Із нетерпінням чекаємо на зустріч з майбутніми студентами!
Все буде Україна!