Н У Х Т

Її величність – технологія оздоровчих продуктів: відбулася Міжнародна конференція «Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека»

15 листопада 2019

Її величність – технологія оздоровчих продуктів: відбулася Міжнародна конференція «Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека»

14-15 листопада кафедра технології оздоровчих продуктів проводить 6-ту Міжнародну конференцію «Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека».

Учасники конференції працювали під гаслом «Її величність – технологія оздоровчих продуктів», оскільки всі вони причетні до розроблення, конструювання та способів отримання оздоровчих харчових продуктів, які на світовому ринку позиціонуються як «корисні для здоров’я».

У вітальному слові завідувач кафедри Галина Сімахіна підкреслила пріоритетність даного напряму у розвитку харчових технологій, зазначивши, що в нинішніх умовах та, й мабуть, на сотні років наперед зберігатиметься і розширюватиметься світовий тренд здорового харчування та натуралізації харчових продуктів, дієтичних добавок, поліфункціональних збагачувачів.

І у зв’язку з цим саме нинішньому поколінню технологів з оздоровчого харчування судилося започаткувати цей тренд в Україні і постійно розвивати його, орієнтуючись на світові стандарти.

З вітальним словом до учасників конференції звернулася завідувач кафедри фізики Світлана Літвинчук. Фахівець наголосила на взаємній зацікавленості кафедр у проведенні спільних робіт, як із точки зору поліпшення навчального процесу здобувачів, так і виконання наукових досліджень, передусім пов’язаних із вдосконаленням фізичних методів аналізу харчової сировини і отриманих з неї продуктів.

Студенти, особливо молодших курсів, мали нагоду ознайомитися з основними віхами започаткування напряму оздоровчого харчування та підготовкою кадрів на кафедрі технології оздоровчих продуктів.

Завідувач кафедри відзначила спорідненість між технологією харчування та медичними технологіями з точки зору шляхів і методів забезпечення належного стану здоров’я українців.

Були заслухані доповіді аспірантів та асистентів кафедри Світлани Камінської, Ірини Ясінської та Світлани Краєвської, результати виконання магістерських робіт здобувачів кафедри 2 курсу навчання та здобувачів молодших курсів.

У конференції взяли участь навчальні заклади: Тернопільський національний економічний університет, Одеська національна академія харчових технологій, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, ФГБОУ ВО «Московский государственный университет пищевых производств» (Москва, Росія), Чернівецький кооперативний економіко-правовий коледж, а також Національний ботанічний сад імені М. М. Гришка НАН України.

Про універсальність технологій оздоровчих продуктів свідчить перелік тем, за виступали доповідачі. Вони стосуються створення нових харчових продуктів і напоїв функціонального призначення на традиційних харчових основах.

Тому одні доповіді присвячені створенню нових хлібобулочних та кондитерських виробів, інші – молочних, а також нових безалкогольних харчових продуктів.

Найкращими визнано доповіді Світлани Камінської, здобувача магістранта Інни Коберник та здобувача 3 курсу Олександра Межибовського.

За результатами роботи конференції прийнята резолюція, основною складовою якої є визначення подальших шляхів розвитку харчової промисловості в Україні, представлених такими напрямами:

- подолання протиріччя між об'єктивною необхідністю зниження енергетичної цінності раціонів та застарілими уявленнями щодо корисності висококалорійних продуктів;
- наявність мінорних компонентів (регуляторних) як основний чинник ефективного використання макро- і мікронутрієнтів;
- налагодження випуску продуктів спеціального призначення;
- розвиток індустрії здорового харчування, з точки зору медицини – дієтологічна допомога населенню;
- розширення випуску продуктів для ентерального харчування;
- зміна стереотипів вітчизняних виробників – припинення використання небезпечних харчових штучних добавок у харчових продуктах, особливо для дітей; 
- здорове харчування – для всіх громадян і необхідного рівня продовольчої безпеки;
- продукти для здорового харчування – індикатори стилю життя, чинники позитивних емоцій, краси, здоров’я та активного творчого довголіття;
- запровадити в Україні тренд натуралізації харчових збагачувачів і харчових продуктів;
- істотно збільшити обсяги використання місцевих сировинних ресурсів;
- інтенсивний розвиток індустрії здорового харчування; здорове харчування – реалізації мрії усіх поколінь про ідеальну їжу, яка є ліками;
- розроблення і застосування технічно досконалих систем контролю якості сировини і продукції та систем управління якістю; 
- відповідність нової продукції світовим тенденціям розвитку індустрії здорового харчування.

 

 

Опублікований: 15-11-2019
Читайте також:
Про організацію роботи університету у період дії карантину

На виконання постанови Кабінету міністрів України від 9 грудня 2020 р. №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавiрусом sАRS-СоV-2», з 19 грудня 2020 р. до 28 лютого 2021 р. в університеті діє...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про організацію роботи університету у період дії карантину 28 грудня 2020

На кафедрі іноземних мов професійного спрямування відбувся І етап Всеукраїнської олімпіади з іноземних мов

26 лютого 2018 року кафедра іноземних мов професійного спрямування провела І етап Всеукраїнської олімпіади з іноземних мов. Проведення такої олімпіади вже стало доброю традицією для колективу кафедри, адже дає змогу виявити найсильніших студентів та заохочувати інших до вивчення іноземних мов. До участі у предметних олімпіадах активно долучилися я...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На кафедрі іноземних мов професійного спрямування відбувся І етап Всеукраїнської олімпіади з іноземних мов 27 лютого 2018

Акредитацію пройшли успішно – освітній програмі «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» бути!

Період підготовки акредитаційної справи освітньої програми «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»: збирання інформації, робота зі зовнішніми і внутрішніми стейкхолдерами, детальне опрацювання документів, підготовка фото- та відеозвітів, а також два місяці очікування завершення процедурних моментів прийняття рішення керівництвом Галузевої ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Акредитацію пройшли успішно – освітній програмі «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» бути! 16 квітня 2021

Щоб гарно вчити, треба постійно вчитися

Викладачі кафедри екології та екоменеджменту, професор Ігор Якименко, доцентки Оксана Салавор, Оксана Ничик і Наталія Бублієнко взяли участь у онлайн-тренінгу з основ виробництва біометану в Україні. Він був зорганізований одним із флагманів відновлюваної енергетики нашої країни – Біоенергетичною асоціацією України UABIO. Лекторами виступили знані ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Щоб гарно вчити, треба постійно вчитися 06 березня 2024