Н У Х Т

Солов’їна, барвінкова українська рідна мова

23 лютого 2024

Солов’їна, барвінкова українська рідна мова

Щорічно 21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. А в 2000 році до міжнародної ініціативи приєдналася і Україна.

Торік відсоток наших співвітчизників, для яких українська є рідною мовою, досяг 78%. Про це свідчать дані опитування, проведеного Центром Разумкова у травні 2023 року. Для порівняння – у 2017-му українську мову називали рідною лише 68% населення України.

Факультет біотехнології та екологічного контролю приєднався до святкування цього дня, провівши вікторину про українську мову та літературу. Цікаві запитання нагадали здобувачам, що немає кращої мови за нашу солов’їну, одну з найбагатших мов слов’янства, різнобарвну та мелодичну. Кожен, хто бажав, міг перевірити свої знання та дізнатися щось нове, а також отримати додаткові бали.

Правильні відповіді на запитання дали: Олексій Латушкін, Дарина Лях, Анастасія Онищенко, Катерина Гвоздецька, Лілія Попова, Вікторія Кавун, Олександра Пархомова, Євгенія Омельченко(Федоришина), Максим Клименко, Вікторія Негретова, Крістіна Балаян, Анастасія Литвин, Катерина Овчаренко, Інна Денисюк, Тетяна Топіха, Анастасія Дячишина, Ростислав Коваль, Олеся Ковалюк, Настя Тузенко, Любов Доля, Карина Токменко, Ярина Заіцька, Богдан Поліщук, Анна Сонько, Анастасія Бовтрук, Анастасія Сахневич, Ольга Мудрак, Олена Доценко, Вікторія Самойленко.

Оргкомітет щиро вітає переможців і дякує всім, хто взяв участь.

Пам'ятаймо, що мова – це зброя!

Опублікований: 23-02-2024
Читайте також:
Розробниці освітньої програми «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції» поспілкувалися зі здобувачами освіти

Відбулася зустріч здобувачів першого курсу освітнього ступеня «Магістр» спеціальності 181 «Харчові технології» освітньо-професійної програми «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції» з гаранткою програми Наталією Ющенко та членом проєктної групи Іриною Силкою. Під час зустрічі здобувачі ознайомились з навчальними компонентами освітн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Розробниці освітньої програми «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції» поспілкувалися зі здобувачами освіти 13 жовтня 2022

Виконання наукової роботи – реальна можливість бути корисним для суспільства

Переддипломна практика – час, який магістранти-науковці кафедри біотехнології і мікробіології можуть використати для завершення експериментальної роботи, оформлення результатів досліджень і виконання індивідуального завдання. Зокрема, магістрант II року навчання Назар Видасов виконував наукову роботу у відділі моніторингу пухлинного процесу та диза...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Виконання наукової роботи – реальна можливість бути корисним для суспільства 15 жовтня 2020

Здобувачі й викладачі кафедри технології м'яса і м'ясних продуктів в гостях у «Ch. Hansen Україна»

У сучасному світі харчова промисловість постійно розвивається, працюючи над створенням продуктів, які були б не тільки смачні, але й безпечні та корисні для споживачів. При досягненні цієї мети наукові дослідження та інновації є невід'ємною частиною процесу розроблення нових харчових продуктів. Компанія «Ch. Hansen Україна» – це транснаціональна б...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачі й викладачі кафедри технології м'яса і м'ясних продуктів в гостях у «Ch. Hansen Україна» 02 жовтня 2023

Наукова співпраця з Національним ботанічним садом імені С.М. Гришка триває!

Кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції разом із відділом культурної флори Національного ботанічного саду імені С.М. Гришка Національної академії наук України провели уже традиційний осінній науковий семінар. Від Національного ботанічного саду співорганізаторами івенту виступили вчений секретар, науковий співробітник відділу, к.б.н. ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наукова співпраця з Національним ботанічним садом імені С.М. Гришка триває! 04 грудня 2025