Н У Х Т

Вчена рада розглянула планові питання

30 листопада 2023

Вчена рада розглянула планові питання

30 листопада 2023 року у залі засідань відбулося планове засідання вченої ради університету.

На початку ректор Олександр Шевченко вручив нагрудний знак «Подяка ректора» деканові факультету автоматизації і комп’ютерних систем Андрію Форсюку та Почесну грамоту НУХТ завідувачці кафедри технології молока і молочних продуктів Галині Поліщук. Також привітали колег, що відсвяткували дні народження між засіданнями.

Проректор з навчально-виробничої діяльності та розвитку Олександр Бессараб проінформував про поточний стан справ у господарській діяльності. Зокрема, він повідомив, що наразі усі навчальні корпуси та гуртожитки підключені до опалення, придбаний ще один генератор на випадок відключень електроенергії, заборгованостей по виплаті заробітної плати немає.

Далі перейшли до розгляду питань порядку денного.

Результати вибору здобувачами вищої освіти дисциплін вільного вибору у 2023-2024 навчальному році проаналізувала начальниця навчального відділу, доцентка Тетяна Янюк. Доповідачка зазначила, що здобувачі освіти мали можливість обирати дисципліни з різних каталогів і переліків – загальноуніверситетського каталогу вибіркових дисциплін, що включає 29 дисциплін для здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр», 10 дисциплін для здобувачів освітнього ступеня «Магістр» і 8 дисциплін для здобувачів освітньо-наукового ступеня «Доктор філософії»; загальноінститутських/факультетських каталогів і каталогів галузі знань або спеціальності. Загальна кількість дисциплін, запропонована для здійснення вибору здобувачами вищої освіти у весняному семестрі становила 463, в осінньому семестрі – 572, з яких здобувачами денної форми навчання обрано 242 і 244 дисципліни відповідно (без урахування блоків дисциплін).

Співробітниками навчального відділу були сформовані переліки дисциплін і наданий доступ здобувачам освіти до загальноуніверситетського каталогу, каталогів інститутів, факультетів, галузі знань, спеціальності та переліків і блоків вибіркових дисциплін відповідних освітніх програм. Фахівці проаналізували результати усіх етапів вибору, створили збірні групи здобувачів і міжфакультетські/інститутські  та загальноуніверситетські лекційні потоки, склали розклад навчальних занять за обраними дисциплінами.

За результатами розгляду цього питання вчена рада ухвалила доручити директорам інститутів, деканам факультетів, гарантам освітніх програм, завідувачам кафедр переглянути каталоги вибіркових дисциплін, здійснити їх повний аналіз, вилучити дисципліни з однаковою назвою для різних освітніх програм, до 1 квітня оновити описи вибіркових дисциплін та подати їх для розміщення на сайті університету. Крім того, проводити роз’яснювальну роботу зі здобувачами перших курсів щодо можливостей визнання в університеті результатів неформального навчання здобувачів освіти та умов зарахування цих результатів як дисциплін за вибором.

Результати моніторингу кадрового забезпечення підготовки здобувачів вищої освіти за освітніми програмами за даними ЄДЕБО представила директорка Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету, доцентка Олена Подобій.

Було зазначено, що забезпечення відповідності науково-педагогічних працівників освітнім компонентам, які вони викладають, а також наявність у них досягнень у професійній діяльності відповідно п.п. 37 та 38 Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності, є актуальним стратегічним завданням університету.

Доповідачка наголосила на необхідності ведення директорами інститутів, деканами факультетів, завідувачами кафедр, гарантами освітніх програм постійного контролю за дотриманням Ліцензійних умов науково-педагогічними працівниками та наявності у викладачів не менше 4 пунктів досягнень у професійній діяльності за останні п’ять років. Також вони мають забезпечувати своєчасність подання достовірної оновленої інформації для внесення до ЄДЕБО двічі на рік – до 1 жовтня та 1 березня.

Заслухавши та обговоривши доповідь, вчена рада ухвалила низку рішень щодо своєчасного щорічного моніторингу виконання Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності, зокрема в частині забезпечення відповідності освітньої та професійної кваліфікації науково-педагогічних, педагогічних і наукових працівників освітнім компонентам, які вони викладають на освітніх програмах.

Про виконання Стратегічного плану розвитку університету у 2023 році доповів перший проректор, професор Володимир Яровий.

