Н У Х Т

Університет – учасник Міжнародного культурно-освітнього форуму «Шовковий шлях 2018: Україна-Китай»

15 червня 2018

Університет – учасник Міжнародного культурно-освітнього форуму «Шовковий шлях 2018: Україна-Китай»

14-15 червня 2018 р. наш університет презентував свої освітні і наукові пропозиції у рамках Міжнародного культурно-освітнього форуму «Шовковий шлях 2018: Україна-Китай», до роботи якого долучилися керівники й представники 11 китайських і 46 українських закладів вищої освіти.

Відкриваючи форум,  заступник міністра освіти й науки України з питань вищої освіти та євроінтеграції Юрій Рашкевич наголосив, що міжнародні дружні відносини між Україною та Китаєм сприяють співпраці між державами в галузях науки, техніки, освітнього та культурного розвитку.

Зокрема, високопосадовець зазначив: «Результатами цього форуму повинні стати нові домовленості про спільні проекти, обмінні програми, спільні дипломи.

Китай є стратегічним партнером України й університетська співпраця відіграє ключову роль в утвердженні міждержавного співробітництва. У нас із китайською стороною вже проведено два засідання підкомісії із питань освіти та науки, а також два форуми ректорів. Після проведення першого (у 2012 р.) між українськими і китайськими університетами були укладені понад 70 угод про співпрацю.

Від Уряду висловлюю подяку представникам посольства Китаю та уряду Китаю за ту підтримку, яку отримує Україна, зокрема матеріально-технічну. Так, у рамках великого гранту закуплено для українських шкіл понад 20 тисяч комп’ютерів».

Учасників форуму також привітали ректор Національного авіаційного університету, на базі якого працював форум, Володимир Ісаєнко, директор управління освіти міста Чунцін Лі Вінь, генеральний директор Українсько-китайського центру розвитку культури і освіти Вей Лімін, ректор Ланчжоуського університету, академік Академії наук Китаю Янь Чунь Хуа, Державний секретар Міністерства культури України Ростислав Карандєєв. Усі вони наголошували на тому, що налагодження і розвиток співпраці між провідними закладами вищої освіти й установами України та Китайської Народної Республіки є запорукою подальшого зміцнення зв’язків між нашими народами у освіті, науці та культурі.

А радник міністра з міжнародних комунікацій Міністерства інформаційної політики України Марина Соботюк, вітаючи учасників зібрання, наголосила: «Міністерство та Студентська рада, наш дорадчий орган, готові долучитися до прокладення «шовкового шляху» Україна-Китай, зокрема, сприяючи знайомству двох культур та реалізовуючи освітні проекти. Наприклад, таким проектом може бути українсько-китайська абетка, посібник для вивчення китайської мови. Міністерство інформаційної політики готове підтримати таке видання друком для розповсюдження серед студентів».

Творче вітання учасники заходу отримали від народного дитячого танцювального колективу, які виконали вітальний танець й вручили китайським гостям коровай.

Далі робота форуму продовжилася у двох форматах: виставки, де кожний навчальний заклад-учасник форуму представляв свої здобутки, міг поспілкуватися з усіма зацікавленими та поширити свою інформаційно-рекламну інформацію, й презентацій у актовій залі, у рамках яких представники українських і китайських університетів презентували свої навчальні заклади, демонстрували їх родзинки та анонсували можливі шляхи співпраці.

Яскрава, насичена презентація нашого університету разом із презентаційним відеороликом, підготовлені фахівцями відділу міжнародних зв’язків і відділу рекламно-виставкової та інформаційної діяльності, викликали значну зацікавленість не лише китайських колег, але й представників українських закладів вищої освіти. Зокрема, делегація Ланчжоуського університету висловила побажання побувати в нашому університеті й ближче познайомитися з НУХТ. Свої наміри укласти угоду про співпрацю підтвердили й представники Чунцінського університету, які відвідали наш навчальний заклад наприкінці березня цього року й були вражені рівнем матеріально-технічного оснащення навчального процесу та колом наукових інтересів наших науковців і студентів.

Тож маємо всі підстави очікувати вже найближчим часом активне взаємовигідне співробітництво з китайськими партнерами у підготовці висококваліфікованих кадрів, впровадженні проектів подвійних дипломів, навчанні студентів, підготовці керівних кадрів харчової галузі, стажуванні науковців і студентів, спільному розробленні і впровадженні нових технологій та продукції на території Китаю, України й інших країн. Серед пріоритетів – співробітництво в розробленні інформаційних та енергоощадних технологій, матеріалознавстві, екологічній безпеці, біотехнологіях тощо. 

Давня китайська мудрість каже: «Не зробиш маленьких кроків – не пройдеш великого шляху». Перші кроки українські й китайські навчальні заклади зробили, впевнені, вони стануть початком нової ери у стосунках двох країн.

Опублікований: 15-06-2018
Читайте також:
У дружній атмосфері спілкування однодумців відбулося засідання секції «Технологія хліба, кондитерських макаронних виробів та харчових концентратів»

Понад 90 років в нашому університеті існує традиція на початку квітня проводити науковий захід, що об’єднує молодих науковців із різних куточків нашої країни та світу – Міжнародну наукову конференцію «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті». 9 квітня викладачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерськи...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У дружній атмосфері спілкування однодумців відбулося засідання секції «Технологія хліба, кондитерських макаронних виробів та харчових концентратів» 10 квітня 2025

Бібліотека – завжди поруч!

Колектив Науково-технічної бібліотеки університету нагадує, що для університетської спільноти протягом 2025 року відкрито доступ до низки провідних онлайн-платформ, які можуть бути корисними як для освітніх, так і для наукових цілей. Наразі маємо доступ до: • Довідника спеціаліста з охорони праці – ресурсу для пошуку нормативної документації, пра...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Бібліотека – завжди поруч! 10 липня 2025

Науковий доробок наших здобувачів на IV Всеукраїнському конкурсі «Інноваційні ресторанні технології»

26 квітня 2024 року на базі Державного торговельно-економічного університету (ДТЕУ) з метою підтримки обдарованої студентської молоді, створення умов для її творчого зростання та активізації науково-дослідної роботи здобувачів у закладах вищої освіти відбувся IV Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт «Інноваційні ресторанні технології»....

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науковий доробок наших здобувачів на IV Всеукраїнському конкурсі «Інноваційні ресторанні технології» 29 квітня 2024

Дистанційне навчання на кафедрі харчової хімії

Початок нового навчального року – завжди хвилюючий і напружений період для всіх студентів і викладачів. Навіть у звичайному, не карантинному режимі, виникає багато узгоджень, нововведень. А в умовах, коли епідемічна ситуація в світі викликає безліч ускладнень в усіх сферах життя,  в першу чергу, треба реорганізовувати систему освітнього процесу. О...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Дистанційне навчання на кафедрі харчової хімії 23 вересня 2020