Н У Х Т

Від мистецтва мікробів до технологічних тріумфів – біоплівки у біотехнологічних процесах

18 грудня 2023

Від мистецтва мікробів до технологічних тріумфів – біоплівки у біотехнологічних процесах

Наприкінці семестру відбувся останній захист магістрантами освітньо-професійної програми «Промислова та фармацевтична біотехнологія» спеціальності 162 «Біотехнологія та біоінженерія» своїх командних самостійних робіт, виконаних у рамках вивчення дисципліни «Природознавча мікробіологія».

Для кожного це був своєрідний виклик і можливість проявити себе у сфері пошуку, аналізу та узагальнення необхідної інформації, що є досить нелегким завданням. Однак викладачі кафедри біотехнології та мікробіології прикладають максимум зусиль, щоб навчити здобувачів освіти якісно систематизувати знайдену інформацію, вміти її використати, а найголовніше – представити аудиторії слухачів.

Останньою доповідь «Біоплівки у біотехнологічних процесах» представляла команда Анастасії Охмакевич. Виступ складався з кількох ключових розділів, у яких було  розглянуто як шкідливі, так і корисні біоплівки, їх деструкція, застосування у промисловості та екології.

Особливу увагу у доповіді було приділено корисним біоплівкам та їхньому широкому застосуванню у промисловості. Зокрема, доповідачі розповіли про можливість використання біоплівок для підвищення виходу цільових продуктів (органічних кислот, спиртів, рекомбінантних білків) і виробництва пробіотиків четвертого покоління. Надзвичайно цікавою та інформативною була частина доповіді про так звані «біоплівкові біореактори», їх конструктивні особливості та типи, а також використання для очищення води та ґрунтів від різних забрудників.

Слухачі були вражені глибиною аналізу літогляду, який дозволив розширити їх горизонти світосприйняття. Вони сподіваються, що дослідження корисних властивостей біоплівок проводитимуться і надалі та дозволять їм дізнатися ще більше про можливості їх практичного використання.

Опублікований: 18-12-2023
Читайте також:
Диджитал-маркетинг: реальний кейс від українського підприємця для маркетологів НУХТ

Обмін досвідом із реальними гравцями ринку є неодмінною частиною навчання на кафедрі маркетингу. Нещодавно в межах такої співпраці відбулась інтерактивна гостьова лекція «Digital-маркетинг на прикладі власного бізнесу» від Іллі Літуна. Зустріч виявилась цікавою для здобувачів спеціальностей 075 «Маркетинг», 076 «Підприємництво та торгівля» та 061 «...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Диджитал-маркетинг: реальний кейс від українського підприємця для маркетологів НУХТ 25 листопада 2024

Чому ми можемо навчитися зі злету та падіння золотих віків дізналися здобувачі освіти і викладачі

Здобувачі освіти спеціальності «Харчові технології», освітньо-професійних програм «Технології харчування», «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції», «Технології в ресторанному господарстві» разом із викладачами кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції долучилися до онлайн-лекції «Золоті віки: чого ми можемо навчитися з...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Чому ми можемо навчитися зі злету та падіння золотих віків дізналися здобувачі освіти і викладачі 27 березня 2023

Перший курс і перший захист

Нині широко застосовуються речовини, синтезовані бактеріями, грибами чи одноклітинними тваринами. З огляду на достатньо швидкі темпи розвитку біотехнології, можна зробити висновок, що потреба у висококваліфікованих фахівцях-біотехнологах теж росте, що підтверджує важливість для сучасного суспільства знань про використання клітин мікроорганізмів, тв...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перший курс і перший захист 12 червня 2023

Про енергоефективність на гостьовій лекції викладача кафедри теплоенергетики та холодильної техніки

24 лютого доцент кафедри теплоенергетики та холодильної техніки Роман Грищенко прочитав гостьову лекцію на тему «Енергоефективні будинки для майбутнього України» студентам другого і четвертого курсів Київського фахового коледжу ресторанного господарства НУХТ. Цікавий теоретичний матеріал викладач проілюстрував передовими технологіями у галузі енер...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про енергоефективність на гостьовій лекції викладача кафедри теплоенергетики та холодильної техніки 26 лютого 2025