Н У Х Т

Відкрита лекція на кафедрі харчової хімії: цікаво про токсикологію нітрогенвмісних речовин

17 лютого 2021

Відкрита лекція на кафедрі харчової хімії: цікаво про токсикологію нітрогенвмісних речовин

Незважаючи на складність і залежність онлайн-навчання від різних форс-мажорних обставин, професорсько-викладацький колектив кафедри харчової хімії нашого університету докладає всі зусилля для того, щоб зміст і наповненість лекцій, практичних і лабораторних занять були не менш цікавими, ніж при проведенні в аудиторіях.

Ось і сьогодні відбулось онлайн надзвичайно насичене відкрите лекційне заняття з дисципліни «Токсикологічна хімія» для збірної групи БТ-2ТХ здобувачів першого курсу факультету біотехнології та екологічного контролю.

Тема лекції, розрахованої на два заняття, яку прочитав кандидат хімічних наук, доцент кафедри харчової хімії Олександр Макаренко – «Токсикологія нітрогенвмісних шкідливих речовин. Джерела їх надходження та заходи щодо зменшення». Треба зазначити, що матеріал лекції є досить цікавим і необхідним для розширення професійного й наукового кругозору майбутніх інженерів-біотехнологів.

Лектор розпочав заняття з повторення хімічного визначення нітратів, їх промислового та фізіологічного значення. Була надана історична довідка добування селітри, застосування у якості консерванта, починаючи зі Стародавньої Індії та Китаю, Давньої Греції, середньовічної Німеччини. Викладач звернув увагу, що сучасні відомі поклади селітри знаходяться в Чілі. Далі детально було розглянуто хімізм покращення зовнішнього вигляду м’ясних виробів за допомогою нітратів та їх антибактеріальна дія. Доцент зосередив увагу слухачів на основних причинах токсичності нітратів, граничних концентраціях і дозах, симптомах і фізіологічних наслідках отруєння нітрогенвмісними сполуками. Окрему увагу лектор присвятив джерелам забрудненості води, нормам вмісту нітратів у різних продуктах, дитячих сумішах. Слухачі були здивовані різницею граничних норм вмісту нітратів в інших країнах.

Лекція Олександра Макаренка була надзвичайно цікавою, насиченою та корисною не тільки для студентів, але й для присутніх викладачів. Наприкінці заняття викладач побажав усім міцного здоров’я та запропонував здобувачам задати питання.

Тож і колектив кафедри бажає лектору здоров’я, успіхів у науковій і педагогічній діяльності!

Опублікований: 17-02-2021
Читайте також:
Врученням сертифікатів міжнародного стажування завершилась закордонна практика

Для вручення сертифікатів міжнародного стажування здобувачам освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» освітньо-професійної програми «Технології харчування» до університету завітали директор компанії ЕООД «ТУРАЛ C» та ЕООД «Т Хотелс» Гешо Любенов і фахівчиня компанії Яна Бербенчук. У ході зустрічі у дружній родині факуль...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Врученням сертифікатів міжнародного стажування завершилась закордонна практика 26 листопада 2024

Блискучі захисти кваліфікаційних робіт бакалаврів на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів

14 червня в оnline-форматі на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів відбулися захисти кваліфікаційних робіт здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» за спеціальністю 181 «Харчові технології», освітньо-професійною програмою «Харчові технології та інженерія». Екзаменаційну комісію очолив завідувач кафедри, професор Василь Пасічний. До складу ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Блискучі захисти кваліфікаційних робіт бакалаврів на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів 14 червня 2024

У гостях у майбутніх вступників

Не секрет, що ефективність профорієнтаційної роботи серед учнівської молоді значно підвищується, якщо вони отримують інформацію від студентів, які ще донедавна самі були школярами. Ось і студентка 4 курсу кафедри екологічної безпеки та охорони праці Лілія Руденко завітала до рідної школи – Хрестителівського НВК, де поділилася з учнями враженнями п...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У гостях у майбутніх вступників 30 січня 2019