Н У Х Т

Із діяльністю Центру незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ» ознайомились другокурсники

19 березня 2019

Із діяльністю Центру незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ» ознайомились другокурсники

Студенти 2 курсу кафедри експертизи харчових продуктів спеціальності «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» за ініціативи свого куратора Анастасії Чорної ознайомились із діяльністю Центру незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ», що є незалежною громадською організацією із захисту прав споживачів з 2001 року та спеціалізується на різних тестуваннях, досліджені якості та безпечності товарів і послуг, комунікуючи результати споживачам у доступній формі.

Фахівці центру здійснюють порівняльні тестування якості аналогічної продукції різних виробників, що дає споживачеві можливість реалізувати своє право на отримання незалежної та достовірної інформації про реальну якість товарів і послуг. Структура організації і принципи проведення тестувань аналогічні провідній випробувальній організації Європи – Stiftung Warentest. З моменту заснування Центр Експертиз «ТЕСТ» здійснив понад 620 тестувань, в яких були досліджені більше 7000 харчових продуктів.

Від керівника відділу тестування Ніни Кільдій студенти дізналися не тільки про структуру та діяльність центру, а й про деякі цікаві дослідження, в результаті яких були виявлені фальсифіковані харчові продукти у великій кількості (наприклад, тільки 4 зразки досліджуваної соняшникової олії із 20 не мали перевищення за вмістом бенз(а)пірену). Також ознайомились із відмінністю вимог до якості харчових продуктів порівняно з європейськими вимогами та їх невідповідністю (наприклад, в ДСТУ 5065:2008 «Олія оливкова. ТУ постачання» є розбіжності в класифікації та відсутність методів ідентифікації (фальсифікації) порівняно з CODEX-STAN 33-1918). Ніна Кільдій нагадала студентам про проблему наявності транс-жирів у харчових продуктах і представила результати досліджень різних харчових продуктів, в яких був виявлений їх високий вміст. Також був розвінчаний міф про високу якість білоруських харчових продуктів, зокрема вершкового масла, яке з Білорусії вже давно не постачається. Із досліджуваних 29 зразків вершкового масла, що реалізується в торговельних мережах, були виявлені 20 зразків фальсифікату.

У студентів виникло багато запитань, на які керівник відділу тестування Центру експертиз «ТЕСТ» надала вичерпні відповіді.

Студенти залишилися задоволені та побажали розвитку Центру «ТЕСТ» і фінансової підтримки з боку держави!

Опублікований: 19-03-2019
Читайте також:
Науковці з Австрії прочитали лекцію для студентів кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів

У рамках візиту партнерів українсько-австрійського науково-дослідного проєкту «Використання ферментативних методів для сталого виробництва рослинної олії» із Австрійської республіки професор Роланд Людвіг та аспірантка Кванкао Карнпакді прочитали гостьову лекцію для студентів кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та космети...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науковці з Австрії прочитали лекцію для студентів кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів 10 грудня 2021

Успішно пройшли захисти здобувачів вищої освіти кафедри технології молока і молочних продуктів

На кафедрі технології молока і молочних продуктів з 16 по 22 червня 2022 року відбулися захисти дипломних проєктів фахівців у галузі знань 18 «Виробництво та технології», освітнього ступеня «Бакалавр», за спеціальністю 181 «Харчові технології» денної та денної скороченої форм навчання. У роботі Екзаменаційних комісій взяли участь досвідчені виклад...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Успішно пройшли захисти здобувачів вищої освіти кафедри технології молока і молочних продуктів 23 червня 2022

Науковий семінар із розгляду дисертаційної роботи

23 червня 2022 року в режимі відеоконференції на засіданні кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування відбувся розширений науковий семінар із розгляду дисертаційної роботи Андрія Слюсенка на тему «Науково-практичні засади удосконалення ежекційних апаратів харчових виробництв» на здобуття наукового ступеня доктора філо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науковий семінар із розгляду дисертаційної роботи 27 червня 2022

Ораторському мистецтву вчилися студенти хіміки-технологи

Формат майстер-класів в опануванні чогось цікавого став доволі популярним сьогодні в університеті. Останній приклад – наші хіміки-технологи. Вони повірили у свої сили, підвищили рівень володіння власними здібностями та отримали з перших рук від відомої теле- та радіоведучої знання з ораторського мистецтва, що було дуже корисно. Наталія Махно, як  т...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ораторському мистецтву вчилися студенти хіміки-технологи 08 червня 2018