Н У Х Т

Відкрита лекція на кафедрі харчової хімії: цікаво про токсикологію нітрогенвмісних речовин

17 лютого 2021

Відкрита лекція на кафедрі харчової хімії: цікаво про токсикологію нітрогенвмісних речовин

Незважаючи на складність і залежність онлайн-навчання від різних форс-мажорних обставин, професорсько-викладацький колектив кафедри харчової хімії нашого університету докладає всі зусилля для того, щоб зміст і наповненість лекцій, практичних і лабораторних занять були не менш цікавими, ніж при проведенні в аудиторіях.

Ось і сьогодні відбулось онлайн надзвичайно насичене відкрите лекційне заняття з дисципліни «Токсикологічна хімія» для збірної групи БТ-2ТХ здобувачів першого курсу факультету біотехнології та екологічного контролю.

Тема лекції, розрахованої на два заняття, яку прочитав кандидат хімічних наук, доцент кафедри харчової хімії Олександр Макаренко – «Токсикологія нітрогенвмісних шкідливих речовин. Джерела їх надходження та заходи щодо зменшення». Треба зазначити, що матеріал лекції є досить цікавим і необхідним для розширення професійного й наукового кругозору майбутніх інженерів-біотехнологів.

Лектор розпочав заняття з повторення хімічного визначення нітратів, їх промислового та фізіологічного значення. Була надана історична довідка добування селітри, застосування у якості консерванта, починаючи зі Стародавньої Індії та Китаю, Давньої Греції, середньовічної Німеччини. Викладач звернув увагу, що сучасні відомі поклади селітри знаходяться в Чілі. Далі детально було розглянуто хімізм покращення зовнішнього вигляду м’ясних виробів за допомогою нітратів та їх антибактеріальна дія. Доцент зосередив увагу слухачів на основних причинах токсичності нітратів, граничних концентраціях і дозах, симптомах і фізіологічних наслідках отруєння нітрогенвмісними сполуками. Окрему увагу лектор присвятив джерелам забрудненості води, нормам вмісту нітратів у різних продуктах, дитячих сумішах. Слухачі були здивовані різницею граничних норм вмісту нітратів в інших країнах.

Лекція Олександра Макаренка була надзвичайно цікавою, насиченою та корисною не тільки для студентів, але й для присутніх викладачів. Наприкінці заняття викладач побажав усім міцного здоров’я та запропонував здобувачам задати питання.

Тож і колектив кафедри бажає лектору здоров’я, успіхів у науковій і педагогічній діяльності!

Опублікований: 17-02-2021
Читайте також:
Про правове адміністрування податків на відкритій лекції професорки кафедри економіки і права

На свою лекцію «Правові основи адміністрування податків в Україні» з навчальної дисципліни «Податкове право» для здобувачів 4 курсу спеціальності 051 «Економіка», освітньо-професійної програми «Економіка та правове забезпечення бізнесу» запросила всіх бажаючих професорка кафедри економіки і права Аліна Соловйова. Викладачка доступно і на високому ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про правове адміністрування податків на відкритій лекції професорки кафедри економіки і права 23 жовтня 2023

Ефективна виробнича практика – запорука майбутнього успіху здобувачів

Традиційно на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів щорічно на загальних зборах кафедри відбувається підсумкова конференція здобувачів по результатах проходження виробничої практики на передових м'ясопереробних підприємствах країни. Ось цього року 5 жовтня відповідальним по кафедрі за практичну підготовку студентів, доцентом Олегом Галенком...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ефективна виробнича практика – запорука майбутнього успіху здобувачів 06 жовтня 2020

Ознайомлення менеджерів персоналу з особливостями письмових кадрових комунікацій

12 вересня 2024 року здобувачки другого курсу освітньо-професійної програми «Менеджмент персоналу» Анастасія Роговська, Аліна Жигульська і Юлія Сауткіна разом із викладачками кафедри економіки праці та менеджменту ‒  професоркою Оленою Драган, доцентками Оленою Безпалько та Олесею Тур взяли участь у онлайн-вебінарі «Письмові кадрові комунікації» ві...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ознайомлення менеджерів персоналу з особливостями письмових кадрових комунікацій 13 вересня 2024