Н У Х Т

Вчені НУХТ – світовій спільноті: цінні інсайти здорового харчування

13 october 2025

Вчені НУХТ – світовій спільноті: цінні інсайти здорового харчування

Нині відомо, що дикорослі рослини вони є джерелом важливих для здоров’я сполук – фенолів, флавоноїдів, антиоксидантів, вітамінів, мікроелементів, харчових волокон. При їх додаванні підвищується функціональність і смак традиційних м’ясних, хлібних, кондитерських виробів і напоїв. Їх компоненти є природними емульгаторами, стабілізаторами та загусниками. Також розширюється використання їстівних водоростей та грибів.

Проте, наші знання про користь дикорослих рослин часто базуються на джерелах із сумнівним авторитетом, недоведених фактах, вигадках і забобонах. Таким чином корисні речі можуть стати небезпечними.

Дійсна цінність дикорослих рослин обґрунтовується у книзі «Wild Edible Plants: Improving Foods Nutritional Value and Human Health through Biotechnology», виданій нещодавно міжнародним колективом вчених під керівництвом біохіміка та дієтолога Октавіо Паредес-Лопеса.

Книга ілюструє результати тривалої копіткої дослідницької роботи із вивчення трав – котячої м’яти та чашечок гібіскусу; ягід – барбарису, глоду, аронії, шипшини, годжі, терну; фруктів і плодів керобу (рожкового дерева) та баеля; водоростей – ламінарії, вакаме і комбу; а також їстівних і лікарських грибів.

Національний університет харчових технологій продовжує суспільне служіння із вирішення проблем харчування людства, а автори розділів книги, наші вчені Олена Стабнікова, Анастасія Шевченко, Світлана Літвінчук, Олег Галенко, Віктор Стабніков, Олександр Шевченко, Андрій Маринін, Василь Пасічний, Віра Дробот і Юлія Запорожець радо діляться досвідом із науковцями, інженерами та всіма охочими, наголошуючи, що правильне та обґрунтоване використання дикорослих рослин широко доповнить джерела здорового харчування.

Published on: 13-10-2025
Read also:
Готується до захисту ще один аспірант кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбувся попередній захист дисертаційної роботи «Удосконалення технології формованих картопляних чіпсів підвищеної харчової цінності» аспірантки Аліни Ковтун. Науковий керівник – завідувач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів, професор Володимир Ковбаса. Автором за...

READ YOURSELF

Готується до захисту ще один аспірант кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 23 december 2019

Перший пріоритет – здорове харчування від дитинства до довголіття

23-24 жовтня 2025 року в нашому університеті уже вп’яте відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи». Жодні виклики сьогодення не стають на заваді науковцям-харчовикам, медикам, виробникам харчової продукції, громадським діячам, іноземним колегам і парт...

READ YOURSELF

Перший пріоритет – здорове харчування від дитинства до довголіття 27 october 2025

Міжнародне стажування, що запам’ятається на все життя

У нашому університеті навчання в умовах воєнного стану відбувається не лише у студентів, а й у викладачів. Нещодавно старша викладачка кафедри біотехнології і мікробіології Олена Гудзенко завершила проходження міжнародного стажування для педагогічних і науково-педагогічних працівників «Фандрейзинг та організація проєктної діяльності в закладах осві...

READ YOURSELF

Міжнародне стажування, що запам’ятається на все життя 20 april 2022

НУХТ – у ТОП-15 за результатами акредитацій освітніх програм!

Згідно з ранжуванням закладів вищої освіти України за результатами акредитаційних експертиз 2019-2023 років наш університет посів 14 місце серед 204 ЗВО України, включених до рейтингу. Укладач рейтингу – Центр міжнародних проєктів «Євроосвіта» зазначає, що акредитаційні експертизи, які здійснюються Національним агентством із забезпечення якості ви...

READ YOURSELF

НУХТ – у ТОП-15 за результатами акредитацій освітніх програм! 09 april 2024