Н У Х Т

Уряд спростив процес формування тематики наукових досліджень і науково-технічних розробок, що виконуються за кошти держбюджету

16 січня 2018

Уряд спростив процес формування тематики наукових досліджень і науково-технічних розробок, що виконуються за кошти держбюджету

Уряд спростив і вдосконалив процес формування тематики наукових досліджень і науково-технічних розробок, що виконуються за кошти держбюджету. Відповідний Порядок був затверджений Постановою Кабінету Міністрів України.

Документ визначає нові правила, за якими головні розпорядники бюджетних коштів, зокрема міністерства, національні академії наук,  формуватимуть тематики наукових досліджень і розробок. У межах цих тематик уже виконуватимуться конкретні наукові або науково-технічні роботи протягом 3-5 років. Новий Порядок почне діяти з 1 квітня 2018 року.

«Необхідність у такому документі назріла вже давно. Вона обумовлена тим, що чинна редакція Порядку є вкрай зарегульованою, більшість вимог трактуються не чітко, іноді навіть неоднозначно. Натомість новий Порядок має рамковий характер і дає більше свободи для головних розпорядників. Зокрема, вони тепер самостійно визначатимуть найважливіші напрями наукових досліджень і розробок у своїй сфері. Водночас, розпорядники матимуть й більшу відповідальність», – зазначила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Так, щорічно головні розпорядники, які витрачали кошти на науку, повинні будуть звітувати про отримані результати Національній раді з питань розвитку науки і технологій. Вона оцінюватиме звіти, та надаватиме свої пропозиції. Причому ці пропозиції можуть вноситися як головному розпоряднику – стосовно правильності визначеної тематики, так і Кабміну – щодо обсягів коштів, необхідних розпорядникові для подальшої реалізації тематики. Також головні розпорядники мають обов’язково оприлюднювати на своїх сайтах перелік пріоритетних напрямів досліджень і розробок – ця інформація буде повністю відкритою.

«Новий Порядок прибирає бюрократичні перепони і дозволить головним розпорядникам формувати тематику досліджень відповідно до вимог часу. Хочу підкреслити, що цей документ повністю підтриманий Науковим комітетом Нацради з питань розвитку науки і технологій», – відзначила міністр.

Нагадаємо, що цього року фінансування науки в Україні збільшилося на понад 30% – з 4,7 млрд. гривень у 2017-му до 6,1 млрд. грн. у 2018-му.

Опублікований: 16-01-2018
Читайте також:
Нові та інноваційні методи викладання від фахівців Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Навесні-влітку викладачі різних кафедр університету пройшли онлайн-стажування на базі Економічного Університету у Кракові (Польща) й відзначили його актуальність і користь для себе. З нового навчального року польські колеги продовжують серію онлайн-стажувань, на які запрошують і фахівців НУХТ. Зокрема, з 14 вересня по 9 жовтня відбудеться онлайн-с...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нові та інноваційні методи викладання від фахівців Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie 27 серпня 2020

Нетворкінг кафедри готельно-ресторанної справи з випускниками

Студенти спеціальності «Готельно-ресторанна справа» на запрошення випускниці кафедри і проджект-менеджера «International Hospitality Awards» Тетяни Калініченко відвідали серію онлайн-заходів для представників сфери HoReCa. Засновником і організатором премії виступає Клуб готельєрів та рестораторів «Hoteliero», а також серед проектів компанії – Нац...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нетворкінг кафедри готельно-ресторанної справи з випускниками 01 червня 2020

Змістовно й інформативно проходять лабораторні роботи на кафедрі технології оздоровчих продуктів

Асистентка кафедри технології оздоровчих продуктів Тетяна Федоренко провела відкрите лабораторне заняття з дисципліни «Проєктування харчових виробництв» для здобувачів освіти четвертого курсу Навчально-наукового інституту харчових технологій, спеціальності 181 «Харчові технології», професійного спрямування «Технології харчових продуктів оздоровчого...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Змістовно й інформативно проходять лабораторні роботи на кафедрі технології оздоровчих продуктів 29 жовтня 2020

Магістри кафедри експертизи харчових продуктів довели, що готові до вирішення надскладних завдань

На кафедрі експертизи харчових продуктів завершились захисти магістерських робіт за спеціальністю 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», спеціалізацією «Якість, стандартизація та сертифікація». На розгляд екзаменаційної комісії, яку очолювала завідувач кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Київського національного ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Магістри кафедри експертизи харчових продуктів довели, що готові до вирішення надскладних завдань 26 лютого 2018