Н У Х Т

Сумна звістка

12 квітня 2020

Сумна звістка

12 квітня 2020 року на 66-му році життя передчасно пішов із життя ректор Національного університету харчових технологій, доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Премії Кабінету Міністрів України за розроблення інноваційних технологій, повний кавалер ордена «За заслуги» Українець Анатолій Іванович.

Анатолій Іванович пройшов славний життєвий шлях. Він народився 2 жовтня 1954 року у с. Шупарка Борщівського району Тернопільської області, в простій сільській родині. Після закінчення школи, вступив до Київського технологічного інституту харчової промисловості (нині – Національний університет харчових технологій), усе своє життя пов’язавши з харчовою освітою і наукою.

Після закінчення інституту залишився у ньому, пройшовши шлях від молодшого наукового співробітника Проблемної науково-дослідної лабораторії до ректора. Основним напрямом його наукової діяльності були технології зберігання харчових продуктів і технології отримання продуктів оздоровчого і спеціального призначення. Українець А.І. – провідний вчений в галузі кріотехнології біологічно активних добавок із різної сировини та продуктів бджільництва, імуномоделюючої дії з пролонгованим терміном зберігання. Він очолював секцію за фаховим напрямом «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології» Наукової ради Міністерства освіти і науки України.

Під науковим керівництвом професора Українця А.І. підготовлено три кандидатських та три докторські дисертації. Він був науковим керівником і консультантом п’яти аспірантів та двох докторантів. У науковому доробку Анатолія Івановича понад 454 наукових праць, у т.ч. шість навчальних посібників, одинадцять підручників, чотири монографії та одержано 197 авторських свідоцтв і патентів України.

Наукова праця професора Українця А.І. гідно визначена нашою державою: у 2002 році йому присвоєно почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України», у 2003 році – «Відмінник освіти України». Він – повний кавалер ордена «За заслуги», має низку державних і громадських нагород і відзнак.

Анатолій Іванович був прикладом мудрого, зваженого керівника, талановитого, цілеспрямованого науковця, чуйної, щирої людини. Його поважали за організаторські здібності, уважне ставлення до оточуючих, вимогливість до себе, прагнення у всьому досягти досконалості.

Наш колектив поніс непоправну втрату. Нам не вистачатиме його активності, кипучої енергії, тонкого гумору, сліпучої усмішки. Анатолій Іванович назавжди залишиться в наших серцях вірним другом і мудрим порадником, завжди готовим прийти на допомогу в будь-який ситуації.

Колектив Національного університету харчових технологій висловлює щире співчуття близьким і рідним.   


СПІВЧУТТЯ:


Колектив Київського національного університету будівництва і архітектури и я особисто глибоко сумуємо з приводу смерті відомого українського вченого, ректора Національного університету харчових технологій Анатолія Івановича Українця. Знаємо, що майже усе життя А.І.Українець присвятив цьому навчальному закладу. Його праця була гідно відзначена державними званнями та нагородами.

Нехай світла пам'ять про нього назавжди залишиться в серцях рідних і близьких, друзів, студентів і колег.

Ректор КНУБА Петро Куліков


Колектив Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ та Сумської філії НУХТ висловлює глибокий сум з приводу передчасної смерті ректора Національного університету харчових технологій, доктора технічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України Українця Анатолія Івановича.
Низько схиляємо голови перед відходом у вічність сповненої творчої енергії людини, яку ми поважали і шанували за мудрість, професіоналізм, далекоглядність, доброзичливість.

Розділяємо біль тяжкої втрати з сім’єю і колегами Анатолія Івановича. Вічна йому пам'ять.


Шановні колеги!

Квітень виявився трагічним для українських вчених, педагогів вищої школи. Один за одним пішли від нас Іван Вакарчук, Станіслав Омельченко, тепер - Анатолій Українець...
Анатолій Іванович все життя віддав Університету. Науковий співробітник, проректор, ректор....
Багато встиг, але ще скільки не зроблено, а вік закінчився. Вчений, організатор, патріот своєї справи. Добрий товариш.

Сумуємо, співчуваємо дружині, всім рідним, колективу. Хай земля буде пухом. Низький уклін, друже! Прощавай...
Царство небесне!

З пошаною
Станіслав Ніколаєнко ректор НУБіП України,
міністр освіти і науки України 2005-2007 років


Шановні колеги!

Прийміть наші щирі співчуття з приводу передчасної смерті ректора Національного університету харчових технологій професора Українця Анатолія Івановича.
Професор Українець А.І. на посту ректора докладав надзвичайних зусиль з розвитку та реформування вищої освіти в Україні, наукових досліджень в галузі харчових технологій, консолідації професіоналів для вирішення нагальних питань підвищення якості вищої освіти, завжди сприяв дружбі колективів Національного університету харчових технологій і Одеської національної академії харчових технологій.
Анатолій Іванович був щирою людиною, завжди всім і у всьому йшов на допомогу. Це велика втрата для рідних, для всіх освітян України, для колективу університету, для друзів.

