Н У Х Т

Університет – учасник Міжнародного культурно-освітнього форуму «Шовковий шлях 2018: Україна-Китай»

15 червня 2018

Університет – учасник Міжнародного культурно-освітнього форуму «Шовковий шлях 2018: Україна-Китай»

14-15 червня 2018 р. наш університет презентував свої освітні і наукові пропозиції у рамках Міжнародного культурно-освітнього форуму «Шовковий шлях 2018: Україна-Китай», до роботи якого долучилися керівники й представники 11 китайських і 46 українських закладів вищої освіти.

Відкриваючи форум,  заступник міністра освіти й науки України з питань вищої освіти та євроінтеграції Юрій Рашкевич наголосив, що міжнародні дружні відносини між Україною та Китаєм сприяють співпраці між державами в галузях науки, техніки, освітнього та культурного розвитку.

Зокрема, високопосадовець зазначив: «Результатами цього форуму повинні стати нові домовленості про спільні проекти, обмінні програми, спільні дипломи.

Китай є стратегічним партнером України й університетська співпраця відіграє ключову роль в утвердженні міждержавного співробітництва. У нас із китайською стороною вже проведено два засідання підкомісії із питань освіти та науки, а також два форуми ректорів. Після проведення першого (у 2012 р.) між українськими і китайськими університетами були укладені понад 70 угод про співпрацю.

Від Уряду висловлюю подяку представникам посольства Китаю та уряду Китаю за ту підтримку, яку отримує Україна, зокрема матеріально-технічну. Так, у рамках великого гранту закуплено для українських шкіл понад 20 тисяч комп’ютерів».

Учасників форуму також привітали ректор Національного авіаційного університету, на базі якого працював форум, Володимир Ісаєнко, директор управління освіти міста Чунцін Лі Вінь, генеральний директор Українсько-китайського центру розвитку культури і освіти Вей Лімін, ректор Ланчжоуського університету, академік Академії наук Китаю Янь Чунь Хуа, Державний секретар Міністерства культури України Ростислав Карандєєв. Усі вони наголошували на тому, що налагодження і розвиток співпраці між провідними закладами вищої освіти й установами України та Китайської Народної Республіки є запорукою подальшого зміцнення зв’язків між нашими народами у освіті, науці та культурі.

А радник міністра з міжнародних комунікацій Міністерства інформаційної політики України Марина Соботюк, вітаючи учасників зібрання, наголосила: «Міністерство та Студентська рада, наш дорадчий орган, готові долучитися до прокладення «шовкового шляху» Україна-Китай, зокрема, сприяючи знайомству двох культур та реалізовуючи освітні проекти. Наприклад, таким проектом може бути українсько-китайська абетка, посібник для вивчення китайської мови. Міністерство інформаційної політики готове підтримати таке видання друком для розповсюдження серед студентів».

Творче вітання учасники заходу отримали від народного дитячого танцювального колективу, які виконали вітальний танець й вручили китайським гостям коровай.

Далі робота форуму продовжилася у двох форматах: виставки, де кожний навчальний заклад-учасник форуму представляв свої здобутки, міг поспілкуватися з усіма зацікавленими та поширити свою інформаційно-рекламну інформацію, й презентацій у актовій залі, у рамках яких представники українських і китайських університетів презентували свої навчальні заклади, демонстрували їх родзинки та анонсували можливі шляхи співпраці.

Яскрава, насичена презентація нашого університету разом із презентаційним відеороликом, підготовлені фахівцями відділу міжнародних зв’язків і відділу рекламно-виставкової та інформаційної діяльності, викликали значну зацікавленість не лише китайських колег, але й представників українських закладів вищої освіти. Зокрема, делегація Ланчжоуського університету висловила побажання побувати в нашому університеті й ближче познайомитися з НУХТ. Свої наміри укласти угоду про співпрацю підтвердили й представники Чунцінського університету, які відвідали наш навчальний заклад наприкінці березня цього року й були вражені рівнем матеріально-технічного оснащення навчального процесу та колом наукових інтересів наших науковців і студентів.

Тож маємо всі підстави очікувати вже найближчим часом активне взаємовигідне співробітництво з китайськими партнерами у підготовці висококваліфікованих кадрів, впровадженні проектів подвійних дипломів, навчанні студентів, підготовці керівних кадрів харчової галузі, стажуванні науковців і студентів, спільному розробленні і впровадженні нових технологій та продукції на території Китаю, України й інших країн. Серед пріоритетів – співробітництво в розробленні інформаційних та енергоощадних технологій, матеріалознавстві, екологічній безпеці, біотехнологіях тощо. 

Давня китайська мудрість каже: «Не зробиш маленьких кроків – не пройдеш великого шляху». Перші кроки українські й китайські навчальні заклади зробили, впевнені, вони стануть початком нової ери у стосунках двох країн.

Опублікований: 15-06-2018
Читайте також:
Переможців І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт визначили на кафедрі біотехнології і мікробіології

Щороку на базі різних університетів України проводиться Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт, метою якого є підготовка фахівців нової генерації європейського рівня, формування у них знань і умінь дослідницької діяльності, для яких установка на професійну майстерність є пріоритетною стратегією їх життєдіяльності. Основними завданнями к...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Переможців І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт визначили на кафедрі біотехнології і мікробіології 22 грудня 2018

На хвилі магістерських захистів – економісти

Кінець лютого знаменувався захистами дипломних робіт студентами-випускниками кафедри економіки і права Навчально-наукового інституту економіки і управління НУХТ. За підсумками засідань Екзаменаційних комісій були прийняті рішення присвоїти освітні ступені: - «Бакалавр» з напряму підготовки 6.030504 «Економіка підприємства» – 14 особам (заочна фор...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На хвилі магістерських захистів – економісти 02 березня 2020

Гарантки Навчально-наукового інституту економіки і управління взяли участь в обговоренні освітніх програм коледжу НУХТ

1 березня гарантки освітньо-професійних програм «Менеджмент» к.е.н., доцентка Світлана Дунда та «Маркетинг» к.е.н., доцентка Світлана Розумєй долучилися до обговорення освітньо-професійних програм «Менеджмент» і «Маркетинг» відокремленого структурного підрозділу «Смілянський технологічний фаховий коледж Національного університету харчових технологі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Гарантки Навчально-наукового інституту економіки і управління взяли участь в обговоренні освітніх програм коледжу НУХТ 03 березня 2023

Перший крок на шляху до омріяного диплому: захист курсової роботи

На кафедрі біотехнології і мікробіології відбулися захисти курсових робіт магістрантами першого року навчання. Цього року здобувачам було нелегко їх виконати, адже усі консультації проводилися дистанційно. Було вирішено створити три комісії, які рецензували роботи перед захистом, а потім оцінювали доповіді та відповіді на питання. Магістранти, як...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перший крок на шляху до омріяного диплому: захист курсової роботи 03 червня 2020