Н У Х Т

Тонкощі концепції державного забезпечення якості лікарських засобів

21 травня 2021

Тонкощі концепції державного забезпечення якості лікарських засобів

Як відомо, кожний лікарський препарат для впровадження на ринок і медичного застосування не може оминути таку важливу стадію як реєстрація. Тож цього разу в рамках вивчення дисципліни «Сучасні фармацевтичні технології» увазі магістрантів, а також викладачів кафедри біотехнології і мікробіології (БТМ), була представлена ознайомча лекція, яку з почитала випускниця НУХТ Анастасія Бондаренко, яка наразі займає посаду спеціаліста з реєстрації у відділі реєстрації лікарських засобів фармацевтичної корпорації «Артеріум».

Лекторка доступно розповіла про особливості концепції державного забезпечення якості лікарських засобів, наголосивши на важливості взаємозв’язку Належних фармацевтичних практик у питанні забезпечення ліків. У ході лекції була розглянута стратегія ВООЗ щодо забезпечення якості лікарських засобів, а також висвітлені особливості та функціонування галузевих стандартів серії GxP, яких в обов’язковому порядку дотримуються виробники ліків. Крім того, фахівчиня наголосила на важливості проведення доклінічних і клінічних досліджень лікарських препаратів, оскільки без їх позитивних результатів подальше виробництво ліків неможливе, разом із тим лекторка зазначила, що правила Належної виробничої практики (GMP) призначені в першу чергу для зниження ризику, який може виникати при виробництві фармацевтичної продукції – такий підхід до забезпечення якості ліків є значно ефективнішим, порівняно з кінцевою перевіркою вже готової продукції. Також гостя розповіла про особливості функціонування Належної практики дистрибуції (GDP) і Належної аптечної практики (GPP), оскільки аспекти торгівлі та відпуску лікарських препаратів потребують не менш чіткого регулювання, ніж виробничі.

Після розповіді, лекторка розгорнуто та доступно відповіла на всі запитання. Лекція була цікавою для кожного з присутніх. Її учасники висловлюють вдячність Анастасії Бондаренко, а також доцентці кафедри БТМ Світлані Тетеріній за організацію такої чудової онлайн-зустрічі. 

Опублікований: 21-05-2021
Читайте також:
Викладачі кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів знайомлять студентів із провідними підприємствами

Студенти 1 і 3 курсу разом із доцентами кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів Тетяною Бойчук і Наталією Сабадаш відвідали Київський пивоварний завод «CarlsbergUkraine» – високотехнологічне потужне підприємство, що стрімко розвивається. Майбутні фахівці дізналися про тонкощі пивоваріння, виробництва к...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів знайомлять студентів із провідними підприємствами 25 квітня 2019

Цікава практика екологів

Магістранти освітньо-професійної програми «Екологія, екоменеджмент та екоаудит» другого року здобуття освіти Юрій Малаховський і Павло Гуцало проходили науково-дослідницьку практику у Центральній геофізичній обсерваторії імені Бориса Срезневського Державної служби України з надзвичайних ситуацій. На сьогодні обсерваторія є найстарішою організацією ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Цікава практика екологів 17 липня 2024

Бренд-шеф поділився з нашими студентами знаннями, отриманими в школі високої кухні в Італії

Сумський коледж харчової промисловості НУХТ продовжує зустрічати гостей. Цього понеділка студенти спеціальності «Виробництво харчової продукції» чекали на бренд-шефа ресторанів «Simbiosi» та «Япі»Антона Федотова. Відомий шеф-кухар поділився своїми знаннями, які отримав в IFSE – інноваційній школі високої кухні і кондитерських виробів в Італії. Май...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Бренд-шеф поділився з нашими студентами знаннями, отриманими в школі високої кухні в Італії 27 лютого 2018

Професор кафедри мехатроніки та пакувальної техніки увійшов до команди експертів на європейському чемпіонаті EuroSkills

25-29 вересня в столиці Угорщини відбувся Європейський чемпіонат робітничих професій EuroSkills 2018. Змагання відбувалися в 41 компетенції. Всього в європейському чемпіонаті взяли участь 600 конкурсантів із 29 країн. На жаль, України серед них не було. Хоч Україна і стала в 2016 році 77-м членом всесвітньої організації WorldSkills International, а...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Професор кафедри мехатроніки та пакувальної техніки увійшов до команди експертів на європейському чемпіонаті EuroSkills 02 жовтня 2018