Доповідач віддав належне структурним підрозділам університету, які у 2023 році в умовах військової агресії росії та запровадження воєнного стану провели значну роботу з виконання запланованих заходів Стратегічного плану розвитку університету, спрямованих на реалізацію положень системи внутрішнього забезпечення якості освітньої діяльності та якості вищої освіти в університеті, підтвердження місії та візії університету. Перший проректор наголосив, що сучасні тенденції розвитку вищої освіти, зі врахуванням основних положень Стратегії розвитку її в Україні на 2022-2032 роки потребують послідовного та системного виконання завдань Стратегічного плану розвитку університету. Тож реалізація у повній мірі внутрішньої системи забезпечення якості освітньої діяльності, Кодексу академічної етики, результативної наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності університету, Стратегії інтернаціоналізації на 2019-2024 роки, розширення тісної співпраці зі стейкхолдерами та випускниками університету повинно стати повсякденним завданням кожного структурного підрозділу.

Вчена рада прийняла інформацію до відома й ухвалила вважати завдання Стратегічного плану розвитку університету на 2023 рік в основному виконаними.

Наприкінці розглянули низку поточних питань.

Клопотання навчальних підрозділів щодо дозволів на проходження закордонної практики здобувачів освіти у Німеччині та Болгарії та закордонних стажувань викладачів у Польщі й Словаччині представила вчена секретарка Наталія Мельник.

Інформацію щодо створення разових спеціалізованих вчених рад для розгляду дисертацій на здобуття освітньо-наукового ступеня «Доктор філософії» надав проректор з наукової роботи Сергій Токарчук.

Крім того, заслухали обґрунтування доцільності відкриття нових освітньо-професійних програм у Навчально-науковому інженерно-технічному інституті ім. акад. І.С. Гулого (доповідали доцентки кафедри гуманітарних дисциплін Людмила Приблуда і Лариса Саракун), на факультеті біотехнології та екологічного контролю (доповідачка – завідувачка кафедри фізичного виховання Ірина Павлюк) та на факультеті автоматизації і комп’ютерних систем (доповів завідувач кафедри інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпеки Сергій Грибков), а також щодо зміни назви освітньо-професійної програми «Хімічна технологія» першого (бакалаврського) рівня освіти на «Хімічні технології косметичних продуктів та харчових добавок» (доповіла гарантка освітньої програми, доцентка Олена Подобій).

Члени вченої ради заслухавши аргументи й активно обговоривши всі поточні питання, ухвалили позитивні рішення щодо всіх клопотань.

Закриваючи засідання, голова ради, ректор Олександр Шевченко подякував членам вченої ради за плідну, активну роботу й конструктивні пропозиції та побажав здоров’я й наснаги. Працюємо далі!

Опублікований: 30-11-2023
Читайте також:
Першокурсникам спеціальності «Облік і оподаткування» вручено сертифікати компанії  «Дебет Плюс»

На кафедрі обліку і аудиту Навчально-наукового інституту економіки і управління НУХТ у форматі онлайн-конференції за участі директора інституту, д.е.н. Олега Шеремета, завідувача кафедри обліку і аудиту, д.е.н., професора Володимира Осмятченка, завідувачки кафедри економіки праці та менеджменту, д.е.н., професорки Тамари Березянко та директора з ма...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Першокурсникам спеціальності «Облік і оподаткування» вручено сертифікати компанії «Дебет Плюс» 20 грудня 2022

Освітню програму підготовки бакалаврів зі спеціальності «Готельно-ресторанна справа» виконано!

На кафедрі готельно-ресторанної справи відбулася атестація здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» заочної форми навчання у формі письмового комплексного державного іспиту зі спеціальності. Завідувач випускової кафедри і голова Екзаменаційної комісії, професор Віктор Доценко привітав студентів із головною подією бакалаврату, побажав їм успіху і в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Освітню програму підготовки бакалаврів зі спеціальності «Готельно-ресторанна справа» виконано! 19 лютого 2020

Спортивні досягнення здобувача-біотехнолога

5-7 квітня 2024 року в місті Чернівці відбувся Кубок України (етапи) та Всеукраїнські змагання, присвячені пам'яті захисника України Олега Ленюка зі спортивного орієнтування. У змаганнях взяли участь 152 спортсмени з 13 областей України та м. Києва. Організаторами змагань виступили Міністерство молоді та спорту України, Федерація спортивного орієн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Спортивні досягнення здобувача-біотехнолога 10 квітня 2024

На вершині п’єдесталу Чемпіонату України та Кубку України зі спортивного орієнтування наш здобувач

У другій декаді вересня 2023 року у м. Києві відбулися Чемпіонат України та Кубок України зі спортивного орієнтування. У змаганнях брали участь понад 600 спортсменів з 18 областей України та м. Києва. Організаторами змагань виступили Міністерство молоді та спорту України, Федерація спортивного орієнтування України та Департамент молоді та спорту в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На вершині п’єдесталу Чемпіонату України та Кубку України зі спортивного орієнтування наш здобувач 25 вересня 2023