Н У Х Т

Студенти-екологи – учасники всеукраїнської акції «Стоп фосфати»

02 грудня 2019

Студенти-екологи – учасники всеукраїнської акції «Стоп фосфати»

Цьогоріч відбувається всеукраїнська акція «Стоп фосфати», яку ініціював ПрАТ «АК «Київводоканал». Метою заходу є привернення уваги до екологічних проблем, пов’язаних із використанням фосфатовмісних мийних засобів, і пошук шляхів їх вирішення.

Фосфати містяться майже в усій побутовій хімії, в оселі кожного українця. Ці сполуки дуже небезпечні для здоров’я людини. Вони можуть стати причиною алергії, дерматиту, захворювання нирок, навіть отруєння. Позбутися фосфатів дуже складно. Не допомагає навіть багаторазове полоскання білизни чи посуду під проточною водою. Саме фосфатні сполуки є причиною позеленіння водойм. Зокрема, Дніпра, куди вони потрапляють зі стічними водами. 1 грам фосфатів може стати поживною середою для 5-10 кг водоростей. Найбільші скиди вод у акваторію Дніпра фосфатовмісних речовин зафіксовані у містах Київ, Дніпро і Запоріжжя (25%).

У рамках цієї акції 29 листопада 2019 року в приміщенні конференц-залу ПрАТ «АК «Київводоканал» відбувся воркшоп «Як зупинити використання фосфатів в Україні», участь у якому взяли студенти групи ЕК-4-4 Тетяна Пономаренко, Валерія Мостова, Валерія Ясінська,  Анастасія Бордюг і доцент кафедри екологічної безпеки та охорони праці Наталія Володченкова.

Під час воркшопу вирішувалися проблеми загроз, що несуть для довкілля фосфатовмісні сполуки, шляхи вирішення проблеми та розроблений стратегічний план дій і заходів на найближчу перспективу.

Учасники воркшопу з ентузіазмом генерували багато ідей щодо вирішення проблеми. Були пропозиції щодо законодавчих змін, зокрема, ввести акцизний збір на ввезення на територію України фосфатовмісних миючих засобів. Крім заборони фосфатів на законодавчому рівні пропонувалося приділити увагу вдосконаленню очисних споруд, посилити контроль за скидами промислових підприємств, активізувати інформаційну кампанію проти використання фосфатів.

Головним результатом воркшопу стало створення ініціативних робочих груп, які будуть продовжувати працювати над втіленням ідей, зібраних спільними зусиллями. Зустрічі таких робочих груп відбуватимуться раз на кілька місяців, і учасники ділитимуться своїми досягненнями та новими пропозиціями.

У багатьох країнах світу використання фосфатів у побутовій хімії заборонене або суттєво скорочене на законодавчому рівні. Але Україна до них не входить. Зовсім недавно Верховна Рада вкотре відмовилася підтримати відповідний законопроект.

Опублікований: 02-12-2019
Читайте також:
Практичні нюанси поширення результатів досліджень на науковому семінарі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Наукова інформація є основою розвитку науки та освіти. Доступ до актуальних досліджень і знань є критично важливим для підвищення професійного рівня науковців, удосконалення методик дослідження і викладання. Визнаним центром обміну науковою інформацією завжди були бібліотеки, які в сучасних умовах надають як традиційний, так і цифровий доступ до зн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Практичні нюанси поширення результатів досліджень на науковому семінарі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 03 квітня 2024

Сучасні можливості віртуального 3D-середовища для прокачування hard і soft skills

Викладачі задіяні в реалізації освітньо-професійної програми «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна», постійно використовують активні методи навчання в освітньому процесі, в тому числі й можливості платформи віртуальних лабораторних робіт Labster, яка активована для нашого університету за ініціативи студради. «Labster» ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Сучасні можливості віртуального 3D-середовища для прокачування hard і soft skills 21 березня 2024

Нестандартний погляд на екологічні проблеми демонструють здобувачі-першокурсники

Вааауууу! Саме так лаконічно і дуже емоційно виразила свої почуття доцентка кафедри екологічної безпеки та охорони праці Наталія Бублієнко щодо презентацій, підготовлених першокурсниками на останнє в цьому семестрі заняття з дисципліни «Екологія та охорона довкілля». Це були не просто картинки і формальна інформація – глибокі, цікаві, зроблені від...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нестандартний погляд на екологічні проблеми демонструють здобувачі-першокурсники 17 грудня 2020

Захистити споживача від неякісної продукції допомагають викладачі університету

Протягом двох днів тривала робота дегустаційної комісії «Укрвинпром» разом із фахівцями Держспоживслужби за участі спеціалістів Мінагрополітики України, Державної податкової служби та Асоціації сомельє України, в ході якої оцінювали виноробну продукцію вітчизняного виробника та імпорту для визначення ситуації на українському ринку вина. Головна міс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Захистити споживача від неякісної продукції допомагають викладачі університету 10 вересня 2021