Н У Х Т

Усе про прянощі в аюрведичній дієтології на гостьовій лекції

22 грудня 2022

Усе про прянощі в аюрведичній дієтології на гостьовій лекції

Лікарка-дієтологиня, спеціалістка з аюрведичної медицини та дієтології Центру здоров’я «Аюрведа-192» Анна Осипенко в межах навчальних дисциплін «Технології аюрведичної харчової продукції» та «Інноваційні ресторанні технології» прочитала лекцію для здобувачів освітнього ступеня «Магістр» освітньо-професійних програм «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції» та «Технології в ресторанному господарстві».

Лекторка познайомила здобувачів із принципами використання прянощів в аюрведичному харчуванні. Зокрема, Анна Осипенко наголосила, що саме прянощі є тими універсальними компонентами, за допомогою яких є можливим цілеспрямовано формувати властивості харчових продуктів і кулінарних страв у аюрведичному харчуванні.

Спікерка вдало поєднувала основні принципи використання прянощів за Аюрведою та рекомендації сучасної харчової науки.

Фахівчиня докладно зупинилась на аюрведичних властивостях найбільш популярних прянощів – коріандру, фенхелю, гвоздики, різних видів перців тощо та надала рекомендації щодо їхнього застосування для балансування дош.

Так, для холодної та сухої Вати рекомендовані практично усі «м’які» види прянощів. Кремезна та повільна Капха потребує постійної стимуляції, тому прянощі для цієї доши є просто необхідним харчовим інгредієнтом.

Єдина доша, що має обмеження щодо використання у харчуванні прянощів – це Пітта. Для активної та імпульсивної Пітти можна пропонувати прянощі, що мають охолоджуючі властивості – коріандр, фенхель та аніс.

Крім того, лекторка поділилась напрацюваннями Центру здоров’я «Аюрведа-192» щодо створення композицій прянощів для балансування Вата, Пітта та Капхадош, а також так званих «тридошних» композицій.

Здобувачі та викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції щиро вдячні лекторці за приділений час, а отримані знання будуть використані здобувачами у науково-дослідницькій діяльності та при виконанні ними кваліфікаційних робіт.

Опублікований: 22-12-2022
Читайте також:
Профком організував літнє оздоровлення дітей співробітників

10 червня 2025 року відбулося чергове засідання профкому, основним питанням якого було виділення путівок для оздоровлення дітей співробітників-членів профспілки. У цьому році маємо вісім путівок на чотири зміни до двох таборів і ще три додаткові путівки, надані поза квотою Київською міською організацією Профспілки працівників освіти і науки Україн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Профком організував літнє оздоровлення дітей співробітників 12 червня 2025

Батьківські збори у Полтавському коледжі НУХТ

2 листопада 2019 року у Полтавському коледжі харчових технологій нашого університету відбулися батьківські збори. Перед батьками виступив директор коледжу, кандидат технічних наук Анатолій Палаш. Він ознайомив присутніх із актуальними питаннями організації освітнього процесу в закладі та висловив впевненість, що педагогічний колектив і батьківська...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Батьківські збори у Полтавському коледжі НУХТ 04 листопада 2019

Підготовка кафедри експертизи харчових продуктів до квітневого Дня вступника

Відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга відвідала в місті Києві середню загальноосвітню школу №174, спеціалізовану школу №173 та спеціалізовану школу ІІ-ІІІ ступенів № 159 з поглибленим вивченням англійської мови. Всі школи розташовані в Солом’янському районі нашої ст...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підготовка кафедри експертизи харчових продуктів до квітневого Дня вступника 19 квітня 2024

Випускник аспірантури кафедри інформаційних систем успішно захистив дисертаційне дослідження

2 лютого 2021 р. відбувся захист дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.13.06 «Інформаційні технології». Результати свого дослідження презентував випускник аспірантури кафедри інформаційних систем НУХТ Владислав Струзік. Науковий керівник здобувача – к.т.н., доцент Сергій Грибков. Тема дисертації – «Вд...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Випускник аспірантури кафедри інформаційних систем успішно захистив дисертаційне дослідження 03 лютого 2021