Н У Х Т

Вчені НУХТ – світовій спільноті: цінні інсайти здорового харчування

13 жовтня 2025

Вчені НУХТ – світовій спільноті: цінні інсайти здорового харчування

Нині відомо, що дикорослі рослини вони є джерелом важливих для здоров’я сполук – фенолів, флавоноїдів, антиоксидантів, вітамінів, мікроелементів, харчових волокон. При їх додаванні підвищується функціональність і смак традиційних м’ясних, хлібних, кондитерських виробів і напоїв. Їх компоненти є природними емульгаторами, стабілізаторами та загусниками. Також розширюється використання їстівних водоростей та грибів.

Проте, наші знання про користь дикорослих рослин часто базуються на джерелах із сумнівним авторитетом, недоведених фактах, вигадках і забобонах. Таким чином корисні речі можуть стати небезпечними.

Дійсна цінність дикорослих рослин обґрунтовується у книзі «Wild Edible Plants: Improving Foods Nutritional Value and Human Health through Biotechnology», виданій нещодавно міжнародним колективом вчених під керівництвом біохіміка та дієтолога Октавіо Паредес-Лопеса.

Книга ілюструє результати тривалої копіткої дослідницької роботи із вивчення трав – котячої м’яти та чашечок гібіскусу; ягід – барбарису, глоду, аронії, шипшини, годжі, терну; фруктів і плодів керобу (рожкового дерева) та баеля; водоростей – ламінарії, вакаме і комбу; а також їстівних і лікарських грибів.

Національний університет харчових технологій продовжує суспільне служіння із вирішення проблем харчування людства, а автори розділів книги, наші вчені Олена Стабнікова, Анастасія Шевченко, Світлана Літвінчук, Олег Галенко, Віктор Стабніков, Олександр Шевченко, Андрій Маринін, Василь Пасічний, Віра Дробот і Юлія Запорожець радо діляться досвідом із науковцями, інженерами та всіма охочими, наголошуючи, що правильне та обґрунтоване використання дикорослих рослин широко доповнить джерела здорового харчування.

Опублікований: 13-10-2025
Читайте також:
Випускники освітньої програми «Технології рослинних олій, жирових та косметичних продуктів» захистили ступінь магістра

На кафедрі технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів відбувся захист магістерських кваліфікаційних робіт випускниками спеціалізації «Технології рослинних олій, жирових та косметичних продуктів». Екзаменаційну комісію очолив голова Правління Київського маргаринового заводу «Олком» Юрій Євенко, котрий, до речі, є ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Випускники освітньої програми «Технології рослинних олій, жирових та косметичних продуктів» захистили ступінь магістра 26 лютого 2019

Факультатив з поглибленого вивчення англійської мови працює на кафедрі іноземних мов професійного спрямування

У наш час володіння іноземною мовою – це не тільки атрибут культурної людини, але і умова її успішної подальшої діяльності. Університет і кафедра іноземних мов професійного спрямування створюють належні умови для опанування студентами англійської мови на рівні, який відповідає міжнародним стандартам. З цією метою на кафедрі працює факультатив для ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Факультатив з поглибленого вивчення англійської мови працює на кафедрі іноземних мов професійного спрямування 12 грудня 2018

Підготовка до проведення Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності за компетенцією «Холодильна техніка та кондиціювання повітря» триває

Логічним продовженням передачі спонсорського інструменту закладам освіти, що готувалися до Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності за компетенцією «Холодильна техніка та кондиціювання повітря», стала нарада представників усіх зацікавлених навчальних закладів стосовно поновлення робіт по організації та проведенню Конкурсу. Ініціаторами на...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підготовка до проведення Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності за компетенцією «Холодильна техніка та кондиціювання повітря» триває 19 жовтня 2023

Бакалаври-економісти представили кваліфікаційні роботи на попередні захисти

У студентів молодших курсів кафедри економіки і права активно проходить модульний тиждень та іспити, а випускники 4 курсу освітньо-професійної програми «Економіка підприємства» спеціальності 051 «Економіка» успішно пройшли попередній захист кваліфікаційних робіт для здобуття освітнього ступеня «Бакалавр». На цьогорічних випускників чекало багато в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Бакалаври-економісти представили кваліфікаційні роботи на попередні захисти 12 червня 2020