Н У Х Т

Студенти-екологи – учасники всеукраїнської акції «Стоп фосфати»

02 грудня 2019

Студенти-екологи – учасники всеукраїнської акції «Стоп фосфати»

Цьогоріч відбувається всеукраїнська акція «Стоп фосфати», яку ініціював ПрАТ «АК «Київводоканал». Метою заходу є привернення уваги до екологічних проблем, пов’язаних із використанням фосфатовмісних мийних засобів, і пошук шляхів їх вирішення.

Фосфати містяться майже в усій побутовій хімії, в оселі кожного українця. Ці сполуки дуже небезпечні для здоров’я людини. Вони можуть стати причиною алергії, дерматиту, захворювання нирок, навіть отруєння. Позбутися фосфатів дуже складно. Не допомагає навіть багаторазове полоскання білизни чи посуду під проточною водою. Саме фосфатні сполуки є причиною позеленіння водойм. Зокрема, Дніпра, куди вони потрапляють зі стічними водами. 1 грам фосфатів може стати поживною середою для 5-10 кг водоростей. Найбільші скиди вод у акваторію Дніпра фосфатовмісних речовин зафіксовані у містах Київ, Дніпро і Запоріжжя (25%).

У рамках цієї акції 29 листопада 2019 року в приміщенні конференц-залу ПрАТ «АК «Київводоканал» відбувся воркшоп «Як зупинити використання фосфатів в Україні», участь у якому взяли студенти групи ЕК-4-4 Тетяна Пономаренко, Валерія Мостова, Валерія Ясінська,  Анастасія Бордюг і доцент кафедри екологічної безпеки та охорони праці Наталія Володченкова.

Під час воркшопу вирішувалися проблеми загроз, що несуть для довкілля фосфатовмісні сполуки, шляхи вирішення проблеми та розроблений стратегічний план дій і заходів на найближчу перспективу.

Учасники воркшопу з ентузіазмом генерували багато ідей щодо вирішення проблеми. Були пропозиції щодо законодавчих змін, зокрема, ввести акцизний збір на ввезення на територію України фосфатовмісних миючих засобів. Крім заборони фосфатів на законодавчому рівні пропонувалося приділити увагу вдосконаленню очисних споруд, посилити контроль за скидами промислових підприємств, активізувати інформаційну кампанію проти використання фосфатів.

Головним результатом воркшопу стало створення ініціативних робочих груп, які будуть продовжувати працювати над втіленням ідей, зібраних спільними зусиллями. Зустрічі таких робочих груп відбуватимуться раз на кілька місяців, і учасники ділитимуться своїми досягненнями та новими пропозиціями.

У багатьох країнах світу використання фосфатів у побутовій хімії заборонене або суттєво скорочене на законодавчому рівні. Але Україна до них не входить. Зовсім недавно Верховна Рада вкотре відмовилася підтримати відповідний законопроект.

Опублікований: 02-12-2019
Читайте також:
Перший практичний досвід виробництва таблеток четвертокурсників-біотехнологів

Практика в житті студента – невід’ємна частина навчального процесу, перехід від теорії до практичних навичок, один із найважливіших етапів у становленні кваліфікаційного рівня. У процесі проходження практики студенти мають змогу закріпити вже отримані знання та набути нові, розширити свій світогляд, вдосконалити якість професійної підготовки майбут...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перший практичний досвід виробництва таблеток четвертокурсників-біотехнологів 05 лютого 2020

Практичні кейси від стейкхолдера – здобувачам вищої освіти спеціальності 241 «Готельно- ресторанна справа»

На онлайн-лекцію з дисципліни «Барна справа та організація роботи сомельє» до здобувачів вищої освіти третього курсу спеціальності 241 «Готельно- ресторанна справа» завітав керуючий закладом ресторанного господарства «Львівська майстерня шоколаду» Андрій Собін. Тема заняття була присвячена безалкогольним напоям, зокрема особливостям виробництва ча...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Практичні кейси від стейкхолдера – здобувачам вищої освіти спеціальності 241 «Готельно- ресторанна справа» 25 жовтня 2021

Святкові заходи в Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ

З нагоди святкування Дня працівників харчової промисловості та 135-річниці заснування Національного університету харчових технологій в Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ відбулося свято «Смаколика». Учасники свята запропонували студентам і працівникам коледжу широкий асортимент кондитерських виробів, солодощів, десерті...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Святкові заходи в Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ 22 жовтня 2019