Н У Х Т

Кафедра технології молока і молочних продуктів

Завідувач кафедри

Завідувач кафедри
Поліщук Галина Євгеніївна
професор, доктор технічних наук

(створена у 1967 році)

Кафедра технології молока і молочних продуктів, яка розпочала діяльність з 1967 року, здійснює підготовку фахівців за освітньо-професійними та освітньо-науковими програмами відповідно до таких рівнів вищої освіти:

перший (бакалаврський) рівень за спеціальністю 181 «Харчові технології» за освітньо-професійною програмою «Харчові технології та інженерія»;

другий (магістерський) рівень за спеціальністю 181 «Харчові технології» за освітньо-професійною програмою «Технології зберігання, консервування та переробки молока»;

третій (освітньо-науковий) рівень за спеціальністю 181 «Харчові технології» за освітньо-науковою програмою «Харчові технології»

Молокопереробна промисловість є однією з провідних галузей харчової промисловості, яка динамічно розвивається. Впродовж багаторічної діяльності професорсько-викладацький склад кафедри напрацював унікальний досвід у системі фахової підготовки висококваліфікованих, конкурентоспроможних фахівців для забезпечення потреб суспільства, ринку праці та держави, здатних здійснювати інноваційну та організаційну діяльність, розв’язувати комплексні науково-технічні завдання та генерувати сучасні знання у сфері виробництва молочних продуктів.

ПЕРЕВАГИ НАВЧАННЯ НА КАФЕДРІ ТЕХНОЛОГІЇ МОЛОКА І МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ:

1. Підготовка фахівців за профілем освітньої програми здійснюється на випусковій кафедрі 55 років, тому багаторічний досвід науково-педагогічного складу та ґрунтовність теоретичних знань наукових шкіл кафедри гарантують підготовку фахівців з глибокими спеціальними знаннями.

2. Наявність потужної науково-педагогічної школи. У викладанні освітніх компонентів за фахом задіяно високопрофесійний кадровий потенціал кафедри, зокрема 2 доктори наук, 7 кандидатів наук, з яких 1 професор.

3. Багаторічна ефективна співпраця з науковими установами, асоціаціями та спілками  підприємств галузі та профільними університетами.

4. Інноваційні технології викладання, навчання та організації навчального процесу (система  управління навчанням Moodl, єдина програма управління освітнім процесом ПС-деканат та ін.).

5. Повна забезпеченість кожної освітньої компоненти ОПП навчально-методичними матеріалами, у тому числі відеоматеріалами для проведення лабораторних робіт в он-лайн режимі.

6. Позитивний досвід проведення гостьових лекцій, у тому числі за участю українських та закордонних вчених і представників міжнародних корпорацій та фірм.

7. Впровадження дуальної освіти, запровадження національної академічної мобільності, участь здобувачів у виконанні держбюджетних та госпдоговірних тематик.

8. Наявність серед здобувачів переможців всеукраїнських та галузевих конкурсів.

9. Проходження професійної та переддипломної практик здобувачами на сучасних промислових та крафтових молокопереробних підприємствах галузі, в тому числі і в країнах ЄС. Щорічне оновлення баз практик. 

10. Універсальність знань випускників, що розширює можливості працевлаштування на ринку праці.

  СЕРТИФІКАТ ПРО АКРЕДИТАЦІЮ ОСВІТНЬОЇ ПРОГРАМИ

 

На сайт кафедри

Остання зміна: 10 жовтня 2024

Кафедра здійснює підготовку фахівців:

освітнього ступеня «бакалавр»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» та освітньою програмою:

  • Харчові технології та інженерія
Форма навчання Термін навчання
Денна 4 роки
Денна скорочена 2 або 3 роки
Заочна / Дистанційна 4 роки 
Заочна скорочена / Дистанційна скорочена 2 роки 6 місяців або 3 роки 6 місяців

Детальніше...

освітнього ступеня «магістр»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» та освітньою програмою:

  • Технології зберігання, консервування та переробки молока
Форма навчання Термін навчання
Всі форми навчання 1 рік 4 місяці

Детальніше...

наукового ступеня «доктор філософії»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології»

Форма навчання Термін навчання
Всі форми навчання 4 роки

 

наукового ступеня «доктор наук»

Підготовка фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології»

Форма навчання Термін навчання
Денна 2 роки

 

Навчання на кафедрі технології молока і молочних продуктів – гарантія якісної підготовки на базі останніх світових досягнень галузі, а також надійна перспектива працевлаштування, зумовлена заслуженим авторитетом університету і високою кваліфікацією фахівців. Переважна більшість випускників працює на підприємствах молочної промисловості.

