Н У Х Т

Солов’їна, барвінкова українська рідна мова

23 лютого 2024

Солов’їна, барвінкова українська рідна мова

Щорічно 21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. А в 2000 році до міжнародної ініціативи приєдналася і Україна.

Торік відсоток наших співвітчизників, для яких українська є рідною мовою, досяг 78%. Про це свідчать дані опитування, проведеного Центром Разумкова у травні 2023 року. Для порівняння – у 2017-му українську мову називали рідною лише 68% населення України.

Факультет біотехнології та екологічного контролю приєднався до святкування цього дня, провівши вікторину про українську мову та літературу. Цікаві запитання нагадали здобувачам, що немає кращої мови за нашу солов’їну, одну з найбагатших мов слов’янства, різнобарвну та мелодичну. Кожен, хто бажав, міг перевірити свої знання та дізнатися щось нове, а також отримати додаткові бали.

Правильні відповіді на запитання дали: Олексій Латушкін, Дарина Лях, Анастасія Онищенко, Катерина Гвоздецька, Лілія Попова, Вікторія Кавун, Олександра Пархомова, Євгенія Омельченко(Федоришина), Максим Клименко, Вікторія Негретова, Крістіна Балаян, Анастасія Литвин, Катерина Овчаренко, Інна Денисюк, Тетяна Топіха, Анастасія Дячишина, Ростислав Коваль, Олеся Ковалюк, Настя Тузенко, Любов Доля, Карина Токменко, Ярина Заіцька, Богдан Поліщук, Анна Сонько, Анастасія Бовтрук, Анастасія Сахневич, Ольга Мудрак, Олена Доценко, Вікторія Самойленко.

Оргкомітет щиро вітає переможців і дякує всім, хто взяв участь.

Пам'ятаймо, що мова – це зброя!

Опублікований: 23-02-2024
Читайте також:
Помилка в документі про освіту не завадить вступу

У разі виявлення помилок у документі про базову або повну загальну середню освіту вступники можуть реєструвати електронні кабінети та подавати заяви до вишів, не чекаючи виготовлення дубліката. Відповідні листи МОН за підписом заступника міністра освіти і науки Вадима Карандія 12 липня 2019 року були розіслані у виші, місцеві органи управління осві...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Помилка в документі про освіту не завадить вступу 12 липня 2019

Гостьова онлайн-лекція англійською мовою на кафедрі технології консервування

На запрошення доцентки кафедри технології консервування Світлани Матко гостьову онлайн-лекцію «Функціональні крохмалі для розбудови текстури харчових продуктів» англійською мовою прочитав дуже досвідчений спеціаліст, кандидат хімічних наук, менеджер з розвитку бізнесу компанії «Ingredion», відповідальний за ринки, що розвиваються Сергій Даценко. Л...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Гостьова онлайн-лекція англійською мовою на кафедрі технології консервування 26 листопада 2021

Майстер-клас для майбутніх маркетологів, підприємців і рекламістів від фахівців університету

День відкритих дверей НУХТ надав змогу великій кількості вступників, їх батькам і вчителям познайомитися з нашим вишем і поспілкуватися з нашими викладачами і студентами. Всім дуже сподобалися передбачення, в яких кожний знайшов цікаву і неочікувану інформацію для себе.  Команда кафедри маркетингу у складі професора Наталії Соломянюк, доцентів Вік...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Майстер-клас для майбутніх маркетологів, підприємців і рекламістів від фахівців університету 09 жовтня 2018

Міні-виробництва для закладів ресторанного господарства опановують студенти спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

Доцент кафедри готельно-ресторанної справи Ольга Коваль прочитала лекцію з навчальної дисципліни «Харчові міні-технології в закладах готельно-ресторанного господарства» для студентів 2 курсу зі скороченим терміном навчання спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа». На лекцію завітали декан факультету готельно-ресторанного та туристичного бізн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Міні-виробництва для закладів ресторанного господарства опановують студенти спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 12 листопада 2018