Н У Х Т

Професор кафедри теплоенергетики та холодильної техніки надав роз’яснення глядачам 5-го каналу щодо Національного плану скорочення викидів

20 березня 2018

Професор кафедри теплоенергетики та холодильної техніки надав роз’яснення глядачам 5-го каналу щодо Національного плану скорочення викидів

Українська електро- та теплогенерація – це млрд кВт/год електроенергії, це тисячі МВт теплової енергії. Проте, яку ціну за такі об’єми платить українська екологія та чим дихають українці? Про це йшлося у проекті «ЕнергоНЕзалежність» 5-го каналу з автором, ведучим та аналітиком з питань енергетики Миколою Войтівим та Ігорем Вольчиним, доктором технічних наук, заступником директора з наукової роботи Інституту вугільних енерготехнологій Національної академії наук України, професором кафедри теплоенергетики та холодильної техніки НУХТ.

Глядачі дізналися, що для того, щоб виробити електроенергію, теплову енергію, спалюють мільйони десятків тон вугілля, мільярди кубів природного газу, в результаті утворюються викиди, димові гази – це, відповідно, сотні тисяч тон, мільйони тон, що містять речовини, шкідливі для людей і довкілля.

Серед викидів – речовини хімічного або біологічного походження, що є або надходять в атмосферне повітря і можуть прямо або опосередковано чинити негативний вплив на здоров’я людини та стан довкілля – діоксид сірки, оксиди азоту, пил від існуючих великих спалювальних установок (ТЕЦ, ТЕС, котельні), номінальна теплова потужність яких становить 50 МВт і більше.

«Викиди діоксиду сірки у довкілля перевищують мільйон тон на рік», – стверджує заступник директора з наукової роботи Інституту вугільних енерготехнологій НАН України, керівник з розроблення Національного плану скорочення викидів Ігор Вольчин. За його словами «національний план скорочення викидів забруднюючих речовин від великих спалювальних установок (НПСВ) – це програма дій, котра має амбітну мету досягти того рівня викидів, який європейці досягли 20-25 років тому. Це дасть змогу зробити електро- та теплоенергію екологічно чистою. НПСВ чітко вказує на механізм для енергокомпаній, як поступово має відбуватися зменшення викидів, тобто, закладено лінійне скорочення викидів від кожної спалювальної установки. Ті дев’яносто великих спалювальних установок, що увійшли до Національного плану скорочення викидів, потребують інвестицій у 5-6 мільярдів євро за 15 років, які мають бути використані на газоочисні установки. Ще таку саму суму треба вкласти і в реконструкцію основного обладнання».

Україна не встигла імплементувати та виконати умови Директиви 2001/80/ЄС про обмеження викидів деяких забруднюючих речовин у повітря, на зміну цій директиві ухвалили Директиву 2010/75/ЄС про промислові викиди. Це пов’язано з багатьма чинниками і, зокрема, з фінансовою складовою.

«У провідних європейських країнах 20% становлять витрати на екологічні заходи. В Україні 85%-90% вартості електроенергії становить паливо. На екологію нічого не залишається, – зазначив фахівець і додав – керівники електростанцій, керівники енергокомпаній ще не зовсім розуміють, що екологія є найважливішим чинником для розвитку промисловості в цілому і енергетики зокрема».

Тому українці досі змушені дихати викидами забруднюючих речовин від великих спалювальних установок.

Переглянути програму можна за посиланням https://www.5.ua/ekonomika/dioksyd-sirky-oksyd-azotu-ta-pyl-chym-dykhaiut-ukraintsi-166738.html

Опублікований: 20-03-2018
Читайте також:
Університет презентує свій науковий доробок у рамках Всеукраїнського тижня харчових технологій

11-13 вересня 2018 у Києві проходить Всеукраїнський тиждень харчових технологій, який включає в себе провідні виставки харчової промисловості України SWEETS Ukraine, BAKERY Ukraine, INPRODMASH, UPAKOVKA. Наш університет – традиційний учасник цієї ключової події галузі, що збирає фахівців всіх областей харчової і переробної промисловості для обміну...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Університет презентує свій науковий доробок у рамках Всеукраїнського тижня харчових технологій 12 вересня 2018

Відкрита лекція на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів

Згідно з планом проведення відкритих занять 17 травня відбулася відкрита лекція «Технології фаршевих консервів» доцента кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Ігоря Страшинського з навчальної дисципліни «М’ясні технології. Модуль 2. Технології м'ясних і м'ясомістких консервів» для здобувачів третього курсу спеціальності «Харчові технології» Н...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відкрита лекція на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів 18 травня 2021

Як в університеті хіміко-біологічний клас 238-ї школи приймали

5 грудня 2018 року завідувачем Підготовчого відділення Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету Валентиною Кудіною і відповідальною за профорієнтаційну роботу факультету біотехнології та екологічного контрою (БТЕК) Наталією Володченковою була організована та проведена оглядова по університету та ознайомча по кафедр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Як в університеті хіміко-біологічний клас 238-ї школи приймали 07 грудня 2018

Стартувало приймання заяв від вступників на здобуття освітнього ступеня «Бакалавр»

Сьогодні розпочалося приймання заяв для здобуття вищої освіти від випускників 11-х класів (на основі повної загальної середньої освіти). Вони можуть подати заяви на бюджетну або контрактну форму здобуття освіти: – для вступу за результатами індивідуальної усної співбесіди, а також творчих конкурсів, складених 1-18 липня (бюджет і контракт) до 18:...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Стартувало приймання заяв від вступників на здобуття освітнього ступеня «Бакалавр» 29 липня 2022