Н У Х Т

Усе про прянощі в аюрведичній дієтології на гостьовій лекції

22 грудня 2022

Усе про прянощі в аюрведичній дієтології на гостьовій лекції

Лікарка-дієтологиня, спеціалістка з аюрведичної медицини та дієтології Центру здоров’я «Аюрведа-192» Анна Осипенко в межах навчальних дисциплін «Технології аюрведичної харчової продукції» та «Інноваційні ресторанні технології» прочитала лекцію для здобувачів освітнього ступеня «Магістр» освітньо-професійних програм «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції» та «Технології в ресторанному господарстві».

Лекторка познайомила здобувачів із принципами використання прянощів в аюрведичному харчуванні. Зокрема, Анна Осипенко наголосила, що саме прянощі є тими універсальними компонентами, за допомогою яких є можливим цілеспрямовано формувати властивості харчових продуктів і кулінарних страв у аюрведичному харчуванні.

Спікерка вдало поєднувала основні принципи використання прянощів за Аюрведою та рекомендації сучасної харчової науки.

Фахівчиня докладно зупинилась на аюрведичних властивостях найбільш популярних прянощів – коріандру, фенхелю, гвоздики, різних видів перців тощо та надала рекомендації щодо їхнього застосування для балансування дош.

Так, для холодної та сухої Вати рекомендовані практично усі «м’які» види прянощів. Кремезна та повільна Капха потребує постійної стимуляції, тому прянощі для цієї доши є просто необхідним харчовим інгредієнтом.

Єдина доша, що має обмеження щодо використання у харчуванні прянощів – це Пітта. Для активної та імпульсивної Пітти можна пропонувати прянощі, що мають охолоджуючі властивості – коріандр, фенхель та аніс.

Крім того, лекторка поділилась напрацюваннями Центру здоров’я «Аюрведа-192» щодо створення композицій прянощів для балансування Вата, Пітта та Капхадош, а також так званих «тридошних» композицій.

Здобувачі та викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції щиро вдячні лекторці за приділений час, а отримані знання будуть використані здобувачами у науково-дослідницькій діяльності та при виконанні ними кваліфікаційних робіт.

Опублікований: 22-12-2022
Читайте також:
Традиційний Ярмарок вакансій «НУХТ ОСІНЬ»: пропозиції 2019 року

14 листопада в університеті відбувся традиційний Ярмарок вакансій «НУХТ ОСІНЬ», на якому наші студенти отримали можливість поспілкуватися з фахівцями найкращих підприємств, дізнатися про критерії відбору персоналу та подати своє резюме на відкриті вакансії. Ярмарок уже став помітною подією і збирає все більше учасників, які користуються можливістю...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Традиційний Ярмарок вакансій «НУХТ ОСІНЬ»: пропозиції 2019 року 14 листопада 2019

НУХТ – на головній події алкогольного ринку України Wine&Spirits Ukraine-2024

З 29 по 31 жовтня 2024 року у Міжнародному виставковому центрі Києва у межах 27-ої Міжнародної виставки продуктів харчування та напоїв WorldFood Ukraine проходить Wine&Spirits Україна, що зібрав велику кількість учасників та відвідувачів, підтвердивши важливість цієї платформи для розвитку ділових зв’язків. Уже сім років поспіль Wine&Spiri...

ЧИТАТИ ДАЛІ

НУХТ – на головній події алкогольного ринку України Wine&Spirits Ukraine-2024 30 жовтня 2024

Найкращі профорієнтатори – здобувачі освіти

Вибір майбутньої професії – серйозний крок, який випускники роблять на підставі інформації, отриманої з різноманітних джерел, рівня своїх знань із профілюючих предметів і власних природних здібностей. Щоб допомогти молоді зорієнтуватися у вирі пропозицій, свідомо й правильно обрати майбутню спеціальність, студенти Навчально-наукового інституту хар...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Найкращі профорієнтатори – здобувачі освіти 11 червня 2021

Науковці про ІТ та телекомунікації

На кафедрі інформаційних систем уже втретє відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції розвитку інформаційних систем і телекомунікаційних технологій». У зв’язку з карантинними обмеженнями цьогоріч вона працювала повністю дистанційно, з використанням засобу відеозв’язку Zoom. З вітальним словом до учасників звернувся заві...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науковці про ІТ та телекомунікації 04 лютого 2021