Сумуємо і співчуваємо всім рідним і колективу університету. Світла пам'ять Анатолію Івановичу Українцю. 

З повагою, Богдан Єгоров
ректор Одеської національної академії харчових технологій


Колектив Сумського національного аграрного університету та особисто ректор Володимир Ладика висловлюють щирі співчуття з приводу смерті ректора Національного університету харчових технологій Анатолія Івановича Українця.
Пішла з життя людина, чий вклад у розвиток закладу та української науки в цілому важко переоцінити.
Важко знайти слова, щоб вгамувати біль втрати. Проте ми переконані, що світла пам’ять про Анатолія Івановича та його добрі справи вічно житиме у серцях колег, друзів та близьких.

З почуттям скорботи та співчуття, Ректор СНАУ Ладика В.І.


Колектив ДЗО «Одеський інститут післядипломної освіти» НУХТ з глибоким смутком сприйняв звістку про передчасну смерть Анатолія Івановича.
Він був високоосвіченою інтелігентною людиною, визначним науковцем. Його внесок в організацію та розвиток вітчизняної освіти і науки є неоціненним. Організаторські здібності, відданість справі Анатолія Івановича забезпечили стабільний розвиток Університету, об'єднали зусилля колективів багатьох навчальних і наукових організацій, завдяки чому він став одним з провідних в Україні та за її межами вищим навчальним закладом.
На превеликий жаль, невблаганна смерть забирає кращих — тих, котрі могли ще багато зробити, принести чимало користі справі, якій присвятили своє життя: учням, колегам, країні. Несподівана, передчасна смерть Анатолія Івановича — втрата для рідних і близьких, для колег та учнів

Просимо прийняти слова найщирішого співчуття у цей скорботний час. Сумуємо разом з вами. Поділяємо Ваші біль та горе. 
Вічна світла пам’ять про нього залишиться у серцях всіх, хто його знав.


 

  • image
     
  • image
     
  • image
     
  • image
     
  • image
     
  • image
     
  • image
     
  • image
     
  • image
     
  • image
     

 

 

Опублікований: 12-04-2020
Читайте також:
Завершується другий етап підтвердження участі в додатковій сесії НМТ

Сьогодні, 10 серпня, завершується другий етап підтвердження участі в додатковій сесії НМТ. Звертаємо увагу – опція подання заявки для участі в додатковій сесії для учасників основної сесії, які не змогли взяти участь у НМТ, доступна у вкладці «Підтвердження участі в НМТ». Із урахуванням населеного пункту, вибраного під час цього етапу підтверджен...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Завершується другий етап підтвердження участі в додатковій сесії НМТ 10 серпня 2022

На кафедрі ділової іноземної мови та міжнародної комунікації розпочалися заняття для дітей співробітників з носієм мови зі США

З 26 березня кафедра ділової іноземної мови та міжнародної комунікації розпочала захопливі заняття для дітей співробітників віком від 12 до 16 років в «Speaking club for teenagers», які проходять протягом весняних канікул з носієм мови Tom Stevens (USA) та завідувачем кафедри Галиною Чередніченко. Діти мають змогу практикувати навички спілкування ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На кафедрі ділової іноземної мови та міжнародної комунікації розпочалися заняття для дітей співробітників з носієм мови зі США 27 березня 2018

Наші викладачі – на першому в історії України національному відборі Всесвітнього кондитерського конкурсу «World Chocolate Masters»

21 січня 2022 року викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, професор Олег Кузьмін, доценти Людмила Дейниченко, Віра Зуйко, Олена Павлюченко, Ольга Коваль, Юлія Фурманова, Ігор Устименко, старший викладач Володимир Захаров, асистенти Ганна Березова, Марина Гулевата, Володимир Польовик відвідали перший в історії України націо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наші викладачі – на першому в історії України національному відборі Всесвітнього кондитерського конкурсу «World Chocolate Masters» 22 січня 2022

Екскурс в історію від Профспілки співробітників НУХТ

Вишукану будівлю блакитного кольору на розі вулиць Антоновича і Гетьмана Павла Скоропадського в Києві помітно здалеку. Будинок належав родині цукрозаводчиків Терещенків, зокрема Олександру Ніколовичу Терещенку, і є ровесником Київської політехніки. Його опорядження завершилося у 1898 році. На жаль, кияни значно менше знають про цю будівлю, ніж про...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Екскурс в історію від Профспілки співробітників НУХТ 04 квітня 2024