Н У Х Т

Її величність – технологія оздоровчих продуктів: відбулася Міжнародна конференція «Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека»

15 листопада 2019

Її величність – технологія оздоровчих продуктів: відбулася Міжнародна конференція «Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека»

14-15 листопада кафедра технології оздоровчих продуктів проводить 6-ту Міжнародну конференцію «Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека».

Учасники конференції працювали під гаслом «Її величність – технологія оздоровчих продуктів», оскільки всі вони причетні до розроблення, конструювання та способів отримання оздоровчих харчових продуктів, які на світовому ринку позиціонуються як «корисні для здоров’я».

У вітальному слові завідувач кафедри Галина Сімахіна підкреслила пріоритетність даного напряму у розвитку харчових технологій, зазначивши, що в нинішніх умовах та, й мабуть, на сотні років наперед зберігатиметься і розширюватиметься світовий тренд здорового харчування та натуралізації харчових продуктів, дієтичних добавок, поліфункціональних збагачувачів.

І у зв’язку з цим саме нинішньому поколінню технологів з оздоровчого харчування судилося започаткувати цей тренд в Україні і постійно розвивати його, орієнтуючись на світові стандарти.

З вітальним словом до учасників конференції звернулася завідувач кафедри фізики Світлана Літвинчук. Фахівець наголосила на взаємній зацікавленості кафедр у проведенні спільних робіт, як із точки зору поліпшення навчального процесу здобувачів, так і виконання наукових досліджень, передусім пов’язаних із вдосконаленням фізичних методів аналізу харчової сировини і отриманих з неї продуктів.

Студенти, особливо молодших курсів, мали нагоду ознайомитися з основними віхами започаткування напряму оздоровчого харчування та підготовкою кадрів на кафедрі технології оздоровчих продуктів.

Завідувач кафедри відзначила спорідненість між технологією харчування та медичними технологіями з точки зору шляхів і методів забезпечення належного стану здоров’я українців.

Були заслухані доповіді аспірантів та асистентів кафедри Світлани Камінської, Ірини Ясінської та Світлани Краєвської, результати виконання магістерських робіт здобувачів кафедри 2 курсу навчання та здобувачів молодших курсів.

У конференції взяли участь навчальні заклади: Тернопільський національний економічний університет, Одеська національна академія харчових технологій, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, ФГБОУ ВО «Московский государственный университет пищевых производств» (Москва, Росія), Чернівецький кооперативний економіко-правовий коледж, а також Національний ботанічний сад імені М. М. Гришка НАН України.

Про універсальність технологій оздоровчих продуктів свідчить перелік тем, за виступали доповідачі. Вони стосуються створення нових харчових продуктів і напоїв функціонального призначення на традиційних харчових основах.

Тому одні доповіді присвячені створенню нових хлібобулочних та кондитерських виробів, інші – молочних, а також нових безалкогольних харчових продуктів.

Найкращими визнано доповіді Світлани Камінської, здобувача магістранта Інни Коберник та здобувача 3 курсу Олександра Межибовського.

За результатами роботи конференції прийнята резолюція, основною складовою якої є визначення подальших шляхів розвитку харчової промисловості в Україні, представлених такими напрямами:

- подолання протиріччя між об'єктивною необхідністю зниження енергетичної цінності раціонів та застарілими уявленнями щодо корисності висококалорійних продуктів;
- наявність мінорних компонентів (регуляторних) як основний чинник ефективного використання макро- і мікронутрієнтів;
- налагодження випуску продуктів спеціального призначення;
- розвиток індустрії здорового харчування, з точки зору медицини – дієтологічна допомога населенню;
- розширення випуску продуктів для ентерального харчування;
- зміна стереотипів вітчизняних виробників – припинення використання небезпечних харчових штучних добавок у харчових продуктах, особливо для дітей; 
- здорове харчування – для всіх громадян і необхідного рівня продовольчої безпеки;
- продукти для здорового харчування – індикатори стилю життя, чинники позитивних емоцій, краси, здоров’я та активного творчого довголіття;
- запровадити в Україні тренд натуралізації харчових збагачувачів і харчових продуктів;
- істотно збільшити обсяги використання місцевих сировинних ресурсів;
- інтенсивний розвиток індустрії здорового харчування; здорове харчування – реалізації мрії усіх поколінь про ідеальну їжу, яка є ліками;
- розроблення і застосування технічно досконалих систем контролю якості сировини і продукції та систем управління якістю; 
- відповідність нової продукції світовим тенденціям розвитку індустрії здорового харчування.

 

 

Опублікований: 15-11-2019
Читайте також:
Мови у нашому житті – на черговому засіданні Speaking Club

23 лютого відбулося чергове засідання Speaking Club, проведене старшою викладачкою кафедри іноземних мов професійного спрямування Катериною Рудницькою. Тема обговорення – «Мови у нашому житті». Зокрема, говорили про важливість володіння іноземними мовами та їх вивчення, перший досвід спілкування іноземною мовою та які мови здобувачі хотіли б опанув...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Мови у нашому житті – на черговому засіданні Speaking Club 24 лютого 2023

Everyday English для першокурсників

Доцентка кафедри іноземних мов професійного спрямування Ольга Нежива провела відкрите заняття на тему «Transport» з дисципліни «Everyday English» у групі В120074 (збірна груп ТІ-1-1, ТІ-1-2, ТІ-1-3, ХЕ-1-7 Навчально-наукового інституту харчових технологій). Лекторка працювала з першокурсниками у режимі відеоконференції на платформі Zoom, використо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Everyday English для першокурсників 01 травня 2025

Науковий гурток «Якість і безпечність» опановує міжнародні стандарти з безпечності харчової продукції

У 2025 році четвертокурсники-бакалаври освітньо-професійної програми «Технології харчування» опановували системи управління безпечністю харчових продуктів на платформі Udemy у межах роботи студентського наукового гуртка «Якість і безпечність» під керівництвом професора кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, гаранта освітньої програ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науковий гурток «Якість і безпечність» опановує міжнародні стандарти з безпечності харчової продукції 10 червня 2025

На вивчення цифрових інструментів для ефективного ведення бізнесу надихають викладачі кафедри економічної теорії

З 11 по 18 березня 2025 року старша викладачка кафедри економічної теорії Тетяна Швед прочитала серію гостьових лекцій на тему «Цифрові технології в сучасному бізнесі» здобувачам освіти Волинського фахового коледжу НУХТ, Свалявського технічного коледжу НУХТ, Львівського фахового коледжу харчової і переробної промисловості НУХТ, а також Львівського ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На вивчення цифрових інструментів для ефективного ведення бізнесу надихають викладачі кафедри економічної теорії 21 березня 2025