 

Навчальні дисципліни, які викладаються кафедрою

БАКАЛАВРИ
Назва Робочі програми
2024 року
Робочі програми
2023 року
Робочі програми
2022 року
Робочі програми
2021 року
Авторське морозиво та заморожені десерти. Промислові і крафтові технології 181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
   
Безвідходні технології молочної промисловості   181 (ХТІ)   181 (ХТІ)
Біотехнологічні та фізико-хімічні основи харчових виробництв 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
181 (ХТІ) скор.
Біотехнологічні та фізико-хімічні основи харчових виробництв. Модуль 7. Процеси бродіння в харчових технологіях та ферментативна активність        
Вхідний контроль сировини харчових виробництв 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
Вступ до харчових технологій: практичні і теоретичні аспекти 181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
Загальні технології харчових виробництв 051 (ЕП)
071 (ОА)
072 (ФБСС)
076 (ЦБТП)
071 (ОА)
072 (ФБСС)
051 (ЕП)
051 (ЕПЗБ)
061 (РЗГ)
071 (ОА)
072 (ФБСС)
071 (ОА)
Загальні харчові технології 162 (БФПХП) 162 (БФПХП) 162 (БФПХП)  
Інжинірінг харчових виробництв. Модуль 2. Технологічне проєктування 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)  
Комплексна дисципліна. Контроль якості та безпечності харчових продуктів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) дфн, ск
181 (ХТІ) зфн
 
Комплексна дисципліна. Харчові технології 181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ХТІ) дфн, ск
181 (ХТІ) зфн
 
Контроль якості та безпечності харчових продуктів       181 (ХТІ)
Методологія наукових досліджень   181 (ХТІ)   181 (ХТІ)
Моніторинг виробничих процесів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) дфн, зфн.ск
181 (ХТІ) дфн.ск
 
Основи одержання морозива та заморожених десертів     181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
Основи отримання та первинного оброблення молока   181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 1. Нормативні документи в харчовій промисловості 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)  
Проектування харчових виробництв     181 (ХТІ) 5к зфн 181 (ХТІ)
Сировина для харчових продуктів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)  
Технології консервування та зберігання молочних продуктів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
Технології вершкового масла, спредів та переробки вторинних молочних ресурсів       181 (ХТІ)
Технології масла, молочних жирів та спредів   181 (ХТІ)   181 (ХТІ)
Технології молочних продуктів спеціального призначення   181 (ХТІ)   181 (ХТІ)
Технології незбираномолочних продуктів та морозива 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)
Технологiчний семінар   181 (ХТІ)   181 (ХТІ)
Технологія сирів       181 (ХТІ)
Харчові технології     181 (ТЕБХП) 181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
Хімія та фізика молока і молочних продуктів 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ) 181 (ХТІ)

 

МАГІСТРИ
Назва Робочі програми
2024 року
Робочі програми
2023 року
Робочі програми
2022 року
Інновації молокопереробної галузі   181 (ТЗКПМо) 181 (ТЗКПМо)
Інноваційні технології пакування і логістики харчових продуктів     181 (ТЗКПМо)
Інноваційні харчові інгредієнти у технологіях молочних та молоковмісних продуктів   181 (ТЗКПМо) 181 (ТЗКПМо)
Історія і методологія науки у сфері виробництва молочних продуктів   181 (ТЗКПМо) 181 (ТЗКПМо)
Логістичні системи молокопереробних підприємств   181 (ТЗКПМо) 181 (ТЗКПМо)
Менеджмент якості та безпечності молочних і молоковмісних продуктів   181 (ТЗКПМо) 181 (ТЗКПМо)
Моніторинг та логістика виробничих процесів в молочній галузі      
Наукові основи безвідходних технологій відновлюваної сировини   181 (ТЗКПМо) 181 (ТЗКПМо)
Науково-дослідницький практикум   181 (ТЗКПМо) 181 (ТЗКПМо)
Оптимізація та статистичні методи аналізу в харчових технологіях. Модуль 1. Оптимізація технологічних процесів виробництва молочних та молоковмісних продуктів   181 (ТЗКПМо) 181 (ТЗКПМо)
Світові тенденції розвитку індустрії переробки молока   181 (ТЗКПМо) 181 (ТЗКПМо)
Системний підхід управління матеріальними та інформаційними потоками у молочній промисловості   181 (ТЗКПМо) 181 (ТЗКПМо)
Сучасні досягнення світової науки у сфері виробництва молочних продуктів      
Теоретичні основи і практика ресурсозбереження в молочній галузі   181 (ТЗКПМо) 181 (ТЗКПМо)
Харчові добавки: гармонізація регламентів ЄС у виробництві молочних і молоковмісних продуктів 181 (ТЗКПМо) 181 (ТЗКПМо) 181 (ТЗКПМо)
Харчові інгредієнти для виробництва морозива та заморожених продуктів   181 (ТЗКПМо) 181 (ТЗКПМо)
міждисциплінарна освітньо-наукова програма
ПРОМИСЛОВІ ТА КРАФТОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ HORECA В ТУРИЗМІ
Інноваційні технології пакування і логістики харчових продуктів     181 242

