Н У Х Т

У поміч виробничникам: курси для хіміків консервних підприємств

05 серпня 2019

У поміч виробничникам: курси для хіміків консервних підприємств

У Одеському інституті післядипломної освіти НУХТ на курсах підвищення кваліфікації тривалістю 88 навчальних годин навчалися хіміки консервних підприємств.

На заняттях розглянули основні положення нормативно-правової бази функціонування харчових підприємств і, у т.ч., виробничих випробувальних лабораторій. Зокрема, обговорювали поточний стан нормативних документів на методи контролю фізико-хімічних показників продукції, порядок введення у чинність міжнародних і регіональних стандартів на заміну відмінених ГОСТів СРСР, передбачений новим Законом про стандартизацію.

Розглянули основні положення Закону про метрологію та метрологічну діяльність, включаючи вимоги до повірки та калібрування ТЗВ, застосування одиниць вимірювання, оцінювання достовірності результатів досліджень тощо.

Слухачам курсів читали лекції про теоретичні основи традиційних та інноваційних методів дослідження фізико-хімічних показників, порядок валідації та верифікації методик, забезпечення метрологічної простежуваності результатів.

Зокрема, були детально розглянуті вимоги нового міжнародного стандарту ISO/IEC 17025:2017, які введені у чинність в Україні розпорядженням НААУ, до випробувальних лабораторій, у т. ч. до розроблення та впровадження документованих процедур з менеджменту якості виконання досліджень і управління невідповідностями. Оскільки Законом про метрологію та стандартом ISO/IEC 17025:2017 передбачена необхідність оцінювання невизначеності результатів вимірювань, були проведені теоретичні заняття для розуміння сутності цього поняття та практичні роботи із засвоєння навичок розрахунку невизначеності при різних методах досліджень.

На лабораторних заняттях слухачі засвоювали методики визначення показників, необхідних у їх повсякденній практиці, викладачі пояснювали, на що звертати увагу для забезпечення достовірності результатів досліджень.

На заняттях також розглядали питання доцільності акредитації лабораторій за ISO/IEC 17025:2017 чи оцінювання технічної компетентності за ДСТУ ISO 10012:2005.

За результатами складеного іспиту усі слухачі отримали свідоцтва державного зразка про підвищення кваліфікації за спеціальністю «Хіміко-технічний контроль консервного виробництва».

Опублікований: 05-08-2019
Читайте також:
Застосування ферментів для покращення харчових продуктів на гостьовій лекції фахівця компанії «Univar Solutions»

На кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції значну увагу приділяють співпраці з провідними компаніями Європи. Лекцію «Сучасні аспекти використання ферментів для покращення продуктів харчування» за ініціативи доцентки Зоряни Романової прочитав провідний менеджер-технолог компанії «Univar Solutions», представництва «Novozymes», к.б.н. ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Застосування ферментів для покращення харчових продуктів на гостьовій лекції фахівця компанії «Univar Solutions» 20 жовтня 2023

Магістранти – на фінішній прямій

У лютому для студентів магістратури настає тривожний період, адже незабаром день захисту диплому, і рівень підготовки кваліфікаційної роботи повинен відповідати необхідним вимогам. Саме тому 5 лютого на кафедрі біотехнології і мікробіології відбувся попередній захист магістрантів, які навчаються за освітніми програмами «Промислова біотехнологія» та...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Магістранти – на фінішній прямій 07 лютого 2019

Локальний моніторинг освітньої програми «Харчові технології та інженерія» розпочато в Навчально-науковому інституті харчових технологій

На початку січня в Навчально-науковому інституті харчових технологій відбулося перше у 2023 році засідання робочої групи з перегляду освітньо-професійної програми «Харчові технології та інженерія» спеціальності 181 «Харчові технології» освітнього ступеня «бакалавр». Гарантка освітньої програми Оксана Кочубей-Литвиненко окреслила коло завдань, які ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Локальний моніторинг освітньої програми «Харчові технології та інженерія» розпочато в Навчально-науковому інституті харчових технологій 13 січня 2023

Студенти-цукровики і  студенти-водники успішно захистили бакалаврські дипломні проекти

З 11 по 18 червня на кафедрі технології цукру та підготовки води відбулися захисти дипломних проектів студентів 4 курсу на здобуття освітнього ступеня «бакалавр». Першими захистили дипломні проекти 11 червня студенти професійного спрямування «Технології цукру та полісахаридів», а вже 15 червня естафету прийняли студенти за професійним спрямуванням...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти-цукровики і студенти-водники успішно захистили бакалаврські дипломні проекти 18 червня 2018