Н У Х Т

Усе про прянощі в аюрведичній дієтології на гостьовій лекції

22 грудня 2022

Усе про прянощі в аюрведичній дієтології на гостьовій лекції

Лікарка-дієтологиня, спеціалістка з аюрведичної медицини та дієтології Центру здоров’я «Аюрведа-192» Анна Осипенко в межах навчальних дисциплін «Технології аюрведичної харчової продукції» та «Інноваційні ресторанні технології» прочитала лекцію для здобувачів освітнього ступеня «Магістр» освітньо-професійних програм «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції» та «Технології в ресторанному господарстві».

Лекторка познайомила здобувачів із принципами використання прянощів в аюрведичному харчуванні. Зокрема, Анна Осипенко наголосила, що саме прянощі є тими універсальними компонентами, за допомогою яких є можливим цілеспрямовано формувати властивості харчових продуктів і кулінарних страв у аюрведичному харчуванні.

Спікерка вдало поєднувала основні принципи використання прянощів за Аюрведою та рекомендації сучасної харчової науки.

Фахівчиня докладно зупинилась на аюрведичних властивостях найбільш популярних прянощів – коріандру, фенхелю, гвоздики, різних видів перців тощо та надала рекомендації щодо їхнього застосування для балансування дош.

Так, для холодної та сухої Вати рекомендовані практично усі «м’які» види прянощів. Кремезна та повільна Капха потребує постійної стимуляції, тому прянощі для цієї доши є просто необхідним харчовим інгредієнтом.

Єдина доша, що має обмеження щодо використання у харчуванні прянощів – це Пітта. Для активної та імпульсивної Пітти можна пропонувати прянощі, що мають охолоджуючі властивості – коріандр, фенхель та аніс.

Крім того, лекторка поділилась напрацюваннями Центру здоров’я «Аюрведа-192» щодо створення композицій прянощів для балансування Вата, Пітта та Капхадош, а також так званих «тридошних» композицій.

Здобувачі та викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції щиро вдячні лекторці за приділений час, а отримані знання будуть використані здобувачами у науково-дослідницькій діяльності та при виконанні ними кваліфікаційних робіт.

Опублікований: 22-12-2022
Читайте також:
Відкрите практичне заняття на кафедрі іноземних мов професійного спрямування

Викладачка кафедри іноземних мов професійного спрямування Вікторія Лебідь провела відкрите практичне заняття «Job advertisement. Skills and qualities» з дисципліни «Іноземна мова (за професійним спрямуванням)» для здобувачів вищої освіти групи ТУ-1-12а факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу. Заняття було побудоване на основі кому...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відкрите практичне заняття на кафедрі іноземних мов професійного спрямування 13 жовтня 2021

Педагогічну майстерність високого ґатунку демонструють наші викладачі

Доцент кафедри фізики та професійної безпеки Михайло Лазаренко у межах навчальної дисципліни «Фізика» прочитав відкриту лекцію на тему «Магнітне поле та його характеристика» для першокурсників-бакалаврів денної форми здобуття освіти спеціальності 101 «Екологія», освітньо-професійної програми «Екологія та екоменеджмент». Викладачу вдалося змістовно...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Педагогічну майстерність високого ґатунку демонструють наші викладачі 11 квітня 2025

Підтримуємо високий рівень магістерських робіт менеджерів, незважаючи на виклики війни

У Навчально-науковому інституті економіки і управління завершено сесію захистів магістерських дипломних робіт за освітньо-професійною програмою «Менеджмент організацій і адміністрування». Наші здобувачі освіти вкотре продемонстрували здатність генерувати продуктивні управлінські рішення, незважаючи на складні умови воєнного часу. Наші магістри – ц...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підтримуємо високий рівень магістерських робіт менеджерів, незважаючи на виклики війни 26 лютого 2024

Онлайн-квартирник від компанії «Кернел» для студентів-енергетиків

29 квітня компанія «Кернел» провела вебінар «Як працює сучасна енергосистема активів найбільшої української агрокомпанії» для студентів-енергетиків. У рамках онлайн-квартирника «Кернел» керівник департаменту зберігання Микола Солнцев, HR бізнес-партнер виробничих активів Руслана Богданова і головний фахівець КВПтаА Віктор Сербул розповідали про те...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Онлайн-квартирник від компанії «Кернел» для студентів-енергетиків 30 квітня 2020