Для магістрантів освітньо-професійних програм «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції» та «Технології в ресторанному господарстві» в межах навчальних дисциплін «Технології дієтичної харчової продукції» та «Інноваційні ресторанні технології» відбулася гостьова лекція «Профілактика дефіциту йоду для людей різних вікових груп в умовах антропогенного забруднення», яку прочитав головний науковий співробітник Державної установи «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва Національної академії медичних наук України», доктор медичних наук Віталій Корзун.
Фахівець поділився своїм багаторічним досвідом вивчення актуальних питань дієтології, профілактики та лікування мікроелементозів. Окрему увагу він приділив проблемі нестачі йоду, оскільки Україна належить до регіонів із природнім дефіцитом цього біогенного елементу.
Лектор докладно зупинився на негативних наслідках довготривалого дефіциту йоду у дітей, вагітних жінок, матерів-годувальниць і людей похилого віку. Особливо актуальним це питання постає в умовах війни та погроз із боку російської федерації щодо застосування в Україні ядерної зброї.
Увага аудиторії була також зосереджена на мінеральних речовинах – сателітах, таких як селен, цинк, залізо, мідь тощо, нестача чи надмірна кількість яких, у свою чергу, спричиняє виникнення йодозалежних захворювань.
Наостанок лектор навів перелік основних видів регіональної харчової сировини, застосування якої дозволить компенсувати нестачу йоду і побажав успіхів здобувачам та їхнім керівникам у науково-дослідницькій діяльності.
Віталій Наумович передав для загального користування на кафедру технології ресторанної і аюрведичної продукції примірник своєї монографії.
Здобувачі та викладачі кафедри щиро вдячні лектору за те, що він знайшов час і поділився знаннями та багаторічним досвідом науково-дослідницької діяльності з питань дієтології та профілактичної медицини. Присутні на лекції висловили сподівання і надалі проводити такі цікаві та змістовні зустрічі.