Н У Х Т

Стало відомо, які виші зможуть отримати кошти на базове фінансування науки, та у що їх можна буде інвестувати

11 липня 2019

Стало відомо, які виші зможуть отримати кошти на базове фінансування науки, та у що їх можна буде інвестувати

Кабмін затвердив порядок використання 100 млн грн, закладених цьогоріч у бюджет на базове фінансування університетської науки. Відповідна постанова була ухвалена 10 липня 2019 року під час засідання Уряду.

Як пояснила міністр освіти і науки Лілія Гриневич, на цей рік держава вперше передбачила кошти для базового фінансування досліджень в університетах. Це 100 млн гривень. До цього заклади вищої освіти могли отримувати лише короткострокове фінансування під конкретні проєкти. Це не дозволяло їм будувати тривалу дослідницьку політику та на належному рівні підтримувати тих, хто займається наукою у виші.

«Постанова запускає новий стимул розвитку науки в українських університетах. Якість вищої освіти дуже пов’язана з якістю наукових досліджень. Ті заходи, які були здійснені нашим Урядом зі стимулювання наукових досліджень в університетах, показали дуже хороші плоди. Приміром, сьогодні за індексами цитування і публікаціями в міжнародних наукометричних базах представники університетів уже починають випереджати колег з академічних інститутів», – підкреслила Лілія Гриневич.

Отже, кошти на базове фінансування надаватимуть за результатами державної атестації. Вона передбачає оцінювання не всього університету, а окремих його наукових напрямів. Загалом їх визначено 7.

Під час оцінювання враховуватимуть такі показники, як кадровий склад, фінансування, кошти, витрачені вишем на обладнання, кількість статей і наукових видань у «Scopus» та/або «Web of Science» тощо. Конкретна методика атестації наразі перебуває на фінальному етапі затвердження.

У підсумку кожний напрям відноситимуть до однієї з трьох груп – А, Б, В – або визнаватимуть таким, що взагалі не пройшов атестацію. З 1 вересня цього року отримати кошти на базове фінансування зможуть ті заклади, наукові напрями яких будуть віднесені до групи А. У майбутньому також передбачається, що базове фінансування надаватимуть для груп А і Б.

Ці виші зможуть використати отримані кошти за 2 основними напрямами: проведення досліджень і розробок у межах наукового напряму та розвиток інфраструктури, оновлення й модернізація матеріально-технічної бази наукової і науково-технічної діяльності.

Фактично це значить, що університет отримає можливість на найближчі 5 років розвивати певний науковий напрям і підтримувати найактуальніші розробки, давати більшу зарплатню як науковцям, так і технічним працівникам, придбати нове обладнання, залучити до досліджень більше молодих вчених тощо.

Конкретний обсяг коштів, який одержить виш за науковим напрямом, розраховуватиметься за формулою, визначеною у затвердженому Порядку. У разі віднесення закладу до групи А та/або Б за кількома напрямами, обсяг визначається окремо для кожного з них.

Опублікований: 11-07-2019
Читайте також:
Перший крок на шляху до омріяного диплому: захист курсової роботи

На кафедрі біотехнології і мікробіології відбулися захисти курсових робіт магістрантами першого року навчання. Цього року здобувачам було нелегко їх виконати, адже усі консультації проводилися дистанційно. Було вирішено створити три комісії, які рецензували роботи перед захистом, а потім оцінювали доповіді та відповіді на питання. Магістранти, як...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перший крок на шляху до омріяного диплому: захист курсової роботи 03 червня 2020

Випробовуємо нові підходи для захисту бакалаврських робіт

На кафедрі міжнародної економіки Навчально-наукового інституту економіки і управління НУХТ відбувся попередній захист бакалаврських робіт студентів освітньої програми «Міжнародна економіка» спеціальності 292 «Міжнародні економічні відносини». Попередній захист відбувався в режимі WhatsApp і з використанням дистанційної платформи університету, де з...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Випробовуємо нові підходи для захисту бакалаврських робіт 25 травня 2020

Флешмоб «вдячності» кафедри іноземних мов професійного спрямування

Викладачі кафедри іноземних мов професійного спрямування підтримали флешмоб «вдячності» міністерки освіти і науки Ганни Новосад #ДякуюВчителю. Усі вони вдячні своїм вихователям, вчителям, викладачам і вірять, що ті, кого навчають, продовжать цей флешмоб. Колектив кафедри вітає всіх зі святом – Днем працівників освіти!

ЧИТАТИ ДАЛІ

Флешмоб «вдячності» кафедри іноземних мов професійного спрямування 04 жовтня 2019

Професійні івенти індустрії гостинності відвідують магістранти у рамках грантового навчання

26-27 березня 2024 р. на базі Міжнародного виставкового центру відбулася масштабна подія сфери HoReCa – WorldFood GastroDays. За ініціювання керівниці проєкту WorldFood GastroDays Олени Улещенко у рамках грантового навчання до івенту мали змогу долучитися здобувачі освітнього ступеня «магістр» спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа», освітн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Професійні івенти індустрії гостинності відвідують магістранти у рамках грантового навчання 29 березня 2024