Н У Х Т

Відкрита лекція на кафедрі харчової хімії: цікаво про токсикологію нітрогенвмісних речовин

17 лютого 2021

Відкрита лекція на кафедрі харчової хімії: цікаво про токсикологію нітрогенвмісних речовин

Незважаючи на складність і залежність онлайн-навчання від різних форс-мажорних обставин, професорсько-викладацький колектив кафедри харчової хімії нашого університету докладає всі зусилля для того, щоб зміст і наповненість лекцій, практичних і лабораторних занять були не менш цікавими, ніж при проведенні в аудиторіях.

Ось і сьогодні відбулось онлайн надзвичайно насичене відкрите лекційне заняття з дисципліни «Токсикологічна хімія» для збірної групи БТ-2ТХ здобувачів першого курсу факультету біотехнології та екологічного контролю.

Тема лекції, розрахованої на два заняття, яку прочитав кандидат хімічних наук, доцент кафедри харчової хімії Олександр Макаренко – «Токсикологія нітрогенвмісних шкідливих речовин. Джерела їх надходження та заходи щодо зменшення». Треба зазначити, що матеріал лекції є досить цікавим і необхідним для розширення професійного й наукового кругозору майбутніх інженерів-біотехнологів.

Лектор розпочав заняття з повторення хімічного визначення нітратів, їх промислового та фізіологічного значення. Була надана історична довідка добування селітри, застосування у якості консерванта, починаючи зі Стародавньої Індії та Китаю, Давньої Греції, середньовічної Німеччини. Викладач звернув увагу, що сучасні відомі поклади селітри знаходяться в Чілі. Далі детально було розглянуто хімізм покращення зовнішнього вигляду м’ясних виробів за допомогою нітратів та їх антибактеріальна дія. Доцент зосередив увагу слухачів на основних причинах токсичності нітратів, граничних концентраціях і дозах, симптомах і фізіологічних наслідках отруєння нітрогенвмісними сполуками. Окрему увагу лектор присвятив джерелам забрудненості води, нормам вмісту нітратів у різних продуктах, дитячих сумішах. Слухачі були здивовані різницею граничних норм вмісту нітратів в інших країнах.

Лекція Олександра Макаренка була надзвичайно цікавою, насиченою та корисною не тільки для студентів, але й для присутніх викладачів. Наприкінці заняття викладач побажав усім міцного здоров’я та запропонував здобувачам задати питання.

Тож і колектив кафедри бажає лектору здоров’я, успіхів у науковій і педагогічній діяльності!

Опублікований: 17-02-2021
Читайте також:
Наукові будні наших аспірантів

Наші аспіранти активно ведуть свої наукові пошуки й користуються усіма можливостями, що дає їм академічна мобільність. Зокрема, здобувач вищої освіти на третьому (освітньо-науковому) рівні за спеціальністю «Харчові технології» Валентин Чорний (науковий керівник – доцент кафедри процесів і апаратів харчових виробництв Тарас Мисюра) розпочав 2022 рі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наукові будні наших аспірантів 11 січня 2022

Особливості дистанційного опанування студентами лабораторних робіт на прикладі дисципліни «Біологія клітин»

Викладачі кафедри біотехнології і мікробіології у період карантину підготували надзвичайно цікаві  та пізнавальні дистанційні лабораторні та практичні роботи на базі платформи MOODLE. Із безлічі яскравих дисциплін біотехнологів варто виділити особливо вражаючі для студентів лабораторні роботи з першої, надважливої профільної дисципліни, з якої і п...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Особливості дистанційного опанування студентами лабораторних робіт на прикладі дисципліни «Біологія клітин» 14 травня 2020

Новини Свалявського технічного коледжу НУХТ

Делегація Свалявського технічного коледжу НУХТ здійснила робочу поїздку до найбільшого промислового краю Словаччини – Тренчіну. Під час поїздки відвідали кілька навчальних закладів електротехнічного, механічного, ІТ-спрямування та напряму харчових технологій. Зокрема, розпочато процес укладення угод про подальшу співпрацю з Середньою професійною ш...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Новини Свалявського технічного коледжу НУХТ 04 листопада 2019

В університеті відбувся форум «Інноваційні підходи в промисловому та крафтовому виробництві: виклики та можливості»

Останнім часом в Україні, як і всьому світі зростає популярність крафтових виробництв. Крафтовий продукт – це про відповідальність перед споживачем, клієнтом, про повагу та прагнення направити загальну культуру споживання до показника якості і значимості. Таке виробництво може пожвавити місцевий бізнес і стати своєрідним магнітом для розвитку туриз...

ЧИТАТИ ДАЛІ

В університеті відбувся форум «Інноваційні підходи в промисловому та крафтовому виробництві: виклики та можливості» 26 жовтня 2023