 

ДОКТОР ФІЛОСОФІЇ
Назва Робочі програми
2024 року
Робочі програми
2023 року
Робочі програми
2022 року
Робочі програми
2021 року
Актуальні проблеми харчових технологій 181 (ХТ) 181 (ХТ) 181 (ХТ) 181 (ХТ)
Натуральні технологічно-функціональні інгредієнти в технологіях молочних та молоковмісних продуктів     181 (ХТ) 181 (ХТ)
Натуральні технологічно-функціональні інгредієнти у харчових технологіях   181 (ХТ)    
Наукові основи формування реологічних властивостей харчових продуктів     181 (ХТ) 181 (ХТ)
Технічні молочно-білкові інгредієнти у харчових технологіях   181 (ХТ) 181 (ХТ) 181 (ХТ)
Фаховий колоквіум 181 (ХТ) 181 (ХТ) 181 (ХТ) 181 (ХТ)
Ферментоліз лактози і молочних білків     181 (ХТ) 181 (ХТ)

 

На кафедрі технології молока і молочних продуктів науково-дослідна робота проводиться відповідно до основних напрямів науково-інноваційної діяльності України та спрямована на вирішення актуальних питань молокопереробної галузі.

Співробітники кафедри мають високу публікаційну активність, в тому числі у виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз даних (Wеb оf Sсіеnсе, Scopus) та постійно розширюють практику співпраці з провідними ученими з інших країн з метою реалізації спільних проектів, гостьових лекцій, наукових досліджень та публікацій.

Співробітники і здобувачі кафедри приймають активну участь у виконанні:

держбюджетних тематик: «Формування якості і безпеки молочних та молоковмісних продуктів з натуральними компонентами» (реєстраційний номер 0117U004398),  «Удосконалення існуючих та створення нових ресурсоефективних технологій молочних продуктів підвищеної харчової цінності» (реєстраційний номер 0120U103103), «Наукове обгрунтування ресурсоефективних технологій харчових продуктів, збагачених поліфункціональними інгредієнтами» (реєстраційний номер 0120U102556); «Реалізації ресурсозберігаючих методів модифікації функціонально-технологічних характеристик молочної сироватки в технологіях харчових продуктів цільового призначення» (реєстраційний номер 0120U100868);

госпдоговірних тематик: «Розроблення нової рецептури морозива плодово-овочевого» (договір №630/19); «Створення стабілізаційних систем для продуктів молоковмісних сиркових, до складу яких входять молочні та рослинні жири» (договір №850/21), «Проведення дослідних виробок йогурту з новими стабілізаційними системами» (договір №858/21).

На кафедрі функціонує науковий гурток "Молочна справа", до якого активно залучені здобувачі всіх рівнів здобуття освіти. З врахуванням характеру навчального процесу у ВНЗ науково-дослідна робота здобувачів здійснюється із застосуванням різних форм організації, що має велике значення для більш широкого залучення студентської молоді до наукових досліджень. Учасники наукового гуртка приймають активну участь у виконанні держбюджетних і госпдоговірних тематик кафедри, міжнародних та всеукраїнських конференціях, конкурсах, олімпіадах та мають високі показники публікаційної активності. Кафедра щороку здійснює відбір здібної молоді із числа випускників магістратури та молодих викладачів і науковців для навчання в аспірантурі.

Результати науково-дослідної діяльності кафедри регулярно висвітлюються на веб-сайті кафедри.

1967 рік

створено кафедру технології і обладнання виробництв м'ясної і молочної промисловості;

1969 рік

кафедру реорганізовано у кафедру технології молока та молочних продуктів і у тому ж році при кафедрі відкрито аспірантуру;

1986 рік

при Київському міськомолзаводі №1 створено навчально-виробничу філію кафедри;

На базі кафедри організовано галузеву науково-дослідну лабораторію з розроблення мало- та безвідходних технологій з перероблення сировини м'ясної та молочної промисловості;

2003 рік

на базі спеціальності "Технології зберігання, консервування та переробки молока" відкрито спеціалізацію "Технологія морозива";

2004 рік

розпочато проведення щорічних науково-практичних семінарів та конференцій з питань розвитку молочної промисловості за участі провідних виробників молочної продукції, обладнання, виробників бактеріальних і ферментних препаратів, упаковки, миючих засобів та ін.;

2011 рік

розпочато діяльність студентського наукового гуртка «Молочна справа» за напрямом НДР «Розроблення ресурсозберігаючих технологій молочних продуктів профілактичної дії» під керівництвом завідувача кафедри, проф., д.т.н. Поліщук Г.Є.;

2016 рік

на базі спеціальності 181 «Харчові технології» розпочато освітню діяльність у межах сертифікатних програм.