Н У Х Т

Виконання наукової роботи – реальна можливість бути корисним для суспільства

15 жовтня 2020

Виконання наукової роботи – реальна можливість бути корисним для суспільства

Переддипломна практика – час, який магістранти-науковці кафедри біотехнології і мікробіології можуть використати для завершення експериментальної роботи, оформлення результатів досліджень і виконання індивідуального завдання. Зокрема, магістрант II року навчання Назар Видасов виконував наукову роботу у відділі моніторингу пухлинного процесу та дизайну терапії Інституту експериментальної патології, онкології та радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України.

Згідно з даними, наведеними у літературі, відомо, що умови гіперінсулінемії корелюють із підвищеним ризиком розвитку злоякісних новоутворень різної локалізації, окрім того ці умови сприяють прогресії раку у пацієнтів. Однак, можливі механізми і ефекти впливу інсуліну та умов гіперінсулінемії на пухлинні клітини залишаються не дослідженими. Саме тому здобувач долучився до роботи, пов’язаної з дослідженнями впливу гіперінсулінемії на біологічні властивості клітин раку молочної залози. У цій роботі була використана унікальна клітинна лінія, отримана на базі ІЕПОР ім. Р.Є. Кавецього, з плевральної рідини хворої на рак молочної залози, що знаходилася на останній стадії захворювання. Ця лінія клітин є тричі негативною, що вказує на їх високий ступінь злоякісності.

Під час виконання роботи студент опанував як класичні, так і сучасні методи досліджень клітинного аналізу, зокрема, проліферативну активність клітин оцінював стандартним колориметричним методом шляхом фарбування клітин кристалічним фіолетовим, метаболічну активність клітин аналізував шляхом визначення кількості глюкози в поживному середовищі колориметричним ензиматичним методом з оксидазою глюкози, міграційну активність пухлинних клітин визначав методом scratch assay, а рівень експресії рецептора естрогену, прогестерону, білків міжклітинної адгезії і білка цитоскелету визначав методом імуноцитохімічного аналізу. У результаті досліджень було з’ясовано, що умови гіперінсулінемії призводять до підвищення злоякісності досліджуваної лінії пухлинних клітин.

За результатами проведених досліджень вже опублікований ряд праць, а наразі підготовлена доповідь для участі в ІX міжнародній науково-технічній конференції «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті Євроінтеграції».

Отже, індивідуальне завдання виконане, звіт щодо проходження практики оформлений, попереду фінішна пряма – виконання магістерської роботи.

Магістрант каже, що виконання наукової роботи на базі ІЕПОР ім. Р.Є. Кавецього НАН України дало йому відчуття корисності суспільству, а отримані дані сприятимуть ефективному пошуку нових способів боротьби з онкологічними захворюваннями.

Опублікований: 15-10-2020
Читайте також:
Дивовижним світом у Національному науково-природничому музеї мандрували першокурсники кафедри економіки і права

Студенти першого курсу спеціальності 051 «Економіка» разом із асистентом кафедри економіки і права Ольгою Макаревич вирішили започаткувати власну традицію та відвідувати цікаві місця, пам’ятки, культурні заходи, музеї тощо з нагоди та без. Цього разу вони  відвідали Національний науково-природничий музей Національної академії наук України, де змог...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Дивовижним світом у Національному науково-природничому музеї мандрували першокурсники кафедри економіки і права 21 листопада 2019

Мотивуючі знайомства здобувачів освіти з підприємствами

2 грудня студенти 3 курсу разом із доцентом кафедри біотехнології продуктів бродіння та виноробства Романом Мукоїдом відвідали крафтову міні-пивоварню «Syndicate», де їх гостинно зустрів магістрант кафедри Роман Нищун. Він розповів молодшим колегам про види крафтового пива, які виготовляються на пивоварні (а це – понад 40 видів!). Здобувачі освіт...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Мотивуючі знайомства здобувачів освіти з підприємствами 04 грудня 2020

Яскраве дозвілля наших студентів

Поки випускники бакалаврату складають вступні випробування до магістратури, студенти молодших курсів, успішно склавши сесію, а деякі спеціальності, і завершивши практику, насолоджуються літнім відпочинком. Сонячна погода спонукала зібратися групу МЯ ІІІ-1 разом із куратором, доцентом кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Оксаною Топчій на ек...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Яскраве дозвілля наших студентів 19 липня 2018

Науковці університету – серед авторів колективної монографії Ради ректорів Київського вузівського центру

За ініціативи й підтримки Ради ректорів Київського вузівського центру вийшла друком колективна монографія «Шляхи розвитку закладів вищої освіти в новій соціальній реальності», присвячена питанням організації вищої освіти, інноваційних перетворень і забезпечення якості вищої освіти, висвітленню досвіду закладів вищої освіти з формування конкурентосп...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науковці університету – серед авторів колективної монографії Ради ректорів Київського вузівського центру 04 листопада 2022