20 грудня 2022 року здобувачі освітніх ступенів «магістр» і «бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» мали змогу дізнатися про сучасні ефективні коагулянти для зсідання молока від провідного інженера-технолога відділу харчових культур і ферментів ТОВ «Хр. Хансен Україна», кандидата технічних наук, випускника кафедри технології молока і молочних продуктів, стейкхолдера освітніх програм Володимира Поліщука.
Гостьова онлайн-лекція була прочитана за профілем вибіркових навчальних дисциплін «Харчові добавки: гармонізація регламентів ЄС у виробництві молочних і молоковмісних продуктів», «Технологія сирів» та «Технології незбираномолочних продуктів та морозива» освітньо-професійних програм «Технології зберігання, консервування та переробки молока» та «Харчові технології та інженерія».
На початку лекції спікер ознайомив присутніх із історією виробництва сичужних ферментів, яке було започатковане у позаминулому столітті видатним данським хіміком Христіаном Хансеном, чиє ім’я носить відома у світі компанія «Chr. Hansen». Також Володимир Поліщук акцентував увагу слухачів на світових тенденціях зростання обсягів виробництва сирів групи моцарелла, чедер, сир для піци, континентальних сирів, тощо.
Основна частина лекції була присвячена детальному вивченню портфоліо сучасних коагулянтів фірми «Хр. Хансен». Воно не обмежується сичужними ферментами тваринного походження (Naturen, BioRen), а суттєво підсилено мікробіальними (Microlant, ThermoLase) та ферментативними коагулянтами (CHY-MAX) нової генерації. Спікером доступно та водночас глибоко обґрунтовано ефективність і переваги використання хімозину третього покоління CHY-MAX® Supreme – гордості компанії. Володимир Поліщук зупинився на характеристиці C/P – ratio (С- коагуляція, Р – протеоліз), яка допомагає технологам підібрати ефективний коагулянт для формування належних характеристик готової продукції.
Здобувачі також мали змогу прокачати свої мовні комунікативні навички, адже лектор використав під час викладення матеріалу презентацію англійською мовою.
Викладачам кафедри технології молока і молочних продуктів, які доєдналися до лекції, було удвічі приємно зустрітися зі своїм випускником, обговорити сучасні виклики молочного виробництва, пов’язані з війною, намітити плани подальшого обміну досвідом у сфері харчових бактеріальних культур і ферментів для молочних і молоковмісних продуктів. Представлений матеріал обов’язково стане у нагоді при підготовці та оновленні навчальних матеріалів, методичних рекомендацій і навчальної літератури.