Н У Х Т

ПрАТ «Індар» – практика мрії для біотехнолога-початківця…

08 лютого 2018

ПрАТ «Індар» – практика мрії для біотехнолога-початківця…

Після плідного вивчення теоретичного матеріалу в університеті студенткам 4-ого курсу Анні Бондаренко та Тетяні Буніній випала нагода побачити всі особливості технологічного процесу на практиці на ПрАТ «Індар», яке є національним лідером у допомозі людям із цукровим діабетом і соціально значимими захворюваннями.

Практиканток зустріла провідний технолог дільниці ферментації цеху № 1 Богдана Соловей (до речі, випускниця кафедри біотехнології і мікробіології нашого університету).  Вона  познайомила з робочим колективом, розповіла цікаву історію створення підприємства та про усі особливості його функціонування.

Виявилося, що інсуліновий завод «Індар» «виріс» поруч із Дарницьким м'ясокомбінатом не випадково. Адже свого часу це був один із найбільших комбінатів в Європі, де щодня забивалися близько 30 тисяч свиней і 10 тисяч голів великої рогатої худоби. Таке сусідство - звичайнісіньке явище, адже ще кілька років тому інсулін добувався з підшлункової залози свиней. Щоб отримати 1-1,3 кг субстанції, потрібно було переробити 10 тонн підшлункової. А залоза однієї свині важить всього 70-90 грамів. Зрозуміло, що з часом виникла потреба в менш витратному способі отримання препарату. Тоді на зміну свинячому прийшов генно-інженерний інсулін, продуцентом якого сьогодні є вітчизняний штам Escherichia coli.        

Найближча стратегія розвитку компанії передбачає розширення продуктового портфелю засобами імунопрофілактики (вакцинами), а також новими лікарськими засобами і виробами медичного призначення для всебічного забезпечення потреб людей, які живуть із цукровим діабетом, ВІЛ/СНІДом і туберкульозом.

Після проходження медичного огляду почалося знайомство з виробництвом. Це головна умова для відвідування виробничих приміщень, оскільки на заводі забезпечується стерильність на всіх етапах виробництва - від моменту вирощування бактерії до розфасовки препарату. Повсякденний одяг залишився в шафі у роздягальні, а його змінив одноразовий.

У перший же день студенти побували у цехах ферментації, підготовки поживного середовища, вентиляційного і аераційного повітря та води фармацевтичної якості. Відвідали мікробіологічну лабораторію, лабораторію контролю якості та стандартизації. Присутність під час виробничого процесу та детальна розповідь фахівця, що містила навіть маленькі секрети виробництва, додали практикантам не аби якого досвіду. А далі на них чекало ознайомлення з класами чистоти, цехами приготування суспензії інсуліну, розливу, пакування і маркування готової продукції.

Студенток дуже вразили масштаби виробництва, новітнє обладнання, складність і цікавість технології виготовлення та, звісно, дуже привітний персонал із великою професійною підготовкою. На де який час вони відчули себе справжніми працівниками величезної цілісної системи, де важлива кожна ланка.

ПрАТ «Індар» – партнер глобальної системи охорони здоров’я – працює для того, щоб мільйони людей, які живуть із хронічними і соціально значимими захворюваннями у всьому світі, могли жити тривалим і повноцінним життям. Дівчата зрозуміли всю цінність і відповідальність своєї нелегкої професії та ще раз переконались у тому, що обрана спеціальність біотехнологія - це правильний вибір.

Наші практиканти щиро вдячні керівництву та усьому колективу ПрАТ «Індар» за дружню атмосферу, незабутні враження, цікаво проведений час і, найголовніше, за практичний досвід, який так необхідний біотехнологу-початківцю для майбутнього працевлаштування.

Окрему подяку вони висловлюють кафедрі біотехнології та мікробіології за унікальну можливість проходження практики на такому високотехнологічному інноваційному підприємстві європейського рівня.

 

Опублікований: 08-02-2018
Читайте також:
Щодо безпечності харчових продуктів розширюють свої знання викладачі та здобувачі кафедри експертизи харчових продуктів

Викладачі та здобувачі кафедри експертизи харчових продуктів розширюють свої знання з питань безпечності харчових продуктів. Відповідно до нової редакції стандарту ISO 22000 алергени є небезпечним фактором виробництва харчових продуктів. Тому наших фахівців і студентів зацікавила онлайн-конференція «Харчові алергії – все, що хотіли знати, але боял...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Щодо безпечності харчових продуктів розширюють свої знання викладачі та здобувачі кафедри експертизи харчових продуктів 17 березня 2021

В Інституті післядипломної освіти НУХТ стартував курс «Внутрішній аудитор системи харчової безпеки HACCP»

В Інституті післядипломної освіти НУХТ розпочався курс «Внутрішній аудитор системи харчової безпеки HACCP». Учасників семінару привітала заступниця директора з науково-педагогічної роботи Оксана В’ялець. У програмі навчання: модулі «Основи безпеки харчової продукції», «Етапи впровадження і принципи системи HACCP», «Практичні аспекти впровадження ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

В Інституті післядипломної освіти НУХТ стартував курс «Внутрішній аудитор системи харчової безпеки HACCP» 13 липня 2021

Останній бар’єр  на шляху присвоєння кваліфікаційного рівня

Днями четвертокурсники технологічного відділення Свалявського технічного фахового коледжу нашого університету, що навчаються за спеціальністю 181 «Харчові технології», подолали останній бар’єр  на шляху присвоєння їм кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст». Студенти-винороби підтверджували відповідність вимогам стандартів вищої освіти шляхом ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Останній бар’єр на шляху присвоєння кваліфікаційного рівня 08 лютого 2022

Вчена рада університету востаннє зібралася у 2023 році

21 грудня у залі засідань відбулося останнє у 2023 році році планове засідання вченої ради університету. На початку привітали колег – завідувачку кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Олександру Нєміріч, першого проректора Володимира Ярового і завідувача кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проєктування Мик...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вчена рада університету востаннє зібралася у 2023 році 21 грудня 2023